De ce ne livreaza PSD o realitate paralela? Foloseste metodele lui Putin si Erdogan. "Romania, guvernata de corupti primitivi"

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 12 Februarie 2018, ora 09:15
15671 citiri
De ce ne livreaza PSD o realitate paralela? Foloseste metodele lui Putin si Erdogan. "Romania, guvernata de corupti primitivi"
Foto: Arhiva Hepta.ro

PSD ne livreaza sistematic o lume paralela: pretul la benzina nu a crescut, desi orice om care se duce sa alimenteze la pompa a constatat contrariul, salariile au crescut, desi "fluturasii" arata in cel mai bun caz conservarea valorilor anterioare, "am anuntat de la inceput ca vor scadea 3% dintre salarii", desi sunt zeci de interviuri in care liderii PSD dadeau asigurari ca niciun salariu nu va scadea.

PSD sustine ca nu s-a discutat despre modificarea Codului Penal, desi proiectul de aplicare a Directivei privind prezumtia de nevinovatie e document oficial, iar discutiile din Comisia Iordache au fost publice. Comisia Europeana nu stie ce vorbeste, este dezinformata, spune PSD, desi de la cel mai inalt nivel al CE vin asigurari ca la Bruxelles lucrurile sunt foarte bine verificate.

Este aceasta strategie pur si simplu un efect al degringoladei, refugierea in negare din fata esecului, sau este vorba despre o strategie bine calculata creata in laboratoare de consultanta?

"E singura optiune la indemana, care vizeaza limitarea daunelor. Ei stiu precis ce vor sa faca pana in mai 2018: amnistierea coruptilor. Ca sa faca asta au nevoie ca un numar cat mai mare de institutii sau categorii sociale sa ramana linistite la locul lor. In paralel, fragmentarea zonei de centru dreapta reprezinta cel mai mare ajutor pentru PSD", spune consultantul politic Valeriu Turcan, fost consilier prezidential.

In opinia sa, "stategia PSD este sa aglomereze agenda publica cu teme proprii, sa puna presiune pe institutii, sa conserve propriul electorat si sa anestezieze anumite zone importante social, ca personalul medical si cel din educatie, cu promisiuni false privind niste viitoare venituri de mii si mii de euro. Promisiunea unor venituri mari este singura pe care o pot tine in viata pentru a avea autoritate asupra acestor domenii".

Sociologul Cristian Andrei, manager al Agentiei de Rating Politic, vede doua niveluri ale strategiei PSD: "Unul unde PSD si ALDE livreaza constant o 'poveste' mai larga si pe termen lung despre o Romanie marginalizata, despre romani ca victime si pierzatori ai istoriei, alimentand un soi de frustrare si resentiment, poveste in care PSD este salvatorul si mereu exista dusmani inchipuiti care pandesc la colt pentru a profita cumva de pe urma romanilor.

Al doilea nivel este al momentelor de criza politica sau de imagine, cand raspunsurile doresc sa distraga atentia de la un neajuns al guvernarii sau de la o criza. Evident, lucrurile se amesteca si, ocazional, in functie de situatie, este adus in fata unul din dusmanii de serviciu".

In cazul concret si destul de evident al scaderilor salariale, a fost gasit un vinovat: "functionarul cu salariul nesimtit de mare" - reprezentatul mai mic al aceluiasi "sistem" care vrea sa puna bete in roate romanilor, spune Cristian Andrei.

Strategia aceasta a lumii paralele, a dusmanilor construiti, a ocuparii agendei publice nu este noua. "A fost utilizata de foarte multe ori. Ea suna simplu: ramaneti pe mesaj, repetati-l ori de cate ori puteti. E o replica standard a oricarui consultant cu experienta", explica Valeriu Turcan.

Mai mult decat atat, nu este nici macar o inventie romaneasca, spune Cristian Andrei: "Razboiul informational hibrid de care este acuzata Rusia, care ne afecteaza si pe noi, este un astfel de caz in care sunt livrate versiuni diforme sau partiale ale realitatii pentru a augmenta emotii, frustrari, pentru a naste clivaje in anumite societati".

Asta in conditiile in care, remarca Valeriu Turcan, "unul din cele mai insidioase mesaje vizeaza inducerea de autocenzura si supunere in institutiile publice. De la ministere la DNA si pana la serviciile secrete. Atacul la SPP si la generalul Pahontu desigur ca e unul politic si nefundamentat de vreo dovada, dar el e un mesaj implicit pentru toti cei aflati la comanda institutiilor de securitate nationala."

Care este publicul tinta? Cine sunt victimele acestor strategii de inspiratie inclusiv ruseasca?

"PSD si ALDE incearca sa isi pastreze captiv publicul acestei versiuni a realitatii. Sa spunem ca incearca sa mentina acest 'framing' cu fiecare ocazie, daca vorbim in termeni de comunicare.

PSD a ramas sus in sustinerea populara deoarece a gestionat cu succes acest efort de 'vanzare' a aparentelor. Pe fond, publicul tinta al acestei operatiuni este unul al resentimentului, oameni a caror frustrare fata de situatia sociala, personala sau economica, poate fi deturnata. Demografic e un public foarte divers", explica sociologul Cristian Andrei.

Cat poate tine aceasta vanzare a aparentelor?

Raspunsul il gasim uitandu-ne spre Rusia si Turcia, spre regimurile totalitare, spune Cristian Andrei: "povestea tine atat timp cat exista un monopol al informatiei si al canalelor de comunicare, precum si o cenzura pasiva sau activa a vocilor de opozitie. Cata vreme vom putea asigura in societate un pluralism real al mass-media, al grupurilor politice, astfel de naratiuni se limiteaza in timp la 1-2 mandate si isi pierd din anvergura".

Aceasta strategie a PSD are efecte sociale devastatoare si pe termen lung. Pe de-o parte, ele se traduc in exod, afirma Valeriu Turcan: "Slabirea increderii, mai ales la tineri si la persoanele active, ca merita sa ramai in Romania. Cu fiecare an in care sute de mii de oameni pleaca sa munceasca in restul Uniunii Europene, bazinul stangii creste, iar al dreptei se subtiaza". Chiar alegerile de anul viitor ar putea aduce mari surprize din acest punct de vedere.

Dar aceasta "politica a resentimentului" este foarte nociva si pentru cei care raman, pentru ca intemeiaza un acord social doar pe frustare si ura, atrage atentia Cristian Andrei: "Scopul unei astfel de politici ajunge sa nu mai fie o constructie a unor bunuri publice, ci doar mentinerea la putere. Din pacate, acest tip de politica nu a debutat cu PSD, a fost cultivata deja de multa vreme in Romania si poate degenera in miscari politice extreme sau intr-o repozitionare a Romaniei intr-o zona gri, a non-valorilor". Iar in plan european efectul nu poate fi decat de izolare a autoritatilor de la Bucuresti si marginalizare a Romaniei.

In marile cancelarii europene, spune Valeriu Turcan, este intarita perceptia "ca la Bucuresti guverneaza o grupare de corupti primitivi. Nu pot spera sa convinga pe cineva. Toate mesajele sunt pentru intern. In plan european, situatia nu este vazuta ca fiind asa de tragica pentru ca la Palatul Cotroceni este presedintele Iohannis, care asigura o contrapondere la deriva anti-democratica a coalitiei guvernamentale".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#PSD scadere salarii, #PSD modificare legi Justitie, #PSD pret benzina, #PSD inflatie, #PSD imprumuturi , #stiri PSD