PNL si PSD, o eroare politica majora

Marti, 16 Martie 2010, ora 13:01
8640 citiri
PNL si PSD, o eroare politica majora

Omeneste, pot intelege adversitatea PSD si PNL fata de fostii lor membri ajunsi acum independenti. Politic, nu pot intelege prostia imensa pe care au facut-o plecand la consultari pentru ca, pasamite, nu au vrut sa stea la masa cu cei pe care ii socotesc tradatori.

N-au reusit decat sa valideze discursul celor care ii acuza ca nu vor sa purceada la modificarea Constitutiei si sa le lase intreaga scena tocmai celor pe care sunt mai porniti, presedintele si independentii, care au folosit foarte inteligent acest prim plan.

Chiar daca a fost sincer, argumentul invocat de opozitie pentru boicotarea consultarilor este aberant. Acesti independenti, oricat de detestati ar fi, "grup de adunatura" cum ii numeste Crin Antonescu, nu sunt o fictiune. Ei sunt parlamentari romani al caror drept de vot este egal cu al colegilor care fac parte din partide politice. In plus, numarul lor, 30, nu este chiar neglijabil. Fiind in egala masura implicati in demersul de modificare a Constitutiei trebuie in egala masura consultati in aceasta privinta, ca parlamentari, nu ca membri de partid. In plus, independentii au grup constituit legal si in Camera si in Senat, cum sa-i excluzi?

Reactia opozitiei este cu atat mai greu de justificat cu cat independentii au fost prezenti la absolut toate consultarile de pana acum de la Cotroceni, incepand cu toamna anului trecut. Iar in precedentele dati prezenta lor nu a deranajat PSD si PNL in asa masura incat sa plece de la discutii.

In plus, traseismul politic nu este o noutate. Social democratii cei ofuscati acum au inventat aceasta practica politica, pe vremea cand racolau tot ce se putea racola de la nivel local, la nivel central. Nici PNL nu este strain de aceasta practica. Teodor Melescanu, de exemplu, acum liberal cat se poate de onorabil, chiar vicepresedinte al PNL pana mai ieri, este, in fond un trasesit politic, provenit din PDSR. Exista traseisti buni si traseisti rai?

In 20 de ani niciun partid politic nu a dorit sa se atinga de statutul traseistilor printr-o lege similara cu aceea impusa alesilor locali, care, odata cu schimbarea partidului, pierd functia. Dimpotriva, fiecare partid a profitat la vremea lui din plin de aceasta practica. Asadar, argumentul invocat luni la Cotroceni de PSD si PNL denota o imensa ipocrizie.

Dar sa zicem ca abia acum au descoperit cele doua partide cat de rau este traseismul. Modificarea Constitutiei este un prilej foarte bun de a reglementa si statutul celor pe care acum ii socotesc tradatori. De ce amana atunci declansarea acestui process?

Pentru ca PSD si PNL vor sa boicoteze cel mai important proiect al celui de-al doilea mandat al lui Traian Basescu. Ce conteaza ca este un proiect legitim, necesar pentru Romania? Ce conteaza ca exista un referendum care obliga moral la declansarea acestui proces? Ce conteaza ca presedintele oricum nu mai poate valorifica electoral realizarea acestui proiect pentru ca nu mai poate candida? Argumentele nu au loc in fata urii profunde si extrem de paguboase impotriva lui Traian Basescu.

O ura proteasca pentru ca participarea eficienta la acest demers de modernizare a Romaniei poate aduce beneficii majore tocmai PSD si PNL si liderilor acestora cu ambitii prezidentiale. Asa, proiectul modificarii Constitutiei va ramane exclusiv al presedintelui si al partidelor care il sustin si care, la cum stau lucrurile, nu sunt foarte departe de momentul constiturii majoritatii suficienta pentru a-l pune in practica.

Traian Basescu a abordat consultarile foarte prezidential, aratandu-se deschis la orice propuneri si subliniind ca nu mai are niciun interes personal in acest demers: "Cel putin in ceea ce ma priveste, nimeni sa nu considere ca vreau sa impun un anumit model de Constitutie. Mandatul meu nu mai este afectat de noua Constitutie. Orice abordare de genul 'presedintele vrea sa isi intareasca puterea' este superflua". Mai mult, domnia sa a extins procesul de modernizare dincolo de rezultatele referendumului si chiar dincolo de Constitutie, la intreg demersul legislativ, mentionanad o serie de restante imputate explicit inclusiv partidelor la putere.

Apoi presedintele a tratat foarte inteligent si calm, de-a dreptul patern, si boicotul opozitiei: ,,Pozitia domnilor Antonescu si Victor Ponta cred ca sunt reactii de inceput, sunt proaspat alesi si doresc sa-si fixeze statutul in raport cu guvernul, doar ca aici nu erau la Guvern, ci erau invitati de presedinte la consultari care vizeaza interesul national pe fond. Intelegandu-le nevoia de asezare intr-o anumita pozitie in raport cu presedintele, am sa le trimit o invitatie maine, la ora 18.00, doar lor. Sper ca, daca PNL va veni, va reactiona pozitiv si dl. Ponta si va veni si el."

In aceste conditii, prin absenta lor tafnoasa de la o disctutie foarte larga pe teme de maxima importanta, PNL si PSD nu si-au facut rau decat lor insele.

Din plin au beneficiat si hulitii independenti. ,,Grupul de adunatura", ,,tradatorii" au iesit cu doua figuri foarte populare si respectate ale politicii romanesti: Marian Sarbu si Cristian Diaconescu. Greu sa explici de ce nu poti sta la masa cu acesti oameni, care pana acum cateva saptamani faceau parte din vitrina PSD. Mai mult, fostul ministru al Muncii a folosit ocazia sa aduca in discutie o tema extrem de sensibila, legea pensiilor, si a avansat cateva idei care, ceva imi spune, se vor regasi cat de curand in poiectul actului normativ. Asadar, independentii au avut ocazia sa faca o demonstratie de seriozitate si profesionalism.

La ce le-o folosi asta social-democratilor si liberalilor, e foarte greu de inteles.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#PSD PNL consultari Basescu, #consultari Basescu constitutie , #stiri PSD