O noua zi de negocieri: Noul guvern PSD - PD-L, la fel de incert

Vineri, 12 Decembrie 2008, ora 20:11
2156 citiri
O noua zi de negocieri: Noul guvern PSD - PD-L, la fel de incert
Foto arhiva

O noua zi de negocieri pentru formarea coalitiei de guvernare si, potrivit declaratiilor celor doua parti, pare ca guvernul format de stanga si dreapta este din ce in ce mai aproape de a deveni realitate.

De cealalta parte, daca luam in considerare faptul ca PD-L continua sa sustina intrarea la guvernare si a UDMR, conditie aparent de neacceptat de catre PSD, intelegerea afisata dupa aceasta noua zi de negocieri pare destul de fragila.

Potrivit declaratiilor, in urma intalnirii de vineri dintre liderii celor doua partide s-au mai pus la punct cateva lucruri: PSD-ul a acceptat mentinerea cotei unice de 16% sustinuta de PD-L, s-a mai lucrat la algoritmul pentru impartirea functiilor si, cel mai important, social democratii au anuntat ca nu se gandesc sa faca guvernul cu altcineva in afara de PD-L.

Democrat liberalii, pe de alta parte, par sa nu gandeasca exact la fel. Informatii aparute joi in presa arata ca democrat-liberalii ar purta discutii si cu PNL-ul, avand in vedere ca problema UDMR pur si simplu nu poate fi rezolvata.

90% guvern PD-L - PSD, 10%...?

Presedintele PSD Mircea Geoana a declarat, vineri, ca problemele dintre cele doua formatiuni sunt rezolvate in proportie de 90%, lasand sa se inteleaga ca 10% este problema participarii Uniunii la formarea guvernului, problema ce sta doar in puterile democrat-liberalilor sa o rezolve.

"Am avut o discutie consistenta pe mecanismele de conclucrare pe seama acestei mari coalitii pe care o va avea Romania. Urmeaza acum ca liderii partidelor sa semneze un document care va uni practic doi mari rivali istorici. Lucrurile sunt rezolvate in proportie de 90%", a declarat Geoana.

Nu e exclus un nou CExN al PSD

Mandatul pe care l-au primit social-democratii este ca ei sa formeze un guvern cu PD-L-ul si doar cu PD-L-ul, pana cand alegerile urmatoare ii vor desparti.

Chestiunea UDMR-ului, insa, pune problema reconvocarii Consiliului, deoarece Uniunea nu trebuie sa existe in acest guvern.

"Problema nu se pune in termenii actiunii echipei de negociere, ci prin mandatul care a fost primit din partea CExN. Un raspuns care nu ar merge pe acest element de mandat, in mod necesar ar necesita o reevaluare sau o revenire la CExN", a subliniat Nastase.

Cota unica nu mai este o problema

Cele doua partide au cazut, insa, la pace in ceea ce priveste cota unica. Vicepresedintele PSD Liviu Dragnea a declarat ca partidul sau nu a respins cota unica de 16%, sustinuta de PD-L in negocierile din aceste zile.

Dragnea a spus insa ca cele doua partide cauta solutii pentru cetatenii cu venituri mici.

Cele trei mandate au facut toata diferenta

Mitrea recunoaste ca orice ar spune, oricum ar da-o, "tot prost iese", o alianta intre doi rivali recunoscuti fiind "contra naturii".

Insa, deputatul PSD explica de ce partidul din care face parte a facut atatea compromisuri in relatia cu PD-L: ei au cu trei mandate mai mult. Asadar, "Traian Basescu n-ar fi numit in ruptul capului un premier al PSD".

In ceea ce priveste acuzatia ca PSD s-a predat lui Traian Basescu, Miron Mitrea este de parere ca atat timp cat PD-L a reusit, cu o lege electorala proasta, la care s-a contribuit din plin, sa ia trei mandate in plus, trebuie sa accepte acum regulile jocului.

Insa toate neintelegerile si toate diferentele trebuie sa fie rezolvate in acest week-end. Liderii PD-L se vor intalni sambata sa vada ce fac cu UDMR-ul, iar duminica se vor intalni si cu PSD-ul ca sa stabileasca ultimele detalii. Ramane de vazut, insa, ce se va intampla daca PD-L nu va renunta la UDMR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Europarlamentarul Mihai Tudose a declarat sâmbătă că PSD a mai câştigat alegerile în trecut, dar Guvernul a fost format din partidele de pe locul "doi, trei şi un pic din cinci" şi...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#negocieri guvern, #PDL, #PSD, #UDMR , #stiri PSD