Presa de azi: Bugetul pe 2010 - adoptat intre "succesuri si aplauzuri"

Vineri, 15 Ianuarie 2010, ora 07:26
3065 citiri
Presa de azi: Bugetul pe 2010 - adoptat intre "succesuri si aplauzuri"
Foto: Jurnalul National

Dupa trei zile in care parlamentarii si-au facut din scaunele de la Parlament si pat, bugetul Romaniei pe 2010 a fost adoptat, dar cu un pret destul de piperat platit de guvernantii PD-L, aproape 3 miliarde de lei vechi pentru fiecare parlamentar PSD si PNL.

Gandul anunta in editia de vineri ca, dupa serii de negocieri, banii promisi pentru colegiile social-democratilor si liberalilor, in schimbul renuntarii la sustinerea in plen a celor cateva mii de amendamente, ar urma sa fie distribuiti, potrivit unor surse din cele doua partide, in urma rectificarii bugetare.

La finalul unei noi pauze de consultari, viceliderul grupului PSD, Aura Vasile, a anuntat de la tribuna ca social-democratii nu vor mai cere dezbaterea amendamentelor depuse pe motiv ca puterea oricum refuza sa voteze vreo propunere a opozitiei. Din acel moment, votul a mers pe banda rulanta, bugetul pe acest an fiind votat in proportie de 99% in forma Guvernului.

Foarte putine amendamente ale parlamentarilor puterii au fost admise, aproape toate fara vreo miza importanta.

Evenimentul Zilei: 30 de milioane de euro pentru vot la buget

Si Evenimentul Zilei a facut un calcul si anunta ca s-au cheltuit 30 de milioane de euro pentru vot la buget.

Social-democratii ar urma sa primesca 70.000 de euro de colegiu, iar liberalii vor fi rasplatiti cu cate 125.000 de euro pentru un intreg judet. In total, nota de plata pe care Emil Boc a promis ca o va achita ar fi 16 milioane de euro - 11 pentru PSD si 5 pentru liberali.

Acestora li se adauga cele mai bine de 16 milioane de euro promise de premier parlamentarilor puterii, ridicand valoarea facturii la peste 30 de milioane de euro.

Intelegerea PD-L-PSD a fost discutata miercuri seara si, initial, social-democratii au respins-o. Oficial, pentru ca PD-L incalcase miercuri o alta intelegere de marti seara privind procentele atribuite consiliilor judetene. De fapt, PSD-istii spuneau ca nu au vrut sa dea un raspuns favorabil "din prima" pentru a-si intari baza de negociere.

Din acest motiv, dimineata zilei de ieri a inceput cu acelasi razboi de gherila PD-L-PSD, social-democratii afirmand, prin vocea lui Hrebenciuc, ca se vor bate in continuare pentru amendamentele lor. In cele din urma, targul s-a perfectat, si dezbaterile pe buget au mers ca unse.

Jurnalul National: Bugetul, intre "succesuri si aplauzuri"

Jurnalul National surprinde in editia de vineri "partea amuzanta" a adoptarii bugetului.

Cheltuirea banilor de la capitolul "Reclama si publicitate" a starnit iarasi ceva emotie.

Opozitia avea inca in minte exemplul Elenei Udrea, care a dat pe publicitate bani inclusi in alt capitol bugetar al Ministerului Turismului. Protestul Guvernului cum ca "asta nu se poate" a primit un contraargument plastic de la senatorul PSD Viorel Stefan. "Un preot s-a dus la mitropolit sa-l intrebe daca poate sa faca impartasanie cu rachiu in Postul Mare. Te dau afara din preotie! Asta nu se poate, i-a replicat mitropolitul. Iertare, dar mie mi s-a terminat vinul si am continuat cu rachiu. Deci se poate!, a demonstrat preotul."

