Sindicatele fierb, Boc transpira, Basescu trage linie

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 28 Ianuarie 2009, ora 23:45
10473 citiri
Sindicatele fierb, Boc transpira, Basescu trage linie

Este o zi cruciala pentru coalitia de guvernamant si economia romaneasca.

Dupa discutiile dintre ministri si presedintele Traian Basescu, care s-au prelungit tarziu in noapte la Palatul Victoria, coalitia de guvernare trebuie sa decida cum imparte "placinta bugetara": fie va alege sa investeasca preponderent in infrastructura si dezvoltare, fie sa dea curs majorarilor de salarii si sa puna accent pe acordarea de ajutoare sociale.

Orice ar alege, cineva va fi nemultumit in urma deciziei asteptate cu nerabdare azi-maine.

Vicepresedintele PD-L, Gheorghe Flutur, a explicat, marti noaptea, la finalul intalnirii coalitiei, referitor la perspectiva inghetarii salariilor si pensiilor pentru sase luni, ca s-au discutat mai multe scenarii, iar ministrului de Finante i s-a cerut sa prezinte mai multe variante, inclusiv un moratoriu pe sase luni, dar ca nu s-a decis deocamdata nimic.

Potrivit lui Flutur, Pogea urma sa aiba miercuri o serie de intalniri, cu fiecare ministru in parte, pentru a vedea ce proportie din Produsul Intern Brut (PIB) aloca fiecaruia.

Dupa discutiile cu ministrii, Pogea mai are de trecut un hop: discutii cu patronatele si sindicatele, care nu vor sa cedeze sub nicio forma in ceea ce priveste majorarea salariilor si pensiilor.

Decizia pe care Guvernul Boc trebuie sa o ia la sfarsitul zilei, cand va "trage linia" sub toate aceste discutii, este una extrem de dificila: fie va aloca majoritatea banilor pentru investitii in infrastructura, punand in miscare economia si incercand sa asigure crearea de noi locuri de munca, dar nemultumind categorii sociale importante, fie da cursa cererilor sindicatelor, cu riscul de a accentua criza economica.

Nu sunt insa singurele consecinte de care guvernul trebuie sa tina seama: este in joc chiar stabilitatea coalitiei de guvernare si pana si candidatura lui Traian Basescu pentru un nou mandat prezidential.

Daca se decide inghetarea salariilor si pensiilor, Guvernul va avea mari batai de cap, intrucat sindicalistii au avertizat deja cu perspectiva unor proteste ample de strada.

Profesorii spun ca ar ingheta anul scolar, iar sindicatele si-ar scoate oamenii in strada. Mai mult, coalitia insasi s-ar putea clatina, intrucat presedintele Senatului, Mircea Geoana, a dat semnale clare ca nu este de acord cu o inghetare a salariilor.

Se prefigureaza astfel o fractura intre PD-L si PSD, de-a lungul liniilor ideologice: o inghetare a salariilor timp de sase luni, o masura de dreapta, contravine principiilor de protectie sociala promovate de PSD, un partid de stanga.

O inghetare a salariilor pe o perioada de timp ar putea ajuta insa economia, spun analistii, permitand pastrarea a mii de locuri de munca, ajutarea firmelor si investitiile din infrastructura - aducatoare de venituri si locuri de munca.

Daca totusi se majoreaza salariile, problema cea mai mare ar fi gasirea fondurilor necesare acoperirii acestora. Orice investitie ar trebui sistata, au avertizat reprezentantii guvernului, din motive de lipsa de bani, iar banii disponibili ar merge in special catre ajutoare sociale si majorari salariale si de pensii, situatie care ar agrava situatia in care se afla economia.

Am putea avea de-a face cu un val de disponibilizari si treceri in somaj, care vor atarna si mai greu la bugetul de stat.

In plus, Romania ar avea mari probleme cu deficitul bugetar. Diferenta dintre cheltuieli si venituri ar deveni tot mai mare, in conditiile in care si asa veniturile la buget provenite din sectorul productiv s-au prabusit in ultimele luni.

O estimare a deficitului bugetar pe 2009, in cazul in care s-ar pune in practica toate promisiunile electorale, inainteaza cifra de peste 7% din PIB, in conditiile in care varianta viabila pentru Romania in acest an este mentinerea deficitului in jurul a 2% din PIB.

Chiar si fara povara majorarilor salariale, diferenta intre ce cheltuim si ce se incaseaza la buget este atat de mare incat, potrivit presedintelui Basescu, Romania ar avea nevoie de un imprumut de 6-7 miliarde de euro doar pentru a functiona fara sincope in lunile urmatoare.

Analistii economici au avertizat, inca de la finele anului trecut, ca o majorare a salariilor profesorilor cu 50% si a punctului de pensie pana la 45% din salariul mediu pe economie ar pune o presiune fantastica pe buget chiar si intr-o perioada de crestere economica sanatoasa.

In conditiile in care insa criza economica globala ii determina pe toti actorii internationali sa "stranga cureaua" cheltuielilor si sa sisteze orice masuri populiste, o decizie a Guvernului Boc in favoarea mentinerii promisiunilor facute in campania electorala s-ar putea dovedi o masura fatala pentru economia romaneasca.

