Ce se intreaba poporul?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 21 Octombrie 2009, ora 12:56
7047 citiri
Ce se intreaba poporul?
Foto: Romania libera

PNL, PSD si UDMR joaca in forta, fara nicio farama de flexibilitate. Cam asa a aratat episodul de marti din razboiul de imagine si pentru putere din jurul viitorului guvern.

Cele trei partide au mai facut asta o data, la suspendarea presedintelui, si au pierdut, dar nu exista nicio garantie ca situatia de atunci se va repeta.

Asadar, care a fost poza vazuta de popor la televizor, marti? Un economist putin la vorba, dar foarte flexibil, care s-a izbit direct intr-o adunare de politicieni inflexibila, ce l-a respins chiar inainte de a-l asculta.

Unul vorbea despre cifre si economie, ceilalti vorbeau despre voturi si sustinere politica. Aceasta adunare de politicieni are un singur argument pentru pozitia sa: sustine un alt candidat, cu o imagine publica mult mai puternica decat a premierului desemnat.

Toti suntem de-o parte, spun politicienii. Este adevarat, au o majortiate de 65%. Dar la fel de adevarat este ca toti reprezinta acea clasa politica teribil de detestata de popor, cu mult mai detestata decat poate fi vreodata acest tehnocrat.

Exista cateva intrebari pe care poporul si le poate pune vazand acesata poza.

Se poate intreba cat de onesta a fost discutia de marti, cat timp Mircea Geoana ii cerea inca din ajun premierului desemnat sa-si depuna mandatul, caci nu are nicio sansa. Cum te poti pretinde onest si de buna-credinta cand te pronunti chiar inainte de a auzi ce are omul de spus?

Si se poate intreba poporulS de ce in fata tuturor concesiilor la care, abil, s-a aratat dispus Lucian Croitoru, de la locul si ora intalnirii, la Internele oferite PSD si dreptul de prima optiune a ministerelor oferit UDMR, partidele au dat dovada unei opacitati totale.

Si, se poate intreba poporul, in ultima instanta de ce refuza aceste partide sa intre la guvernare, sa-si asume gestionarea tarii, organizarea alegerilor oneste, de ce refuza sa acceseze banii de la FMI si sa deblocheze situatia. Se plang ca Guvernul Boc face prostii, ca presedintele nu vrea decat sa-l mentina pana la alegeri ca sa le fraudeze. Acuzatii grave. Si de ce nu intervin cand sunt invitate, rugate sa o faca?

Doar pentru ca premierul nu se numeste Iohannis, ci Croitoru, un om caruia altfel ii recunosc profesionalismul?

Dar, in primul rand, poporul se intreaba, probabil, cum i-ar fi lui mai bine? Cu siguranta, i-ar fi mai bine daca la Palatul Victoria ar fi un guvern stabil, cu atributii depline. Si, probabil, poporul se intreaba de ce nu-l are? Nu cred ca oamenii inteleg prea multe din subtilitatile jocului politic, care putere ce atributii are, cum e cu majoritatea, cum e Grivco si alte asemenea.

Ei vad o inclestare de orgoliu in care nici presedintele, nici partidele nu fac pasul inapoi. Si atunci se intreaba, probabil, poporul de ce nu renunta macar presedintele?

Diferenta e ca Traian Basescu va da socoteala peste o luna. A desemnat un premier, il refuza cu obstinatie pe cel propus de partide si peste o luna va primi verdictul poporului pentru aceasta decizie. Ma intreb insa daca vreunul dintre parlamentarii alesi, teoretic, uninominal s-a dus in colegiul lui sa intrebe ce crede poporul: ar trebui sa nu sa fie acceptat Guvernul Croitoru?

Si daca raspunsul electoratului din colegiu ar fi pentru Croitoru, cum ar trebui sa voteze parlamentarul cu pricina, cum ii spune Antonescu/Geoana sau cum ii spune propriul electorat?

Deocamdata, cele trei partide par in ofensiva si par a miza totul pe retragerea lui Lucian Croitoru inainte ca acesta sa ajunga in Parlament. Si stiu bine de ce. Acolo ar putea incasa o lovitura grea de imagine daca premierul desemnat se va duce cu un program foarte bun, ceea ce e previzibil sub supervizarea lui Mugur Isarescu, si cu o echipa alcatuita din numele grele pe domeniul economic, dintre care Lucian Croitoru a mentionat deja cateva, cu valoare de mostra.

Un astfel de program si o lista impanata cu tehnocratii atat de invocati in aceste zile sunt greu de refuzat cu argumente. Ce intrebare si-ar pune oare electoratul dupa un vot negativ si, implicit, respingerea sansei de a avea un guvern stabil doar pentru ca el nu este condus de Klaus Iohannis?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#negocieri PSD PNL Croitoru, #Croitoru respins , #stiri PSD
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Mare parte din "poporul roman" este indiferent ; sau se lasa cumparat f. ieftin ; sau prost instruit de profesorii aia doritori de salariu de ministru ; sau cu creierii spalati de Antenele securitatii .