Mingea incandescenta a asumarii

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 04 Septembrie 2009, ora 12:42
3455 citiri
Mingea incandescenta a asumarii

O minge fierbinte a aterizat aspru in ograda PSD. Guvernul isi va asuma raspunderea pe legea educatiei intr-o varianta foarte apropiata de proiectul Miclea, a anuntat premierul Emil Boc. Social democratii au acum de ales intre a accepta aceasta reforma autentica, pe care nu si-o doreau in primul rand pentru ca reprezinta un proiect prezidential, si a iesi de la guvernare.

Decizia este ingrozitor de grea si nu poate fi evitata in pofida tuturor incercarilor lui Mircea Geoana de a-l indupleca pe Emil Boc sa nu forteze mana la spate PSD. Emil Boc ar fi fost mai usor de induplecat, cu siguranta.

Mi-e greu sa cred ca Dan Nica a jucat la cacealma cand a anuntat, dupa sedinta de luni a coalitiei, ca guvernul isi va asuma raspunderea pe Codul Andronescu. Se pare ca in acel moment, cel putin, premierul era dispus la concesii majore. Probabil, n-a fost insa dispus Traian Basescu, iar PD-L stie ca in orice moment poate fi lasat fara prezidentiabil.

Legea Miclea inghitita de Ecaterina Andronescu

De voie de nevoie, Emil Boc a avut vointa politica, spre norocul elevilor si, in fond, al viitorului Romaniei. Legea educatiei, in varianta finala, este incomparabil mai reformista decat simulacrul de reforma din Codul Andronescu.

Astfel, este prevazuta depolitizarea si descentralizarea invatamantului, care va fi obligatoriu doar in primele 10 clase. 60% din programa va fi stabilita la nivel national, 20% reprezinta decizia scolii, iar 20% este materie optionala. Nu scapa nici profesorii universitari, care nu se mai pot eterniza in detrimentul tinerilor, blocati in pozitii de asistenti si conferentiari, si se vor pensiona la 65 de ani.

Toate aceste prevederi lipseau, strategic, din Codul Andronescu. Totusi, ministrul Educatiei trebuie sa introduca, sub presiunea demiterii, se pare, aceste prevederi in proiectul final al Legii Educatiei Nationale si are termen sa o faca pana sambata la ora 11.

Teoretic, guvernul in ansamblu a aprobat acest poiect. Deci cu el au fost de acord, teoretic, inclusiv ministrii PSD. Ramane de vazut daca va fi sau nu asa si pana sambata la ora 11. Daca PSD nu va cracni este clar ca aripa celor care vor guvernarea cu orice pret este mai puternica decat a celor care-l urasc pe Traian Basescu cu orice pret.

Aceasta agatare de guvernare ar arata clar si o mare neincredere in sansele prezidentiale ale lui Mircea Geoana. Cum nu sunt deloc convinsi de victoria lui, baronii social democrati par a tine mai mult la vrabia prezentei in cabinetul Boc, decat la cioara guvernarii fara PD-L dupa alegeri.

Sa nu uitam insa ca parlamentarii PSD, controlati in mare masura de aripa Iliescu ar putea orferi mari surprize in cazul unei motiuni de cenzura.

Salarizarea vrajbei

La fel de fluida este si situatia legii salarizarii unice a bugetarilor, ale carei prevederi sunt inca respinse vehement de sindicate. Medicii, judecatorii, profesorii se considera nedreptatiti, chiar umiliti, de prevederile viitoarei reglementari.

Aici situatia PSD este si mai delicata, cat timp proiectul acesta este gestionat de un ministru social democrat. Marian Sarbu a fost varful de lance in elaborarea acestui act normativ de care PSD nu prea se mai poate disocia. In plus, social democratii stiu foarte bine ca adoptarea legii salarizarii este una dintre conditiile imperative impuse de FMI pentru continuarea acordului cu Romania.

Una peste alta, deocamdata una este concluzia preliminara a acestui moment: in politica, cate o demonstratie de forta poate avea efecte miraculoase, cat timp arareori reforma poate fi facuta prin consesns si de buna voie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#asumare raspundere Guvern, #legile Educatiei, #PSD retragere Guvern , #stiri PSD