Presa de azi: Cearta pe bani PSD-PD-L face primii 2.000 de someri

Vineri, 23 Ianuarie 2009, ora 07:40
6331 citiri
Presa de azi: Cearta pe bani PSD-PD-L face primii 2.000 de someri

Guvernul face reduceri de personal. 20% din posturile din ministere si din aparatul propriu al Executivului vor diparea.

Masura a fost discutata joi, in sedinta de Guvern, cand premierul Emil Boc le-a cerut ministrilor sa vina cu propuneri concrete de reducere a personalului.

Guvernul Boc, acum un pic mai mic, titreaza Ziua, in editia de vineri. Numarul de posturi din administratia publica centrala va fi redus cu 20%. Potrivit deciziei de joi a Guvernului, reducerile vor viza posturile din ministere si agentii guvernamentale, fara ca aceasta masura sa afecteze angajatii din intregul sistem bugetar.

"Decizia se refera numai la functionarii din administratia centrala, nu la angajatii din intregul sector bugetar. S-a constatat ca numarul functionarilor din ministere a crescut in ultimii ani foarte mult si s-a decis in Guvern, pe baza discutiilor de miercuri seara din Coalitie, o rationalizare a posturilor din administratia centrala", au declarat surse oficiale.

Premierul Emil Boc si ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, au declarat de mai multe ori in ultimele saptamani, ca suma cheltuielilor cu personalul din administratia publica va fi redusa gradual cu pana la 20% comparativ cu 2008, prin eliminarea de la bugetare a aproximativ 139.500 de posturi vacante din institutiile publice centrale si locale existente la 31 decembrie 2008. Prevederea este inclusa si in programul de guvernare PD-L-PSD.

Guvernul da afara 20% dintre angajati, scrie si Romania libera. La fiecare cinci angajati ai ministerelor si agentiilor guvernamentale, unul va fi concediat, a decis Cabinetul Boc.

Toti ministrii trebuie sa faca pana saptamana viitoare propuneri pentru taierea tentaculelor caracatitei birocratice, care in ultimii ani a devenit tot mai uriasa.

"Jumatate din agentiile guvernamentale pot fi linistit desfiintate fara a se simti lipsa lor", spune economistul Ilie serbanescu. In opinia sa, concedierea a 20% din personalul birocratic, hotarata de Guvern, este "o masura extraordinar de buna", in contextul crizei, cu conditia ca ea sa fie infaptuita.

Daca in 2003 in administratia publica si in aparare existau, de pilda, 152.345 de angajati, in 2007 Institutul National de Statistica inregistra 197.976 de persoane, deci un plus de 45.631 de posturi.

In acelasi interval, cresterea numarului salariatilor din administratie a fost de zece ori mai mare decat cea din invatamant, unde s-au facut doar 4.500 de angajari. Pentru Ministerul Apararii, concedierea a 20% din angajati a fost dispusa deja de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, iar Cancelaria primului-ministru a anuntat ca isi va reduce personalul cu 40%. Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, a admis joi ca are prea multi subordonati.

Si Evenimentul Zilei scrie ca Emil Boc da afara aproape 2.000 de functionari. Guvernul a decis reducerea cu 20% a posturilor din administratia centrala, lasand fara loc de munca circa 1.500-2.000 de functionari publici.

Motivul: cei ramasi vor putea beneficia de majorari salariale in raport cu inflatia, fara a afecta tinta de deficit bugetar. Restructurarea vizeaza ministerele, aparatul de lucru al guvernului, agentiile si autoritatile din subordinea executivului si ministerelor.

La finele anului trecut, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a anuntat ca in 2009 cheltuielile cu personalul au depasit 6% din PIB. In programul de guvernare, coalitia PSD-PD-L isi propunea reducerea cu 20% a cheltuielilor cu personalul pana in 2012. Emil Boc se arata si mai zelos in propria curte.

Cancelaria primului-ministru ar urma sa piarda circa 40% dintre angajati in urma restructurarii. Si ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat ca va renunta la circa 20% dintre angajati.

