Cazul Ramonei Ciciu a ajuns in atentia autoritatilor europene

Miercuri, 17 Martie 2010, ora 14:56
1640 citiri
Cazul Ramonei Ciciu a ajuns in atentia autoritatilor europene

Eurodeputatii PSD Daciana Sarbu, Corina Cretu si Catalin Ivan intreaba Comisia Europeana ce masuri prevede pentru a limita abuzurile la adresa angajatilor si pentru a asigura respectarea drepturilor acestora, mentionand cazul romancei de 34 de ani decedate din cauza muncii in exces si stresului.

Cei trei europarlamentari au adresat, miercuri, o intrebare scrisa Comisiei Europene prin care executivul comunitar este interpelat privind masurile de limitare a abuzurilor la adresa angajatilor respectiv de asigurare a respectarii drepturilor acestora.

"In Romania, pe fondul crizei economice, atat in sectorul public, cat si in cel privat, au avut loc numeroase disponibilizari si se preconizeaza o crestere semnificativa in continuare a somajului. In acest context, multi angajati sunt nevoiti sa lucreze ore suplimentare fara a fi remunerati, devenind din ce in ce mai vulnerabili in fata angajatorilor. Climatul actual este, fara indoiala, favorabil angajatorilor, care isi permit sa exercite presiuni, greu de sanctionat din punct de vedere legal", se arata in intrebarea scrisa.

Initiatorii interpelarii mentioneaza cazul recent al tinerei Ramona Ciciu, din Romania, care "a facut stop cardiac din cauza surmenajului provocat de munca in exces si de stresul de la birou, iar dupa cateva zile de coma profunda a incetat din viata". "Cazul nu este singular in Romania: cu doi ani in urma, o alta tanara, angajata a unei companii multinationale, a murit din cauza oboselii acumulate in urma orelor suplimentare de munca", se arata in interpelare.

Deputatii europeni sustin ca este nevoie de mecanisme de control bine puse la punct, pentru garantarea respectarii drepturilor angajatilor, precum si de crearea unui cadru sigur, in care angajatii sa poata reclama conditiile improprii in care muncesc, fara riscul de a-si pierde locul de munca. In context, executivul comunitar este intrebat ce masuri prevede pentru a limita abuzurile la adresa angajatilor si pentru a asigura respectarea drepturilor acestora, mai ales in climatul economico-social marcat de actuala recesiune.

Totodata, cei trei eurodeputati au interpelat CE privind intentia sa de a crea un organism de control la nivel european care sa colaboreze cu autoritatile nationale pentru a se asigura ca drepturile angajatilor sunt respectate, in special in marile companii multinationale.

Ramona Carmen Ciciu, tanara de 34 de ani internata de marti la Spitalul Universitar din Capitala in stare grava, direct de la locul de munca, a incetat din viata sambata.

"Pacienta Ramona Carmen Ciciu, internata la terapie intensiva, a murit, in ciuda eforturilor echipei medicale. Exista si o suspiciune de miocardita, insa nu ne putem pronunta daca a fost urmarea efortului prelungit. Se vor face investigatii medico-legale", a precizat, pentru NewsIn, purtatorul de cuvant al Spitalului Universitar, dr. Bogdan Popescu.

Vineri, medicii au anuntat ca starea femeii s-a agravat din cauza unor leziuni cerebrale rezultate din lipsa de oxigen produsa in partea creierului care regleaza functiile vegetative si echilibrul dintre apa si ioni in organism. Mai mult, pacienta suferea si de diabet insipid.

In 2007, tanara de 31 de ani Raluca Stroescu a murit dupa ce muncise pana la epuizare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Tragedie pe DN 6, în Dolj. O femeie a fost lovită de 3 mașini. Victima nu a avut nicio șansă, spun polițiștii
Tragedie pe DN 6, în Dolj. O femeie a fost lovită de 3 mașini. Victima nu a avut nicio șansă, spun polițiștii
Accident mortal, pe DN 6, luni seara, 15 aprilie, în afara localității doljene Işalniţa. O femeie de 71 de ani a fost lovită mortal în timp ce încerca să traverseze strada printr-un loc...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#femeie moarta, #caz femei surmenaj, #femeie surmenaj loc munca , #stiri PSD