Opinii: Unde a disparut majoritatea Iohannis?

Sambata, 26 Decembrie 2009, ora 17:38
5729 citiri
Opinii: Unde a disparut majoritatea Iohannis?

Votul de la ultima investire a guvernului Boc ne-a aratat cat de neserioasa a fost majoritatea Iohannis.

La votul in comisii proportia a fost 4:1 in favoarea guvernului Boc, iar la votul de investitura 2:1 (276 la 135). Adica din celebra majoritate de 75% a ramas doar 1/3. Restul s-a volatilizat.

Chiar si cei 55 de absenti de la votul de investitura au fost de la PSD si PNL (printre ei nume sonore: Dan Nica, Victor Ponta, Tariceanu, Rusanu).

Majoritatea nou creata era fragila, avea doar 4-5 voturi in plus si in conditiile unor defectiuni orice vot contra era esential. Singura explicatie plauzibila este ca s-au temut de anticipate asa de tare incat au preferat sa lipseasca de la vot.

Cu UDMR lucrurile erau clare, se muta imediat in barca puterii. Asa face de 20 de ani. Ce daca a avut un acord scris cu PNL. Cine se mai uita la o biata foaie de hartie cand in joc sunt posturi de ministri si vicepremier.

Dar PSD, PNL si minoritati adunau peste 60% din parlament. Aparitia celor "cumparati" nu poate fi pusa doar in seama "cumparatorilor". Cum i-au selectat si ce au facut partidele sa-si fidelizeze oamenii? Nu trebuie sa dea un raspuns si la aceasta intrebare?

Proiectul Iohannis a avut doar titlu

Continutul era scris cu cerneala simpatica, nu l-a vazut nimeni. Ce putea sa dea o combinatie stanga+dreapta+UDMR? Ce program de guvernare, mai ales la capitole economice si sociale? Ce ministri ar fi selectat in propriul cabinet? Mister!

In spatele zambetului rece al neamtului se putea ascunde orice. De aceea nici nu a convins foarta multa lume. S-a argumentat ca abia dupa nominalizare ar fi dat totul in vileag. Adica presedintele si populatia trebuia sa-i dea un cec in alb. Cu cetatenii se descurcau mai usor, ce pretentii mai au si astia sa fie informati de ce li se pregateste. Ne-au votat, pa, nu dam socoteala decat peste 4 ani.

Cu presedintele a mers mai greu. Desi au tot promis ca apeleaza la Curtea Constitutionala sa se decida cine desemneaza premierul, presedintele sau majoritatile parlamentare, nu s-au dus. Si daca parlamentarii se sucesc tot la cateva luni, schimbam guvernele tot de atatea ori?

Si totusi, majoritatea Iohannis a avut o sansa uriasa pe care a irosit-o.

Ea consta in retragerea lui Mircea Geoana intre cele doua tururi, caz in care Antonescu l-ar fi batut in finala pe Basescu fara drept de apel.

In aceasta ipoteza, diferenta ar fi facut-o cei aproximativ un milion de votanti ai lui Antonescu, care s-au dus la Basescu in finala, pentru ca nu puteau intelege cum urmasii Bratienilor se puteau tavali in acelasi pat (politic vorbind), cu urmasii comunistilor. Invers, votantii lui Geoana n-ar fi avut nicio problema sa-l voteze pe Antonescu, pentru ei ori Basescu ori Antonescu, tot un drac. In plus, scapau si de Basescu. Cum voturile pentru Oprescu, Vadim, Hunor s-ar fi redistribuit aproape egal intre cele doua tabere, Antonescu ar fi castigat aproximativ cu 6 milioane la 4 milioane de voturi.

Cu un discurs proaspat, cu un nou fel de a face politica, dl Basescu n-ar fi avut multe sanse in fata lui Antonescu. Ca ulterior, discursul de la sedinta de investire a guvernului Boc a fost frumos dar gaunos, e alta poveste. N-am retinut decat ca Basescu nu lasa democratia sa functioneze in tara asta.

Care democratie?

Asta care ne-a adus la mila bancilor si organismelor internationale de credit?

Care nu este in stare sa raspunda unde sunt banii de la privatizari? De ce nu avem si noi autostrazi, ca altii? De ce trebuie ca doua milioane de romani sa faca munci agricole si casnice la bogatii Europei? De ce importam 75% din hrana, cand agricultura noastra ar putea hrani patru Romanii?

As vrea de la dl Antonescu si raspunsurile la aceste intrebari.

Si asa Geoana ar fi ajuns premier, si-ar fi facut guvern majoritar PSD, cu Hrebenciuc la finante, Orban la transporturi, Oprisan la armata, Dan Nica la interne, Ponta la justitie, Dragnea la dezvoltarea regionala, Andronescu la educatie, Mazare la cultura (sa "bage" samba in folclorul romanesc), Vanghelie la SRI, Tariceanu la SIE, Nastase la DNA, Norica Nicolai Procuror General iar Traian Basescu pe vapor.

Marturisesc ca facusem aceste calcule simple si intre cele doua tururi si prima saptamana am tot sperat sa nu se intample. Sa nu-l fi sfatuit pe Geoana consultantii americani, regionali, locali, hrebenciuci in acest sens? Sa nu fi vazut nimeni din sondajele proprii, secrete, aceasta realitate? Greu de spus.

Cel mai sigur este ca l-a pierdul orgoliul si trufia. Nici nu concepea sa piarda, cu sprijinul mediatic extraordinar pe care l-a avut. Era convins ca va trece peste Basescu ca un tanc, "en fanfare".

Amintiti-va scena de la sectia de votare, cand si-a facut aparitia flancat de sotie si fiica, cu mana dreapta la piept, pasind martial, a la Vadim Tudor.

"Voi da tarii un guvern pana la Craciun, voi scapa tara de tiran, voi face 50.000 de locuinte, voi crea locuri de munca, voi scoate tara din criza" si cate si mai cate. Chiar credea ca incepand de a doua zi va aduce raiul in Romania. Aceeasi trufie care acum il propulseaza alaturi de conducatori celebri, Bush, Miterrand, Chirac, care, nu-i asa, nici ei n-au castigat din prima.

Si-a anuntat deja candidatura peste 5 ani. "Ca independent poate", l-au atentionat colegii de partid. Cel mai probabil, destinul politic al dlui Geoana s-a incheiat.

O lectie pentru politicienii care nu-si pot stapani trufia si orgoliul. Macar sa le ascunda.

Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#majoritatea Johannis, #guvern Boc votat, #PNL PSD guvern Boc , #stiri PSD