Presa de azi: Sefii de la Drumuri si Hidroelectrica, mai tari ca ministrii

Joi, 18 Decembrie 2008, ora 07:11
3022 citiri
Presa de azi: Sefii de la Drumuri si Hidroelectrica, mai tari ca ministrii
Foto: Romania libera

S-a transat!, titreaza Ziua in editia de joi. Capii PD-L si PSD si-au impartit miercuri cele 18 posturi in Cabinet dupa regula "doua mie, doua tie", stabilita in protocolul de colaborare.

In prima faza, prin exceptie de la regula distribuirii pe pachete a ministerelor, PSD a avut dreptul sa aleaga, pe langa fotoliul de vicepremier deja convenit, si un portofoliu. Pesedistii au ales din start Ministerul Administratieisi Internelor, care le facuse cel mai tare cu ochiul.

Urmatoarea mutare au facut-o pedelistii, care au pus mana pe Finante si Transporturi. PSD a revendicat Agricultura si Mediul. Apoi, PD-L a luat portofoliul Economiei si pe cel al Dezvoltarii regionale. PSD, la randul sau, s-a inhamat la Munca si Educatie, in timp ce Apararea si Comunicatiile au trecut la PD-L.

Sanatatea si Externele le-au luat pesedistii, iar Tineretul si Turismul - pedelistii. In fine, partidul lui Geoana a mai capatat IMM-urile si postul de ministru pentru relatia cu Parlamentul, echipei lui Boc ramanandu-i Cultura. Despre Ministerul Justitiei, in fruntea caruia stabilisera ca va fi adus un independent, nu s-a mai vorbit nimic in cursul zilei.

Inainte de felierea Executivului, sefii celor doua formatiuni au promis ca vor imparti portofoliile in functie de "competente" - Boc si "specificul fiecarui partid" - Geoana. Astfel, "specificul" s-a regasit in primul rand, in banii Administratiei si influenta Internelor, iar "competenta" in pixul decisiv al ministrului de Finante si bugetul gras de la Infrastructura si Transporturi.

Munca si Educatia au fost asumate abia dupa epuizarea partilor grase, iar Sanatatea mai la coada. Dupa ce s-au vazut cu sacii-n caruta, varfurile celor doua partide au trecut la desemnarea titularilor pe posturi, treaba deloc usoara avand in vedere concurenta existenta in sanul fiecarei formatiuni.

Imparteala posturilor in Cabinetul Boc, scrie Jurnalul National. Desi lideri ca Miron Mitrea ar fi preferat Transporturile, un minister in care se ruleaza bani grei, PSD a ales ca prima optiune, conform principiului convenit cu PD-L, Ministerul Administratiei si Internelor.

Decizia ar fi fost luata miercuri, sustin pesedistii, prin vot in sedinta conducerii partidului desfasurata la Senat, dar au existat informatii potrivit carora chestiunea impartirii portofoliilor a fost transata la Cotroceni, liderii PD-L si PSD intalnindu-se si marti seara, si miercuri-dimineata cu presedintele Traian Basescu.

Acolo s-ar fi batut in cuie ministerele cele mai disputate: Internele la PSD+PC si Transporturile la PD-L. Oficial, Mircea Geoana a negat ca ar fi avut loc astfel de intrevederi, insa a recunoscut ca a avut "o discutie cu presedintele si cu colegii de la PD-L".

De la Palatul Cotroceni, purtatorul de cuvant Valeriu Turcan a trimis si el presei precizari, explicand ca seful statului "nu a intervenit in negocierea sau alocarea ministerelor", iar "singurele discutii din ultimele doua zile au fost cu primul-ministru desemnat, Emil Boc, si cu alti lideri ai PD-L si doar pe tema programului de guvernare".

"Follow the money": sefii de la Drumuri si Hidroelectrica, mai tari ca ministrii, este titlul din Gandul. In vreme ce unele ministere sunt vanate pentru influenta in guvern, altele sunt dorite pur si simplu pentru ca titularul portofoliului va putea rula sume imense de bani.

Sunt ministere cu bani multi pe hartie (cum ar fi Educatia sau Munca si Protectia Sociala) - acestea sunt putin atractive, fiind dependente de buget si, mai tot timpul, tinta nemultumirilor sociale.

In schimb, sunt ministere care au in subordine companii nationale care deruleaza investitii imense, cum ar fi Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), Metrorex sau Hidroelectrica.

Domeniul ordinii publice si sigurantei nationale (Ministerul de Interne) va beneficia la anul de un buget de 11,75 miliarde de lei. In subordinea sa se afla structuri cum ar fi Politia, unde an de an se fac licitatii pentru inzestrare si modernizare.

Si totusi, adevarata miza a ministerului este reprezentata de faptul ca el gestioneaza miliardele care sunt alocate de la bugetul de stat catre administratia locala.

Transporturile, desi au o alocatie bugetara de 12,13 miliarde de lei, vor obtine fonduri europene nerambursabile de 3,54 miliarde, iar aceasta din urma suma ar putea sa creasca semnificativ, in functie de proiectele care vor mai fi aprobate pe parcurs.