Guvernul lui Boc, mai mic cu 20%, aflam si din Gandul. In loc sa anunte bugetul de stat amanat saptamanal, Guvernul a anuntat ca rareste randurile administratiei publice centrale cu 20%. De ce? "Fiecare guvern vine cu o amprenta proprie", raspunde Ionut Popescu, mai nou, consilier al premierului.

Cati bani castiga Executivul in urma masurii? Nu s-a facut inca un calcul dintr-un motiv extrem de simplu: nici ministrii nu stiu cati angajati vor da afara. Ministrul Transporturilor, spre exemplu, promite ca va face "cincinalul in patru ani si jumatate" si va concedia mai mult de 20% din angajati.

Elena Udrea, intrebata de ce s-a mai infiintat ministerul pe care-l conduce, daca acum se dau afara functionari, a explicat pentru Gandul ca institutia este o prioritate de guvernare si ca "poate ar trebui desfiintate agentiile care nu au nici un rol".

Sefa de la Turism sustine ca "ministerele s-au umflat foarte mult pe perioada guvernarii Tariceanu", iar institutia pe care o conduce lucreaza "din punct de vedere al personalului la minima rezistenta" cu 200 de angajati.

Cotidianul noteaza ca Cearta pe bani PSD-PD-L face primii 2.000 de someri. Cele doua partide nu s-au inteles pe sumele pentru majorarea salariilor profesorilor si a pensiilor. Ca urmare, au taiat 20% din posturile administratiei centrale.

Executivul s-a intrunit joi intr-o sedinta in care nu a reusit sa stabileasca decat data de 29 ianuarie pentru adoptarea bugetului, dupa negocierile esuate care s-au purtat miercuri seara pe aceasta tema.

Sarcina data joi de premierul Emil Boc tuturor ministrilor este ca fiecare sa faca o analiza in urma careia sa stabileasca numarul functionarilor publici de care se pot debarasa. Ideea este ca, in total, 20% dintre angajatii ministerelor sa fie disponibilizati.

Procedura este ca fiecare ministru sa faca o propunere si apoi sa se decida ce procent va fi vizat pentru fiecare institutie. Astfel, la unele ministere ar putea sa fie dati afara 25% dintre functionari, iar la altele doar 15%. Cancelaria primului-ministru este primul vizat pentru disponibilizari, indicele aplicat aici putand fi chiar de 40%.

Deja anumiti ministri si-au prezentat punctul de vedere. Daca ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, si ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, au declarat ca in institutiile pe care le conduc sunt oricum prea multi angajati, ministrul Administratiei si Internelor, Liviu Dragnea, a spus ca nu are destui angajati si ca la Interne, Aparare si Justitie se vor aplica reguli speciale.

Guvernul vrea noi reduceri. Romania are cei mai putini functionari din UE raportat la populatie, este titlul din Gardianul.

Guvernul a aprobat reducerea numarului de angajati din aparatul central cu 20%. Se ia in calcul aceeasi reducere si la celelalte categorii de bugetari, pe motiv ca numai astfel salariile angajatilor vor putea fi majorate in raport cu inflatia, fara a afecta tinta de deficit bugetar.

In loc sa micsoreze lefurile demnitarilor si sa-si taie din sporurile salariale, guvernantii vor sa concedieze oameni dintr-un sector in care, potrivit indicatorilor Institutului National de Statistica, numai la capitolul administratie publica, Romania are de departe cel mai mic numar de salariati din Europa.

Pe motiv ca sectorul birocratic este prea incarcat cu personal angajat, guvernantii intentioneaza sa concedieze 20% din salariatii platiti din bugetul de stat: administratia publica locala, invatamant, sanatate si asistenta sociala.

Statisticile oficiale contrazic crezul politicienilor si arata ca Romania are cel mai mic numar de functionari la mia de locuitori, comparativ cu celelalte state membre ale UE.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#cearta PDL PSD, #disponibilizari Guvern ministere , #stiri PSD