Inflatie de promisiuni electorale

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 30 Septembrie 2008, ora 12:23
2683 citiri
Inflatie de promisiuni electorale

Cele trei mari partide care au sanse si-au terminat de prezentat ofertele electorale.

O privire comparativa ne arata ca diferentele nu sunt mari intre democrati liberali si liberali, cei mai ancorati in realitate, in timp ce PSD azvarle cu cifrele, fara mare acoperire.

In schimb PSD isi mentine orientarea declarata de stanga, in vreme ce partidele de dreapta aluneca fara complexe in masuri de stanga.

De exemplu, la capitolul venituri, PNL promite ca pana in 2012 salariul mediu sa ajunga la 800 de euro, salariul minim sa se apropie de cel mediu, fara a preciza insa o cifra, iar pensia medie sa atinga 350 de euro.

PD-L este mai rezervat cu progrozele in textul programului unde vorbeste doar despre "cresterea mai rapida a salariului minim, care va ajunge la circa 50% din salariul mediu brut pe economie" si despre "introducerea pensiei minime garantate pentru scoaterea din saracie a pensionarilor cu pensii mici".

In anexa cu predictii pe urmatorii 4 ani, apar si cifrele. PD-L isi propune ca, in corelare cu ceilalti indicatori economici, pana in 2012 sa asigure pensie medie lunara de 405 euro si un salariu mediu de 905 euro, deci cifre mai optisiste decat ale liberalilor.

PSD este de-a dreptul euforic cu un salariu minim pe economie de 1.000 de lei, o pensie minima de 500 de lei si o prima angajare pentru toti absolventii de liceu, acordarea celei de-a 13-a pensii, dublarea pensiilor pentru agricultori, si ,mai nou, 25 de mii de eruo de cap de roman repatriat.

Sumele in sine ar mai fi cum ar mai fi, problema cea mare este insa la capitolul incasari. PSD vrea sa asigure toate aceste si multe altele in conditiile in care ar ri eliminate cota unica adica a unui sistem care numai ce a dat rezultate. Am reveni astfel la evaziune fiscala mai mare si colectare mai proasta, deci reducerea veniturilor bugetare.

In materie de infrastructura, PNL este evaziv, adica investii de 6% din PIB. PD-L are o lista detaliata de investitii insumand aproximativ 1000 de kilometri de autostrada in 4 ani, cam la fel ca PSD.

Una peste alta toti vor sa dea si sa faca, toti vor sa fie bine, unii au idee cum si din ce, altii mai mult epateaza.

Si PD-L, si PNL, si PSD mizeaza cat pot pe fondurile europene, omitand insa ca deocamdata absorbitia este jalnica pentru ca nu exista proiete, iar UE nu da bani pe promisiuni.

Si iarasi omit partidele ca orice crestere de venituri, ca e vorba de salarii sau pensii, nu se poate fundamenta decat pe crestere de productivitate a muncii. Daca nu exista acest fundament fiecare leu in plus se topeste inevitabil in inflatie.

Toti au intentii laudabile si chiar destui bani pentru materializarea unei mari parti din ele. Problema este toti au dovedit pana acum o incapacitate institutionala cronica de a-si pune pe picioare planurile. O incapacitate pe care riscam sa o revedem, cat timp oamenii care ar urma sa puna in practica intentiile din programe sunt cam aceiasi care au esuat sistematic pana acum.

Instinctiv electroatul stie acest lucru si fie nici macar nu citeste programele, fie nu crede o iota din ele. Chiar daca pentru prima data vreun partid chiar ar fi decis sa se tina de cuvant, ar putea s-o faca doar daca ar ajunge sa guverneze de unul singur, o varianta aproape exclusa.

Singurele programe care se pot armoniza sunt ale PNL si PD-L, insa alierea lor este putin probabila din cauza indezirabililor din ambele tabere. Daca oricare dintre ele s-ar asocia cu PSD, ar fi obligat sau i-ar obliga pe social democrati la concesii fundamentale.

Cum ar arata, de exemplu, impozitarea veniturilor intr-o guvernare PSD-PNL? Cota unica sau diferentiata? Cine si-ar incalca programul ?

Cum ofertele creionate acum de partide nu par mai mult decat intentii frumoase, oamenii vor vota, probabil, dupa cu totul alte criterii: evolutia vietii lor in ciclul electoral anterior, imaginea candidatilor, carisma potentialilor premieri si mita electorala.

In ultima vreme am vazut cresteri de pensii, de salarii, urmeaza eliminarea plafoanelor compensatelor in farmacii si devansarea datei la care vor primi despagubiri cei care au depus bani pentru o Dacie, dar n-au mai apucat sa o primeasca. Adica bani care vor alimenta inflatia.

Nimeni in lume nu voteaza exclusiv programe, asta ar fi o utopie, insa ele au un rol important. Iar masura in care ofertele respecta ideologia partidului, adica nu vedem partide de dreapta cu programe de stanga, reflecta masura in care sistemul politic respectiv este copt. Nu e cazul Romaniei, cu siguranta.

Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
De când PSD și PNL au decis să aibă candidați comuni la alegerile locale în mai multe județe, inclusiv în Capitală, în interiorul celor două partide au început să apară nemulțumiți....
Ce șanse mai are Cătălin Cîrstoiu să-i devanseze pe Piedone și Nicușor Dan: ”O misiune complicată pentru coaliție”
Ce șanse mai are Cătălin Cîrstoiu să-i devanseze pe Piedone și Nicușor Dan: ”O misiune complicată pentru coaliție”
Luni, 25 martie, au apărut primele sondaje de opinie după ce alianța PSD-PNL l-a anunțat oficial pe medicul Cătălin Cîrstoiu în calitate de candidat pentru Primăria Capitalei. Deși sunt...
#programe, #guvernare, #PSD, #PNL, #PDL , #stiri PSD