Si premierul Emil Boc a fost tinta ironiilor, atunci cand liberalii au incercat sa introduca unele criterii de impartire a banilor pentru primarii de comune. Stiind ce vorbeste, fostul premier Tariceanu l-a acuzat pe Boc ca respinge amendamentul ca sa imparta discretionar banii. "Nu, nu-i adevarat!", protesta gesticuland Boc, abia vazandu-se din banca ministeriala. "Nu, nu, lasati ca stim si noi. Si noi am fost prim-ministri...", a folosit Tariceanu propria experienta.

Gramatica de Dorobanti s-a facut si ea auzita in plen, atunci cand deputata Aura Vasile a incercat sa explice importanta pentru tara a celor doua "bugeturi".

In rasetele celor din sala, Hasotti a marcat din nou momentul: "Doamna Aura Vasile s-a bucurat de succesuri si aplauzuri din partea colegilor PSD".

Adevarul: Banii de somaj mai ajung patru luni

Cu toate ca bugetul a fost adoptat, Adevarul anunta ca banii de somaj mai ajung doar pentru patru luni.

Sutele de mii de disponibilizati vor sparge curand "pusculita" fondului de somaj. Cele aproape trei miliarde de lei prevazute pentru acoperirea cheltuielilor cu somajul in 2010 vor fi epuizate din cauza platilor compensatorii promise bugetarilor.

Concret, fondul total de somaj pentru anul 2010 prevede cheltuieli de 2,94 miliarde de lei, bani ce vor fi impartiti la - atentie! - 280.000 de beneficiari de indemnizatii. Or, numai la finele anului trecut erau inregistrati deja aproape 710.000 de someri, din care 435.497 erau indemnizati.

Adaugand aici cei 100.000 de bugetari care vor fi pusi pe liber in 2010 si care vor fi cu siguranta indemnizati, observam ca necesarul de finantare a fondului de somaj aproape ca se va dubla. Dar din acelasi fond se vor plati si salariile compensatorii pentru cei care vor fi concediati de la stat si, tot din aceasta sursa, vor fi asigurate acele "venituri lunare de completare" in urmatorii doi ani - cel putin, pentru cei peste 10.300 de disponibilizati din sectorul feroviar.

Acest val de disponibilizari (fara a mai lua in calcul si somerii ce vor proveni in 2010 din sectorul privat) va induce un necesar de cheltuieli din fondul de somaj de peste sapte miliarde de lei.

Astfel ca fondurile existente, respectiv mai putin de trei miliarde de lei, se vor epuiza in patru sau, cel mult, sase luni. Asta pentru ca, pe de-o parte, vom avea un numar aproape dublu de someri fata de cel bugetat si, pe de alta parte, drepturile banesti ale acestora vor fi semnificativ mai mari decat cele estimate la intocmirea bugetului. Media per indemnizatie calculata pentru anul 2010 este de 523 de lei lunar.

Romania Libera: Finantele vor 17.000 de concedieri din primarii si institutii locale

Desi poate parea o veste buna pentru parlamentari adoptarea bugetului, pentru cei 17.000 de functionari care urmeaza sa fie disponibilizate nu este o veste imbucuratoare, asa cum arata si Romania Libera.

Ministerul Finantelor, impreuna cu Ministerul Administratiei si Internelor, au pus la cale un plan de disponibilizari masive din administratia publica locala, vehiculandu-se cifra de 17.000 de functionari publici. Guvernul va intocmi un proiect de lege in acest sens, care va ajunge in Parlament.

Potrivit proiectului elaborat de Finante, care va ajunge la dezbatere in Parlament pentru consiliile locale din localitatile cu un numar de locuitori de pana la 1.500, numarul maxim de posturi este de 12, pentru cele cu un numar de locuitori intre 10.000 si 20.000, numarul maxim de posturi este de 50, sau pentru cele cu un numar de locuitori intre 150.000 si 200.000, numarul maxim de posturi este de 200.

In privinta consiliilor judetene, cu o populatie de pana la 500.000 de locuitori, numarul maxim de functionari este de 100, iar pentru cele cu un numar de locuitori de peste 650.000, numarul maxim de posturi este de 150.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#adoptare buget plata Opozitie, #trei miliarde vechi parlamentar , #stiri PSD