Nunta a trecut, incepe mariajul

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 15 Decembrie 2008, ora 11:12
3601 citiri
Nunta a trecut, incepe mariajul

Parteneriatul pentru Romania, protocolul de guvernare pe urmatorii 4 ani semnat de PD-L si alianta PSD + PC, este o colectie de generalitati pozitive.

Sa mentinem cota unica, dar sa si facem protectie sociala, sa sprijinim IMM-urile si agricultura, sa absorbim cat mai multe fonduri europene, sa platim pensiile, sa descentralizam, sa reformam educatia etc.

25 de declaratii de bune intentii, dintre care doua sunt insa ceva mai precise, iar unul foarte nevralgic. Cele doua forte politice au stabilit sa continue reforma sistemului electoral, sa aiba candidati proprii la presedintie si sa asigure independenta justitiei.

Reforma sistemului electoral ar trebui sa insemne, de fapt, un vot uninominal autentic, intr-un tur sau in doua tururi de scrutin, care avantajeaza ambele partide mari.

Candidatii diferiti la prezidentiale reprezinta o prevedere menita sa calmeze suspiciunile ca alegerile de peste un an ar fi fost adevarata miza a acestui parteneriat. Sigur, va fi interesant sa vedem cine ar putea fi candidatul PSD care sa reprezinte o amenintare reala pentru Traian Basescu.

Adrian Nastase a anuntat deja ca renunta la intentiile declarate de a intra in cursa prezidentiala, infruntarea cu Mircea Geoana ar fi o binecuvantare pentru Traian Basescu care l-a mai facut o data KO pe actualul lider PSD, iar Sorin Oprescu ar mai avea nevoie de cel putin un mandat reusit la primarie pentru a putea schimba liga cu sanse de succes.

Parteneriatul prevede si independenta Justiei, care, pana acum, era sub un mare semn de intrebare. Era tare greu de crezut ca unul dintre cei mai mari luptatori impotriva anticoruptiei, Victor Ponta, principal candidat pentru acest portofoliu, ar fi putut asigura acest principiu.

Miron Mitrea a dezlegat misterul - Justitia va avea in frunte un independent, care nu va fi stabilit de unul dintre partide, ci de coalitie in ansamblu. Surse politice spun ca aceasta formula trebuie citita: independentul va fi stabilit de Traian Basescu.

Sa fie vorba despre Monica Macovei, pe care nici macar PD-L nu o prea vrea din nou in functie in schimb, dar care ar face fericita Comisia Europeana si ar garanta ridicarea monitorizarii europene? Oricum, faptul ca Justitia nu a fost abandonata in maini de politician (probabil la schimb cu eliminarea UDMR din carti) este un semnal foarte bun.

Poate singurul, pentru ca defilarea spre sala in care a fost semnat protocolul ne-a aratat din nou cat de imoral este acest compromis rational.

Cele doua tabere au incercat sa nu se amestece prea mult, zambetele au fost extrem de fortate, iar aplauzele anemice. Singurii cu adevarat multumiti erau baronii, satisfacuti ca-si vor consolida, dupa toate aparentele, feudele si vor pune mana pe resurse. De partea cealalta, cea mai adanca disperare se putea citi pe fata lui Valeriu Stoica pentru care, indiferent de argumente, broasca raioasa ramane doar o broasca raioasa.

Pana miercuri trebuie scos programul de guvernare. Misiunea lui Theodor Stolojan este ingrozitor de grea. PSD si PD-L au promis cresteri salariale, cel putin pentru profesori, si mentinerea, daca nu chiar scaderea, actualului nivel al impozitarii.

Este nevoie de bani pentru investitii care sa mentina locurile de munca, insa chiar daca proiectele pentru banii europeni vor fi elaborate pe banda rulanta, ei tot nu sunt accesati imediat, ci dupa parcurgerea unei proceduri. Bine ar fi fost ca aceste proceduri sa fie deja in curs, pentru ca banii sa inceapa deja sa soseasca.

Viitorul guvern trebuie sa rezolve si bomba lasata de actualul cabinet - noua taxa auto. Iarna este de-abia la inceput, iar socul facturilor la gaze va izbi cu putere de-abia prin ianuarie. Preturile la alimente tot cresc, iar leul este mentinut cu greu intr-un echilibru fragil.

Dar cel mai rau pentru guvernul lui Theodor Stolojan este ca va gasi visteria goala si va prelua un deficit bugetar foarte mare. Pentru o astfel de situatie se impune o echipa buna si vom vedea cat de curand daca asa va si fi.

Impartirea puterii a inceput. Cam 3.000 de posturi, incepand cu nivelul ministerial. Ramane de vazut daca va fi respectat consemnul de la Cotroceni - fara baroni, fara compromisi, cat mai multi tineri si cat de competenti se poate. Foarte dificil, cat timp in ambele partide cele mai mari pretentii le au tocmai cei mai uzati si mai controversati dintre lideri.

Deocamdata doar trei lucruri sunt aproape certe: Miron Mitrea nu va fi in cabinet, Ilie Sarbu va fi vicepremier, iar numele pentru Justitie va veni in plic de la Cotroceni.

Dincolo de intentiile bune din Parteneriatul semnat duminica, ne vom convinge in urmatoarele zile cata "prezumtie de nevinovatie" putem acorda noii constructii politice.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#parteneriatul pentru Romania, #PSD PDL nunta, #program guvernare Stolojan , #stiri PSD