Parlamentarii au respins majorarea punctului de pensie la 826,2 lei

Duminica, 10 Ianuarie 2010, ora 08:48
2010 citiri
Parlamentarii au respins majorarea punctului de pensie la 826,2 lei

Comisiile reunite de buget-finante au respins amendamentul grupurilor parlamentare PSD-PC si PNL pentru majorarea punctului de pensie la 826,2 lei, respectiv 45% din salariul mediu brut, dar au introdus un nou amendament pe lista celor respinse - de indexare a punctului de pensie la inflatie din 2011.

Comisiile au avut spre vot o noua propunere in locul celei initiale, de majorare a punctului de pensie la 826,2 lei, de la 732,8 lei in prezent.

Astfel, parlamentarii au propus pastrarea punctului de pensie in 2010, insa indexarea acestuia la inflatie incepand cu 2011, in timp ce cota contributiilor la asigurarile sociale ar fi urmat sa se reduca cu 4 puncte procentuale din acest an.

"Avem exemple nenumarate ca, atunci cand s-a ajuns la diminuarea cotei de contributii sociale, s-a incasat mai mult, cu exemplul cotei unice si al impozitului pe chirii. Toate ne-au demonstrat ca atunci cand reduci cota de contributie, incasarea e mai mare", a spus deputatul PNL Eugen Nicolaescu.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, s-a pronuntat impotriva acestei masuri.

"Punctul de vedere al Guvernului este ca aceste reduceri nu sunt posibile si as vrea sa fac apel la profesionalismul dumneavoastra. Masurile presupun un transfer de la bugetul de stat si sunt convins ca toata lumea intelege, asa cum si eu inteleg, ca in Romania, dincolo de orice considerente politice si umanitare, trebuie sa primeze cele economice", a spus ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.

Pe parcursul discutiilor, atat ministrul Finantelor, cat si cel al Muncii, Mihai Seitan, au prezentat puncte de vedere contradictorii cu cele ale parlamentarilor privind majorarea punctului de pensie, argumentand ca o astfel de masura ar genera o spirala inflationista.

Parlamentarii au decis ulterior sa propuna spre vot cele doua variante de amendare a bugetului asigurarilor sociale, ambele fiind insa respinse. Cu toate acestea, comisiile au decis ca cele doua propuneri sa fie trecute pe lista amendamentelor respinse, pentru a fi discutate in plenul Parlamentului.

Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează vineri, 26 aprilie, Agenţia Municipală...
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
#majorare punct pensie, #comisie buget finante, #aprobare buget 2010 , #stiri PSD