Sa fii director la CNADNR, la CFR, Romatsa, Aeroportul Otopeni sau la Metrou iti confera un rang similar, daca nu chiar superior, celui de ministru. Si cum toate numirile s-au facut politic, se asteapta ca toti sefii acestor structuri sa fie schimbati in urmatoarele luni.

Razboi Oprea-Vanghelie pentru controlul Politiei, titreaza Evenimentul Zilei. Fotoliile de ministri au provocat in PSD un razboi crancen. Joi, la Comitetul Executiv se va da ultima batalie intre gruparile care pretind o felie din viitorul guvern.

Cele mai disputate ministere sunt Internele, Externele, Mediul, Sanatatea si Educatia unde exista cate doi candidati. Castigatorii vor fi decisi prin vot.

Primul act al inclestarii pe ministere s-a incheiat miercuri-dimineata. Gruparea Mitrea a pierdut Transporturile in fata taberelor care vanau Ministerul de Interne. Din aceasta lupta, sustin surse din partid, nu a lipsit Traian Basescu, care i-a incurajat pe o parte dintre liderii PSD sa preia Ministerul Administratiei si Internelor si sa renunte la Transporturi.

Gruparile care vizau Internele - Vanghelie si Oprea - desi se urasc total, s-au coalizat impotriva lui Mitrea. Joi insa nu vor renunta usor niciuna dintre ele la controlul asupra Politiei.

Cei doi candidati PSD pentru postul de sef al Internelor sunt Catalin Voicu si Gabriel Oprea. Voicu este un fost ofiter, apropiat al lui Vanghelie. Oprea este sustinut de Cotroceni si este prieten bun cu Elena Udrea.

Din Gardianul aflam ca PD-L a evitat in ultimul moment dinamitarea Guvernului Boc. PSD inca nu! Trecerea Ministerului de Interne in barca PSD l-a vaduvit pe democrat-liberalul Vasile Blaga de un portofoliu pe care si-l dorea.

Potrivit unor surse, liderii PD-L ii vor oferi lui Vasile Blaga, in compensatie, fotoliul de ministru al Transporturilor sau cel de sef al Dezvoltarii. Solutia reprezentantilor PD-L vine pentru a elimina un posibil esec al Guvernului la votul de investitura din data de 22 decembrie, existand riscul ca parlamentarii sa sanctioneze eliminarea din Cabinet a tuturor "greilor" PD-L.

Cu toate acestea, noul Executiv ar putea avea o problema in Parlament daca omul lui Marian Vanghelie, Catalin Voicu, va fi propus de PSD ministru de Interne. Surse social-democrate spun ca parlamentarii PSD care au fost de acord cu pactul PD-L-PSD sunt nemultumiti de solutia "Voicu".

Parlamentarii PSD nu sunt de acord ca baronii locali, care si-au spus cuvantul la semnarea Aliantei, sa isi impuna oamenii in Cabinet, in detrimentul grupului parlamentar.

Desi Dan Nica este unul dintre adversarii lui Ilie Sarbu in vederea obtinerii postului de vicepremier, surse social-democrate sustin ca nominalizarea lui Nica in noul Guvern ar fi fost respinsa de Basescu.

Seful statului ar fi cerut explicit liderilor celor doua partide sa numeasca doar oameni care nu au probleme cu justitia. Joi PD-L si PSD ar trebui sa stabileasca, oficial, persoanele care vor ocupa fotoliile ministeriale din Guvern.

Romania libera scrie despre Statul rosu si statul portocaliu. Cele 18 ministere impartite de PD-L si PSD vor fi controlate de cele doua partide de la ministru pana la ultima agentie descentralizata aflata in subordinea ministerului respectiv.

Analistii politici cred ca, avand o sustinere de peste 70 la suta in Parlament, Guvernul pare sa fi scapat de controlul Legislativului, insa acestia avertizeaza ca esecurile s-ar putea deconta in dreptul unui singur partid. PSD si PD-L si-au impartit, ieri, in mod egal, cele 18 ministere ale noului Guvern.

Potrivit Parteneriatului pentru Romania, intocmit de cele doua partide, acestea vor controla, de asemenea, de la ministrii si secretarii de stat pana la agentiile descentralizate ce tin de ministerul care le apartine.

O astfel de organizare monolitica a ministerelor, fara ca un partid sa poata verifica ce face celalalt, creeaza, in opinia analistilor, premisele pentru derapaje si pentru coruptie. Alexandru Radu, profesor de stiinte politice, a spus ca "aceasta impartire consfinteste, de fapt, ca cele doua partide vor face ce vor dori: au luat o felie din administratia tarii si totul va fi in curtea unui partid".

Si reprezentantii partidelor care vor forma guvernul gasesc mai degraba avantajele pentru propriile partide decat dezavantajele acestei organizari.

Cristian Diaconescu, vicepresedinte PSD, sustine ca in acest fel "s-ar mentine coerenta aplicarii unui program", in timp ce Roberta Anastase, secretar executiv al PD-L, este de parere ca partidul isi poate asuma public domeniile pe care si le-a adjudecat.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Guvern PDL PSD, #ministrii Guvernul BOC, #impartire ministere Guvern , #stiri PSD