Ce va prefera Guvernul, taxe mai mari sau inghetarea pensiilor?

Vineri, 13 Martie 2009, ora 19:21
1804 citiri
Ce va prefera Guvernul, taxe mai mari sau inghetarea pensiilor?

Imprumutul extern pe care Romania doreste sa-l contracteze in perioada urmatoare starneste dispute in sanul guvernarii PD-L-PSD.

Dupa ce si-au acuzat partenerii de guvernare ca negociaza pe ascuns cu FMI, pesedistii promit ca nu vor accepta semnarea unui acord daca acesta presupune inghetarea pensiilor.

In timp ce Marian Sarbu, ministrul Muncii, spera ca FMI sa nu se opuna cresterii pensiilor, reprezentantii PD-L din Guvern militeaza pentru mentinerea cotei unice si a taxei pe valoarea adaugata la valorile actuale.

Mai mult chiar, presedintele Traian Basescu a precizat ca Fondul Monetar International nu va impune Romaniei majorarea taxei pe valoare adaugata sau renuntarea la cota unica de impozitare. Acesta si-a explicat pozitia prin faptul ca 2009 nu este potrivit pentru cresterea fiscalitatii. Poate si pentru ca 2009 este an electoral pentru seful statului?

Ca solutie, Basescu propune restrangerea cheltuielilor bugetare in domeniile unde risipa este foarte mare. Desi nu a nominalizat domeniile unde s-ar putea strange cureaua, este posibil ca presedintele sa se fi referit si la bugetele de salarii si asigurari sociale, pe care Guvernul Boc a mai incercat sa le reduca la inceputul acestui an.

In urma cu o saptamana, surse guvernamentale, citate de agentiile de stiri, precizau ca Romania ar putea sa renunta la imprumutul extern, daca acest lucru presupune majorarea cotei unice sau cresterea taxei pe valoarea adaugata (TVA) in 2009. Cel mai probabil, sursele nu proveneau din PSD, din moment ce toti liderii partidului sustin renuntarea la cota unica si revenirea la un sistem de impozitare progresiv.

Daca PDL promite reducerea cheltuielilor bugetare - care s-ar putea extinde si asupra investitiilor, atunci ce ofera PSD in schimbul cresterilor pensiilor si evitarea inghetarii salariilor?

Un raspuns ar putea fi: Disponibilizarile. In urma cu doua zile, Lucian Croitoru, consilierul personal al guvernatorului Mugur Isarescu, a precizat ca este nevoie ca statul sa reduca cheltuielile cu salariile ca pondere in PIB, care a ajuns, in ultimii ani, de la 5 la 8%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Gigantul auto american Ford recheamă peste 450.000 de vehicule, în Statele Unite, după ce au fost detectate probleme la nivelul bateriei, care pot conduce la pierderea puterii de transmisie și...
#guvern, #acord FMI, #crestere TVA, #majorare cota unica, #majorare pensii, #disponibilizari , #stiri PSD