O saptamana politica de foc

Luni, 12 Octombrie 2009, ora 12:37
4213 citiri
O saptamana politica de foc

Incepe una dintre cele mai complicate saptamani politice din istoria ultimilor ani. Peste cateva ore, ar urma ca judecatorii Curtii Constitutionale sa decida daca motiunea PNL + UDMR, sustinuta de PSD, incalca sau nu legea fundamentala. Avem asadar doua posibilitati: fie motiunea este blocata ca neconstitutionala, fie merge spre votul ce va avea loc marti.

Daca motiunea va fi declarata neconstitutionala, initiatorii si sustinatorii ei, noua majoritate alcatuita din social democrati, liberali si maghiari, se vor trezi intr-o situatie imposibila pentru ca va urma, inevitabil, asumarea raspunderii guvernului pe legea pensiilor. Sa depui motiune de cenzura pe o reglementare care prevede eliminarea pensiilor de lux este sinucigas din punct de vedere politic, sa permiti dusmanului sa-si puna o astfel de perla reformatoare pe coroana este la fel de periculos.

Daca, dimpotriva, motiunea va fi declarata constitutionala, PD-L trebuie sa-si faca foarte bine socotelile. Daca nu a reusit sa racoleze suficiente voturi de la PSD si PNL pentru sustinerea cabinetului Boc, este foarte probabil ca membrii cabinetului sa prefere sa demisioneze pentru a nu da opozitiei satisfactia unei victorii. Aceasta ar putea lasa impresia ca Traian Basescu ar fi pierdut controlul jocului.

In privinta racolarilor, desigur, tentatiile pe care le vantura democrat liberalii nu sunt neglijabile. Se vorbeste despre sume foarte mari de bani, despre contracte substantiale pentru ei si clientela lor si despre posturi garantate prin deconcentrate. In plus, este clar ca daramarea guvernului ar duce direct spre anticipate, daca Traian Basescu ar castiga prezidentialele.

La fel de adevarat e ca va fi vreme de dezertare antianticipate, la o adica, si dupa prezidentiale. Acum insa, pare mai mult momentul lui "totul sau nimic". PSD, PNL si UDMR s-au unit si par convinse ca, prin protocolul pe care se pregatesc sa-l semneze intre cele doua tururi de scrutin si sustinerea candidatului ajuns in turul al doilea impotriva actualului presedinte, vor reusi sa-l anihileze pe Traian Basescu si sa formeze viitorul guvern.

Matematic, socoteala este corecta, dar exista cateva necunoscute care pot modifica fundamental rezultatul.

In primul rand, nu stiu daca electoratul lui Crin Antonescu si al lui Sorin Oprescu ar fi dispus sa voteze disciplinat cu Mircea Geoana. Dupa cum nu stiu daca simpatizantii liberali, mai ales cel din jumatatea de sus, ar fi dispus sa-l urmeze orbeste pe Sorin Oprescu daca oferta acestuia va continua sa se reduca la pilde grobiene referitoare la "cocoselul" lui Traian Basescu sau al lui Emil Boc, un profil cu nimic mai elegant si adecvat functiei decat al actualului presedinte, poate chiar dimpotriva. Lipsa de consistenta a contracandidatilor ar putea juca in favoarea lui Traian Basescu, stricand grav socoteli electorale altfel logice.

Cu un guvern demis sau unul demisioar, PD-L nu iese, teoretic, rau din acest episod pentru ca preia toata victimizarea pe care PSD nu a stiut sa o valorifice la iesirea de la guvernare. Democrat liberalii se vor prezenta drept reformistii autentici care nu au putut face ceea ce ar fi dorit din cauza dusmanilor antireformisti. Si socoteala asta s-ar putea dovedi insa gresita pentru ca, desi simpatizeaza cu victimele, poporul iubeste invingatorii si adora mana forte.

Un singur lucru pare cert in acest moment: ca guvern cu atributii complete sau restranse de interimar, cabinetul Boc va organiza alegerile si va ramane in functie pana cel putin pe 6 decembrie. Dupa cum e absolut sigur ca batalia politica va deveni din ce in ce mai apriga pana atunci.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#motiune CCR Guvern, #PDL PSD motiune PNL, #guvern PDL Boc , #stiri PSD