Politica simirazilor si a nichitilor

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 12 Septembrie 2009, ora 18:24
3001 citiri
Politica simirazilor si a nichitilor
Foto: paulgorban.blogspot.com

Dincolo de orice calcule politice, episodul Simirad este unul jalnic. Asistam la o incununare a traseismului politic si a lipsei oricaror principii si ideologii. Cu alte cuvinte, episodul Simirad este o mostra perfect reprezentantiva pentru politica romaneasca.

Avem, asadar, un presedinte de Consiliu Judetean, in cazul nostru Iasi, ales sub culorile unui partid, in acest caz PSD, dar cazul este general aplicabil. Votul a fost, ce-i drept, uninominal, insa cum niciun independent autentic nu a castigat vreodata vreun scrutin in Romania, este clar ca logistica de partid a jucat un rol foarte important in adjudecarea victoriei.

Dincolo si de logistica de partid, candidatul cu pricina, in cazul nostru Constantin Simirad, si-a facut campania si a avut succes inclusiv datorita declaratiilor aprige impotriva taberei adverse, in cazul nostru PD-L, in frunte cu Traian Basescu.

Si totusi, acum, Constantin Simirad face un viraj spectaculos si sare exact in barca in care in urma cu un an scuipa. Dar nici macar nu sare dezbracandu-se de toate hainele primite de la fostul partid. Adica nu a demisionat din partid, pentru a nu pierde sefia Consiliului Judetean, ci a asteptat sa fie exclus, "pe sfanta dreptate", dupa cum el insusi recunoaste.

Exceptionala mostra de demnitate! Dar nu e prima. Constantin Simirad a facut tot atatea viraje cate face un sofer pe serpentine. Si-a inceput cariera politica in partidul Aliantei Civice, ajungand primar al Iasului in 1992 si fiind reales in 1996, sub sigla CDR. In 2000, infiinteaza Partidul Moldovenilor pentru ca dupa doar 2 ani sa ajunga membru al partidului impotriva caruia luptase, pasamite, vreo opt ani, adica al PSD.

Drept recompensa, Ion Iliescu il timite in 2003 amabasador in Cuba, de unde il evacueaza in 2006 Traian Basescu, de care Constantin Simirad a prins acum atata drag incat ii face campania in Moldova. Ma indoiesc sincer ca domnul Simirad a avut vreo revelatie a vreunor calitati tulburatoare ale presedintelui.

Miscarea sa este exclusiv consecinta unui razboi pe viata si pe moarte cu liderul PSD Iasi, Gheorghe Nichita: "Mircea Geoana nu raspunde si la scrisori acum, cand e presedintele partidului. Cum credeti ca se va comporta cand va fi presedintele tarii? Se va inconjura de 40-50 de smecheri precum Nichita, in care are incredere totala". Si daca n-ar fi fost domnul Nichita, Mircea Geoana era bun de presedinte?

Si ce face PSD in aceasta situatie? Il da afara pe Constantin Simirad, ceea ce este perfect normal, si incepe sa-l improaste cu noroi, ceea ce e tipic romanesc. Constantin Simirad nu a facut absolut nimic ca presedinte de Consiliu Judetean, ne spune Gheorghe Nechita. Poate, dar cum de PSD constata abia acum incompetenta si ineficienta presedintelui Consilului Judetean Iasi?

Cu siguranta, daca domnul Simirad era prieten cu domnul Nichita si se inhama la caruta care-l trage pe Mircea Geoana, ar fi fost in continuare un presedinte de consiliu judetean de toata nadejdea.

De partea cealalta, PD-L a facut, intr-adevar, o captura spectaculoasa, cu care defileaza ostentativ in campania prezidentiala. Dar aceasta captura nu face decat sa dovedeasca standardele ingrozitoar de scazute ale democrat-liberalilor.

Sigur, functia, zestrea de influenta si dezertarea spectaculoasa il fac pe Constantin Simirad greu de refuzat. Si totusi, cat de onorabil este sa tratezi ca pe un erou un personaj care pana la urma nu este decat un traseist politic tradator si fara ideologie?

Am zis ideologie? Ce prostie! Asa ceva in Romania nu exista si nu conteaza. Pasul de la stanga la dreapta si inapoi este exclusiv o chestiune de oportunitate a momentului. Dominata de simirazi, nichiti si cei care se bat pentru ei, politica romaneasca nici nu are cum sa arate si sa performeze altfel decat o face.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#Gheorghe Nichita, #Constantin Simirad excludere PSD, #traseism politic , #stiri PSD