UPDATE 1: Nu ingheata salariile!

Dupa mai multe analize financiare si negocieri, liderii PSD si PD-L au evaluat posibilitatea majorarii pensiilor si salariilor bugetarilor in transe, astfel incat cei care au venituri mici sa beneficieze de mariri cu un procent mai ridicat decat cei cu venituri mari sau foarte mari, anunta surse citate de Mediafax.

Asadar se pare ca nu se pune problema unei inghetari a salariilor si pensiilor in 2009.

UPDATE 2: Basescu intervine iar

Presedintele Traian Basescu a sosit miercuri, in jurul pranzului, la negocierile pe care ministrii cabinetului Boc le poata cu reprezentantii sindicatelor si patronatelor la sediul Ministerului de Finante.

Intrebat de ce considera ca este necesara prezenta sa la negocierile pe tema bugetului, Basescu a spus: "Nu, n-am venit sa negociez".

La intalnire participa si cativa membri ai unei delegatii FMI aflata in aceste zile in Romania.

UPDATE 3: Pogea promite buget credibil

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat miercuri ca proiectul de buget pe 2009 va fi unul credibil, bazat pe dialog si maxima transparenta, dar a subliniat ca acesta nu se face pe hol.

"Buget public nu il faci intr-un hol, de aceea cand toate cifrele vor fi gata, vor fi prezentate. Vom avea buget pe 2009", a declarat Pogea in timp ce fugea de ziaristii care il intrebau insistent daca proiectul va fi definitivat pana joi.

UPDATE 4: Boc asigura 20% pentru investitii

"20% din buget va merge in investitii pentru a crea noi locuri de munca si Romania sa mearga mai departe. Este greu sa imparti cele 20 de miliarde de euro, cam atat inseamna 20%, dar asta nu inseamna ca am neglijat partea sociala. Asa cum am mai spus pana acum ii vom ajuta pe cei care sunt cu pensii foarte mici ca ei sa beneficieze de solidaritatea noastra", a precizat miercuri Emil Boc.

UPDATE 5: Basescu se intalneste cu sindicatele si patronatele

Miercuri, la ora 16.30, Traian Basescu s-a intalnit cu reprezentantii sindicatelor din Romania, la Palatul Cotroceni.

UPDATE 6: Sindicalistii spun ca Basescu n-o sa se mai bage

Liderii sindicali au anuntat in unanimitate, la finalul discutiilor cu presedintele Traian Basescu, ca marele castig al zilei de miercuri este ca l-au convins pe seful statului sa nu se mai bage intre negocierile dintre Guvern si sindciate si ca nu va impune Guvernului moratoriul de sase luni.

"Am reusit sa-l convingem pe presedintele Traian Basescu sa se abtina de la a interveni in relatia dintre Guvern si sindicate", a declarat miercuri, la iesirea de la negocierile cu Traian Basescu de la Palatul Cotroceni, liderul CNSLR Fratia, Marius Petcu.

"Presedintele nu va face presiuni asupra Guvernului si va sustine adoptarea planului de masuri anticriza realizat in partenerial cu sindicatele" a spus si Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa.

Si presedintele sindicatelor din invatamant, Aurel Cornea, a confirmat ca presedintele a spus ca nu va face presiuni asupra Guvernului Romaniei si ca aceasta masura va ramane la latitudinea Guvernului in negocierile cu sindicatele.

Pe langa promisiunea pe care sindicalistii spun ca au reusit s-o smulga de la seful statului, ziua de miercuri a insemnat nu doar discutii, ci si conturarea unor decizii.

Guvernul a dat asigurari ca va renunta la masura disponibilizarii a 20% din angajatii din administratia centrala, dupa ce impreuna au gasit solutii pentru salvarea locurilor de munca.

O veste mai putin buna este ca s-a luat in calcul devansarea calendarului de majorare a accizelor la tigarete, energie, gaz, convenit cu Comisia Europeana, de la 1 ianuarie 2010 la 1 ianuarie 2009.

UPDATE 7: Basescu s-a intalnit cu liderii patronatelor

Traian Basescu s-a intalni la 18.45 si cu reprezentantii patronatelor tot la Palatul Cotroceni.

UPDATE 8: Patronatele cer flexibilitate sindicatelor

Liderii sindicatelor, partenerul direct al patronatelor, trebuie sa renunte la orice fel de rigiditate in acest moment de criza economica, au cerut liderii patronatelor.

"Partenerul nostru direct, sindicatul, trebuie sa inteleaga ca ceea ce inseamna in momentul de fata rigiditate trebuie sa dispara. Cerem flexibilitate din partea sindicatelor", a anuntat liderul confederatiei Concordia, Octavian Bejan.

Pe seara va mai exista o sedinta a coalitiei in care se va definitiva bugetul de stat.

Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
#Guvernul Boc buget, #PSD sindicate amenintari, #inghetat salarii pensii , #stiri PSD
Comentarii
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5
ăl cu paie PSD, ăl cu fân PD-L