Guvern de stanga - dreapta?

Luni, 08 Decembrie 2008, ora 23:58
6490 citiri
Guvern de stanga - dreapta?
Foto: Gandul

Dupa o saptamana furtunoasa de intalniri si negocieri, PSD pare ca s-a decis. Liderii au votat pentru guvernare, fie ea si cu PD-L, daca asta ii scapa de opozitie.

Insa exista si posibilitatea ratarii acestei aliante. Conditiile puse de PSD este posibil sa nu fie acceptate de democrat-liberali si, judecand dupa zambetele relaxate ale celor care au votat impotriva, este posibil ca aceasta aparent dorita alianta sa ramana doar o intentie.

Dupa cum a spus si presedintele de onoare al partidului, Ion Iliescu, nimic nu e batut in cuie, negocierile continua.

La guvernare, dar fara UDMR

Una dintre principalele conditii ale social-democratilor este excluderea UDMR din aceasta guvernare. Toti liderii care au iesit la declaratii dupa acest vot au accentuat aceasta idee.

Insa liderul Uniunii, Marko Bela, spune ca nu crede ca PD-L va renunta la ei, mai ales avand in vedere ca si presedintele Traian Basescu este de acord cu o aceasta coalitie.

"Consiliul Permanent al UDMR a dat mandat presedintelui UDMR si conducerii UDMR de a continua dialogul cu PD-L cu scopul constituirii unei coalitii guvernamentale si cu scopul constructiei unui Guvern stabil si daca se poate, majoritar. Presedintele Basescu este de acord cu o coalitie PD-L - UDMR", a explicat presedintele Uniunii.

Marko Bela a incheiat declarand ca, pana la urma, lucrurile arata ca cea mai buna solutie ar fi fost un guvern de dreapta PD-L-PNL.

"Am ajuns la concluzia ca ar fi fost de dorit un guvern PD-L PNL, pentru ca am fi format un guvern de dreapta", a declarat Marko Bela.

PSD vrea cu noi, dar negocierile continua

PD-L nu a parut foarte incantat de votul social-democratilor. Declaratiile presedintelui Emil Boc au fost foarte generale, in sensul ca democrat-liberalii vor negocia cu cele doua formatiuni care si-au declarat dorinta formarii Guvernului.

"Am facut o analiza a negocierilor pe care le-am purtat cu PNL, PSD si UDMR. Constatam ca exista doua formatiuni politice care si-au aratat disponibilitatea de a merge alaturi de PD-L pentru a forma o majoritate", a declarat Emil Boc.

Intrebat ce se va intampla cu functia de prim-ministru, Boc a reiterat ca doar presedintele Basescu este cel care va decide asupra acestui lucru.

Rupturi in PSD?

Liderii PSD au iesit rand pe rand la declaratii. Cei care au votat pentru aceasta guvernare au laudat decizia partidului, cei care au votat impreuna au spus ca spera sa se insele.

Printre cei care au votat impotriva se numara Ion Iliescu, Adrian Nastase, Marian Vanghelie si Radu Mazare, in timp ce Viorel Hrebenciuc se pare ca a parasit sala. Mai mult, Adrian Nastase a anuntat ca partidul va trebui sa-si gaseasca alt candidat pentru presedintie in 2009, pentru ca pe el nu trebuie sa se mai conteze dupa aceasta decizie.

Cei care au laudat rezultatul votului au fost Marian Oprisan si Ilie Sarbu. Cei doi au spus ca aceasta a fost o decizie istorica pentru PSD si ca sansele sunt de 100% pentru ca aceasta formula sa se realizeze.

"Noaptea a fost un sfetnic bun si consider ca e foarte bine ca partidul a ramas unit. Sigur ca nu e toata lumea fericita, dar pana la urma rezultatul votului conteaza. Fiecare a avut dreptul sa spuna ce gandeste", a spus Ilie Sarbu, care a conchis ca "din acest moment incep negocierile".

"PSD a facut un gest politic istoric pentru Romania si pentru viata cetatenilor Romaniei in urmatorii 4 ani", a spus si Marian Oprisan.

Ramane de vazut ce se va discuta la Cotroceni, cu presedintele Traian Basescu. Presedintele PSD, Mircea Geoana anunta, insa, ca cei care se vor afla luni seara acolo vor fi cei care vor forma o majoritate si, printre acestia, se pare ca se va numara si premierul Calin Popescu Tariceanu.

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#guvern, #majoritate, #PDL, #PSD, #UDMR , #stiri PSD