Razboaiele sangeroase din PSD

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 18 Februarie 2009, ora 12:46
4350 citiri
Razboaiele sangeroase din PSD

Accederea la guvernare nu-i prieste PSD. Lupta pe bani, functii si putere a impartit partidul in nu doar doua, ci mai multe factiuni rivale, care acum se lupta pe viata si pe moarte.

Vorbim despre mai multe razboaie care ameninta sa rupa PSD.

Cel mai vizibil si mai sangeros razboi al momentului este cel dintre Miron Mitrea si Mircea Geoana pentru chiar sefia partidului, care ar putea fi pusa in discutie in urmatoarele luni.

Cei doi au fost, circumstantial, in aceeasi barca in campaniile electorale ale anului trecut si, mai ales, in momentele cheie ale constituirii aliantei de guvernare.

Insa ascensiunea din ultima vreme a lui Mitrea, care a obtinut un scor excelent de influenta in perioada postelectorala, i-a displacut presedintelui PSD, mereu in alerta si nesigur pe pozitia sa (Deh, beneficiarii unui complot raman cu unele complexe!).

Asa ca Mircea Geoana i-a blocat lui Miron Mitrea accesul la functiile parlamentare dorite, cu ajutorul neprecupetit si vioi al lui Viorel Hrebenciuc, fericit sa-i poata plati, la randul sau, polite grele lui Mitrea, care a contribuit decisiv la zadarnicirea planului conceput cu liberalii.

Mitrea a ajuns "cu coltii in beregata" lui Geoana, Hrebenciuc a devenit "toxic pentru PSD" insa tot Miron Mitrea, fara nicio functie de partid, pare sa plateasca pretul cel mare. Oamenii sai sunt maziliti sistematic din functiile de conducere de prin filiale.

Primele capete cazute : Nicolicea si Contac, dar urmeaza inca vreo cinci, spun surse din PSD.

Asa ca din "cavaleria lui Mitrea", asa cum o numea chiar liderul ei, ar putea sa ramana in curand doar Marian Oprisan, ultimul bastion, ce-i drept, destul de solid.

Mitrea era si seful informal al baronilor, insa acestia au inceput propriul razboi pentru ca nu au primit banii pe care mizau in momentul in care au decis intrarea in Guvern.

Lipsesc cam doua 2 miliarde de euro, care ar fi trebuit sa revina de la buget administratiilor locale, prin MAI. Banii acestia pot veni insa foarte bine din finantari europene nerambursabile.

Dar banii europeni vin doar pe proiecte si sunt strict urmariti, iar daca nu sunt bine folositi sunt imputati si trebuie returnati. Pai asta le trebuie baronilor? Ei vor bani de la buget pe care sa-i distribuie dupa bunul plac ca sa-si satisfaca clientii si sa-si cumpere voturile in continuare.

Asa se face ca Liviu Dragnea si Nicusor Constantinescu sunt acum, practic, in opozitie. Dragnea chiar i-a somat pe parlamentarii din feuda sa, Teleorman, sa nu voteze bugetul sub sanctiunea retragerii sprijinului la viitoarele alegeri.

Dragnea si Constantinescu, cel putin, au trecut astfel in tabara social democratilor adversari ai actualei aliante, tabara Iliescu - Nastase.

Ajungem asa la al treilea razboi, consacrat primul dupa alegeri, cel intre adeptii si adversarii guvernarii, despre care s-a tot vorbit in presa.

Sa nu uitam nici de razboiul lui Marian Vanghelie de cucerire a partidului prin santaj si manevre de culise, un razboi pe care este pe cale sa-l castige daca nu cumva l-a si castigat deja, dupa cum Gabriel Oprea si, intr-o oarecare masura, Liviu Dragnea au aflat deja.

Cel mai interesant este ca ce cei aflati pe-o baricada intr-un razboi pot fi adversari intr-altul.

De exemplu, Dragnea si Mitrea au vrut la guvernare si au fost alaturi de Geoana in decembrie, acum i-ar lua gatul. Amandoi il detesta pe Marian Vanghelie, care vrea inclusiv functia de partid vizata de baronul de Teleorman. Dar Mitrea ramane adeptul guvernarii cu PD-L ceea ce-l desparte de Dragnea. Ramane de vazut daca la viitorul congres va prevala ce-i desparte sau ce-i apropie.

Alt exemplu, Adrian Nastase nu vrea cu PD-L, n-a uitat cutitul lung si dureros primit in spate de la Geoana dupa alegerile din 2004, dar la fel de multi il uraste si pe Mitrea care, se pare, l-a vandut la DNA si, recent, l-a umilit prin demisia din Parlament.

Niciodata in PSD aliantele la varf nu fost trainice, iar tradarile au scris istoria partidului. Sa ne amintim cel putin complotul prin care Mircea Geoana a ajuns presedinte, insa parca niciodata razboiul nu a fost atat de sangeros, faliile atat de numeroase si ramificate, iar situatia mai fluida si imprevizibila.

PSD deconteaza copios, din punct de vedere electoral, toate aceste razboaie cu efecte mult prea evidente, ajungand acum cu zece procente in urma PD-L.

Iar semne de pace nu exista pe niciunul dintre fronturi.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#razboi PSD, #Dragnea Mitrea, #Vanghelie presedinte , #stiri PSD