Care stanga? Care dreapta? Romania incotro?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 03 Noiembrie 2008, ora 12:10
5776 citiri
Care stanga? Care dreapta? Romania incotro?

In Romania a innebunit lupul. A innebunit de tot lupul politic. In acest moment, pe scena politica nimeni nu mai respecta niciun principiu, nicio ideologie, nicio directie.

Totul se reduce la o buluceala populista haotica. Debusolarea, combinata cu bramureala unui uninominal extrem de prost gandit, face rezultatul votului din noiembrie absolut impredictibil.

Dreapta lipsa

In primul rand, in acest moment nu mai exista dreapta. Cele doua partide care se revednica de aceasta parte a esichierului politic se comporta absolut aberant.

Din momentul in care a devenit principalul sustinator al unei majorari salariale bugetare masive, nediferentiate, fara criterii de calitate si eficienta, mult peste productivitatea muncii, PD-L a abdicat practic de la ideologia de dreapta, pentru care o astfel de atitudine este de neconceput.

La fel si cu majorarea anumitor pensii, initiata de acelasi partid, desi este o preocupare fundamental de stanga.

Daca isi respecta conditia de dreapta, PD-L putea sustine cel mult o majorare bine tintita in functie de obiectivul vizat si socotita strict in functie de cifrele economiei, mai ales la vreme de criza mondiala.

Insa o majorare otova, pentru care democrat-liberalii isi smulg acum hainele de pe ei, este chiar mai mult decat un stangism, este un populism periculos.

Evident, PD-L s-a dezbracat de principiile de dreapta in speranta sa adune voturile bugetarilor si ale pensionarilor.

Riscanta miscare, daca nu chiar o capcana, pentru ca acestia sunt preponderent electoratul PSD, partid cu care vor vota probabil in continuare dupa ce le vor fi spus democrat liberalilor: "Multumim frumos, baieti!".

De partea cealalta, electoratul firesc al PD- L, clasa de mijloc, adica salariati in mediul privat, competitiv, patroni cu anvegura mica si medie, liber profesionistii (medici cu cabinete particulare, avocati, de exemplu), oameni care joaca la bursa, care au credite la banca, este mai degraba ingrozit de aceste majorari salariale necugetate, care ar putea provoca dezechilibrarea economiei si, de aici, venituri mai mici si rate mai mari pentru ei.

Acest electorat s-ar putea simti tradat de PD-L si pus in pericol de manifestarile atat de stangiste ale acestuia. Vom vedea in sondajele urmatoare si, mai ales, la vot cat de inteleapta a fost abdicarea PD-L de la principile de dreapta, mai precis cat a luat de la stanga si cat a pierdut de la dreapta.

Ce alternativa exista insa pe aceasta parte a scenei politice? Nici una, pentru ca PNL este complet compromis. Chiar daca acum liberalii se dau de ceasul mortii sa para responsabili si de dreapta, guvernarea din ultimul an, cel putin, ii descalifica fara drept de apel.

O guvernare in genunchi, cu decizii populiste de stanga dictate de PSD. Degeaba vrei sa te intorci acum la principii si ideologie, cand atata vreme le-ai calcat in picioare pentru a te agata cu orice pret de putere.

Daca adaugam la asta tunurile si transferul masiv de bani catre clientela politica, de tip Logan sau salarii bugetare de lux, masurile profund anticoncurentiale cu dedicatie, gen Compania Energetica Nationala, avem imaginea unui partid care a deviat de la toate regulile, nu numai ideologice, ci si ale unei guvernari in interes national.

Si nici macar in chestiunea de maxima actualitate a salariilor profesorilor, liberalii nu se pot pretinde fecioare, cat timp deputatii PNL, in frunte cu doi ministri ai actualului cabinet, au votat cu voiosie legea. Unul a fost demis. Celalalt este in continuare in functie, cu votul lui cu tot.

Stanga puscariabililor si a baronilor

Social democratii par cel mai bine asezati in propria ideologie, de stanga. Adica pastreaza aparentele mai bine decat celelalte partide, dar in spatele gardului vopsit, leopardul e mai urat si mai flamand ca niciodata.

PSD este un partid total nereformat, chiar prabusit in restauratie. Defileaza fara complexe cu baronii si puscariabilii veniti din trecutul pe care-l credeam depasit, mai puternici si mai aroganti ca niciodata.

Priviti numele care se pregatesc sa preia puterea in Romania si si-au impartit deja functiile: Adrian Nastase, Miron Mitrea, Radu Mazare, Nicusor Constantinescu, Marian Oprisan, Liviu Dragnea, Viorel Hrebenciuc, Marian Vanghelie!

Toti, dar absolut toti acesti oameni de stanga, sunt sfidator de bogati, iar felul in care cei mai multi dintre ei si-au dobandit averile este in atentia DNA.

Saracia nu este o virtute, dar nici opulenta aroganta duhnind a frauda nu este convingatoare atunci cand, pasamite, mori de grija celor multi si saraci.

In plus, PSD este in acest moment un conglomerat de grupuri care se bat intre ele pentru o halca mai mare de putere. Ele nu mai sunt practic sub controlul nimanui.

Minima disciplina din acest moment este dictata de imperative electorale, insa dupa alegeri fiecare grup va sari sa-si smulga partea. Sa ne fereasca D-zeu de jaful care se va dezlantui sub privirele ingaduitoare ale unei Curti de Conturi ajunsa sub conducerea lui Nicolae Vacaroiu!

Din nefericire insa, electoratul este din ce in ce mai putin interesat de coruptie. Un recent sondaj de opinie ne arata ca oamenii sunt dispusi sa tolereze coruptia cat timp le pica si lor ceva.

Integritatea austera nu are trecere. Cum nu mai au trecere nici principiile. In timp insa, abandonarea lor se razbuna crunt.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Reacție după închiderea televiziunii unui fost baron local PNL: ”Toate se plătesc. Şi bune şi rele. Cu interlopi pe urmele mele...”
Reacție după închiderea televiziunii unui fost baron local PNL: ”Toate se plătesc. Şi bune şi rele. Cu interlopi pe urmele mele...”
Televiziunea locală din Braşov Mix TV, fondată şi deţinută de fostul baron local Aristotel Căncescu, fost şef al Consiliului Judeţean Braşov din partea PNL, a fost închisă la începutul...
România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
Cu un avans de 2,7%, România se numără printre ţările membre UE cu cele mai importante creşteri ale producţiei industriale din blocul comunitar, arată datele publicate, luni, de Oficiul...
#principii, #PDL, #PNL, #PSD, #ideologie, #stanga, #dreapta , #stiri PSD