Presa de azi: "1 Mai romanesc", primele atacuri incrucisate pentru prezidentiale

Luni, 04 Mai 2009, ora 07:20
1529 citiri
Presa de azi: "1 Mai romanesc", primele atacuri incrucisate pentru prezidentiale
Foto: Evenimentul Zilei

Basescu-Geoana, prima confruntare cu fata la popor, titreaza Evenimentul Zilei in editia de luni. Iesit la prima confruntare directa cu liderul PSD pentru simpatia multimii, seful statului il acuza pe "mogulul de presa" Sorin Ovidiu Vintu de politizare.

Intrat neoficial in campanie pentru prezidentiale, liderul PSD Mircea Geoana s-a vazut duminica nevoit sa dea piept in direct cu principalul sau rival.

Presedintele Basescu a zburat de pe litoral la Satu-Mare ca sa ajunga si el la Sambra Oilor din Huta Certeze, sarbatoare la care se strang, in mod traditional, mii de oameni si de la care Geoana a fost nelipsit in ultimii ani. "Eu vin in fiecare an, asa ca coincidenta este din sensul celalalt", si-a revendicat insa liderul PSD dreptul primului venit.

In prima confruntare in mijlocul poporului, Basescu si Geoana si-au facut carari diferite prin multime, dar au ajuns in final la un numitor comun: retetele de criza si elogierea electoratului.

Unu mai muncitoresc ca altul scrie Ziua. Havana - defilare populara, Atena - proteste de strada, Londra - concert Trafalgar Square, Paris - mars sindical, Istanbul - lupte de strada, Berlin - miscare antiglobalizare, Bucuresti - mici si bere, si PSD.

Oricum, micul de Bucuresti s-a aratat mai tare decat micul de Cluj, iar Vanghelie a reusit sa-si impuna sarbatoarea in Parcul Izvor din Bucuresti in dauna planificatei "sarbatori muncitoresti" PSD de la Cluj.

De voie, de nevoie, Mircea Geoana s-a alaturat, in final, marsului PSD din Bucuresti, si mai apoi baii de multime, din Parcul Izvor, stransa la un mic si o bere, onorate, pe bon, de organizatia social-democrata din Capitala.

"Dumnezeu a fost pesedist de 1 Mai", au decretat infierbantatii social-democratii bucuresteni, pornind in mars muncitoresc sub soarele arzator.

Invataturile lui Marian Vanghelie catre cursantii PSD: "Romanii vrea mici, nu hamburgher!", noteaza Gandul. Veritabila invazie rosie, la sfarsitul saptamanii trecute, in urbea de sub Tampa: de vineri seara pana duminica la amiaza, hotelurile si carciumile din centrul orasului au fost la discretia a nu mai putin de 1.200 de pesedisti de Dambovita, veniti la o vanghelizare de doua zile la Brasov in tricourile rosii cu aroma de mici de la petrecerile de 1 Mai.

"Am vrut sa luam aerul proapat de la Brasov ca sa putem sa avem suflul necesar pentru cand il ia fiorurile pe Traian Basescu si-l mai trece cate un suflu rece si rosu", a explicat Marian Vanghelie, seful PSD Bucuresti, rostul excursiei in urbea de la poalele Tampei.

Destinata unei "pregatiri centralizate" pentru alegerile europarlamentare a activului pesedist de campanie din Capitala, aceasta a costat, potrivit unor surse, peste 160.000 de euro, fara a mai pune socoteala si transportul de la Bucuresti la Brasov si retur, pentru care au fost inchiriate 20 de autocare.

"Chiar daca i-a deranjat pe unii fumul de la micii pe care i-am dat de 1 Mai, nu putem sa ne delimitam de lucrurile care s-au intamplat, pentru ca nu putem sa mancam hamburgher de 1 Mai, vom manca mici si de acum inainte, ca asta vrea romanii!", a mai spus Vanghelie.

"1 Mai romanesc" - primele atacuri incrucisate pentru prezidentiale, scrie Romania libera. Vechea sarbatoare de numaratul oilor de la Huta Certeze a devenit loc de protipendada pentru prezidentiabilii Traian Basescu si Mircea Geoana.

Crin Antonescu, rezervat in privinta bailor de multime, ii acuza pe cei care au luat parte la ele de nepasare fata de "tara care arde".

"Suntem gata ca, pentru prima oara dupa Revolutie, sa invingem partidele de dreapta la Bucuresti", a anuntat triumfator Vanghelie, de la Brasov, la sfarsitul unei intalniri a circa 1.200 de membri ai PSD Bucuresti, reuniti pentru a stabili ultimele amanunte ale eurocampaniei, dar si bazele campaniei pentru prezidentiale.

Liderul PSD Bucuresti a invocat rezultatele unui sondaj intern pentru Capitala, potrivit caruia PD-L si Traian Basescu ar fi suferit scaderi "vertiginoase" in optiunile alegatorilor. "Consideram ca timp de cinci ani n-au fost decat haos, scandal, circ, n-au fost decat arestari la comanda la TV", a atacat Vanghelie.

El a avertizat totodata ca in Bucuresti campania electorala va cuprinde "lucruri atipice, ca sa-i ia fiorul pe Traian Basescu si pe contracandidatii nostri".

Gardianul ne anunta ca A inceput campania electorala pentru alegerile prezidentiale. In aceasta saptamana, se da oficial startul in campania electorala pentru alegerile europarlamentare.

Neoficial, de cateva saptamani bune, se deruleaza campania pentru alegerile prezidentiale. Strategiile principalilor aspiranti la fotoliul de sef al statului se fac deja simtite.

In timp ce Traian Basescu incearca sa ciupeasca voturi de la diverse categorii sociale, Mircea Geoana ademeneste electoratul cu mici si bere, Crin Antonescu prefera discursurile de cabinet, iar Principele Radu incearca sa-si creeze un alt tip de electorat diferit, punand accent pe deschidere, mediere si discursul de tip elevat.

In alaiul prezidentiabililor nu lipsesc nici petele de culoare - fostul lider al minerilor Miron Cozma si omul de afaceri Nati Meir, care si-au anuntat si ei intentiile de a candida pentru functia suprema in stat. Este de asteptat ca grupului de candidati sa i se mai alature si alti pretendenti.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#Basescu Geoana, #campanie prezidentiale , #stiri PSD