Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Presa de azi: PD-L si PSD se bat care sa dea primul drumul la robinetul salariilor marite

Joi, 30 Octombrie 2008, ora 07:19
3019 citiri
Presa de azi: PD-L si PSD se bat care sa dea primul drumul la robinetul salariilor marite

Motiune de cenzura introdusa degeaba, titreaza Romania libera in editia de joi. Motiunea de cenzura a PD-L, "Educatia ramane. Guvernul pleaca", prin care cere demisia Executivului, a fost depusa la ambele Camere ale Parlamentului. PSD sustine ca nu o va vota.

Lista de sustinere a motiunii de cenzura a PD-L a fost semnata si de 13 senatori si 21 de deputati din PRM, social-democratii Ionel Cindrea si senatorul Traian Mandru, senatorul PC Rodica Stanoiu, deputatul independent Sorin Paveliu si reprezentantul minoritatilor nationale in Camera Deputatilor, Nicolae Paun.

Motiunea de cenzura, ce urmeaza a fi dezbatuta si votata pe data de 10 noiembrie in plenul Parlamentului, sustine ca premierul Tariceanu incearca "sa invrajbeasca cetatenii impotriva profesorilor, spunand ca marirea salariilor acestora a generat criza din Romania, in conditiile in care nici un leu nu a fost inca platit in plus la salariile celor din Educatie".

In document se mai arata ca "Guvernul Tariceanu trebuie demis pentru ca incalca in mod flagrant regulile constitutionale, legea de majorare a salariilor profesorilor fiind votata in unanimitate de Parlamentul Romaniei, unicul posesor de drept al suveranitatii nationale".

PSD sustine ca motiunea ascunde planul real al PD-L de amanare a alegerilor. "In acest moment, consideram ca o motiune de cenzura nu este necesara in conditiile in care Parlamentul se poate pronunta prin dezbaterea acestei ordonante de urgenta.

Noi oferim o solutie concreta, iar PD-L se ocupa doar de scandal politic, incearca sa puncteze electoral si sa amane alegerile", a afirmat liderul PSD, Mircea Geoana, care a estimat ca pana la 15 noiembrie Parlamentul se va pronunta astfel incat profesorii sa poata primi salarii marite.

PD-L si PSD se bat care sa dea primul drumul la robinetul salariilor marite, scrie Gandul. PD-L a depus, miercuri, in Parlament, motiunea de cenzura "Educatia ramane, Guvernul pleaca", cu semnaturile PRM, dar si ale pesedistilor Ionel Ciuclea si Traian Mandru, conservatoarei Rodica Stanoiu si ale reprezentantului minoritatii rome, Nicolae Paun.

Potrivit presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, motiunea va fi citita pe 4 noiembrie si votata pe 10. Democrat-liberalii nu sunt insa satisfacuti de programul pus la punct de liberal.

Liderul deputatilor PD-L, Cristian Radulescu, a declarat ca, la Birourile Permanente din 4 noiembrie, democrat-liberalii vor solicita ca motiunea sa fie dezbatuta in interiorul intervalului regulamentar de 3 zile, adica joi, 6 noiembrie, nu luni, pe 10.

Tot martea viitoare, PD-L va cere si introducerea pe ordinea de zi a ordonantei de urgenta care prevede anularea cresterilor salariale, astfel ca demersul PD-L se intalneste cu cel al PSD-PC.

A sasea si ultima motiune din legislatura 2004-2008 - al treilea demers anti-Tariceanu la care PD-L participa - nu poate fi adoptata decat cu voturile PSD, partid care nu se arata insa interesat.

Mircea Geoana are in vedere un alt calendar - cel al respingerii ordonantei de urgenta, prin care majorarile se amana pentru 1 aprilie.

Potrivit calculelor acestuia, Parlamentul ar putea adopta legea de respingere a ordonantei in jurul datei de 15 noiembrie, cu conditia ca liberalul Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, sa nu puna "bete in roate" acestui demers.

Ziua scrie PSD in propria capcana. PD-L a depus miercuri, cu sprijinul PRM si a altor parlamentari, motiunea de cenzura "Educatia ramane, Guvernul pleaca", punand intr-o situatie extrem de delicata PSD.

Dupa ce documentul a fost depus atat la Senat, cat si la Camera Deputatilor, seful pesedistilor Mircea Geoana a anuntat ca partidul sau nu va vota motiunea, calificand demersul drept o diversiune politica. Esential este ca majorarea salariilor profesorilor cu 50 la suta, demers care a bulversat intreaga clasa politica romaneasca, este o initiativa a PSD.

Alianta PSD-PC a anuntat miercuri, printr-un comunicat de presa, ca singura prioritate politica a Parlamentului trebuie sa fie obligarea Guvernului "sa reintre in legalitate" prin respingerea Ordonantei care blocheaza pentru cateva luni cresterea salariilor profesorilor.

Cu toate acestea, printre cele 132 de semnaturi pentru textul documentului antiguvernamental, se numara si cea a conservatoarei Rodica Stanoiu, dar si a pesedistilor Ionel Ciuclea si Traian Mandru. Pe langa acestia, mai sustin motiunea membrii grupului parlamentar PRM, Nicolae Paun de la minoritati si independentul Sorin Paveliu.

PD-L solicita prin motiunea de cenzura demisia Guvernului Tariceanu II pentru ca "sfideaza o lege votata in unanimitate de Parlamentul Romaniei, ignora drepturile cetatenilor si genereaza o criza sociala de proportii".

Mingea, in terenul PNL. Parlamentul "inghite" cartoful fierbinte al amanarii majorarilor salariale, este titlul din Gardianul. Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind amanarea majorarii salariilor profesorilor pana in luna aprilie a anului viitor mai are de asteptat, tinandu-se cont de conjuncturile procedurale necesare adoptarii unui asemenea act normativ.

Cu toate ca majoritatea parlamentarilor doresc respingerea acestei legi, liberalii par sa aiba putin noroc. Procedura pe care trebuie s-o parcurga acest act normativ pana la aprobarea sau respingerea sa necesita destul de mult timp.

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat, pentru Gardianul, ca ordonanta trebuie mai intai sa ajunga la Biroul Permanent al Senatului, prima camera sesizata, care o va trimite catre comisia de specialitate pentru a primi raportul, dupa care ajunge in plenul Camerei Superioare a Parlamentului.

Aceeasi procedura va fi urmata si in Camera Deputatilor. Astfel, legea poate avea toate sansele sa nu aiba parte de un vot final inaintea scrutinului de la sfarsitul lunii noiembrie.

Surse din cadrul Senatului au declarat ca la nivelul camerei superioare a Parlamentului se va apela la introducerea unei proceduri de urgenta in cazul acestui act normativ astfel incat, cel mai tarziu luni 10 noiembrie, ziua in care va fi dezbatuta si motiunea de cenzura depusa de PD-L "Educatia ramane, Guvernul pleaca" sa fie introdusa pe ordinea de zi a plenului si aceasta ordonanta.

Insa, chiar daca aici lucrurile vor fi accelerate, forul decizional, Camera Deputatilor, poate apela la amanarea ajungerii acestei legi la votul deputatilor, tinandu-se cont ca este condusa de un liberal.

Presedintele Senatului, Ilie Sarbu, a declarat, miercuri, dupa sedinta Biroului Permanent, ca senatorii nu vor mai lucra, incepand de saptamana viitoare pana la alegeri, decat in cazul in care se va intruni plenul reunit sau vor fi discutate chestiuni speciale precum ordonanta privind salarizarea profesorilor sau cea referitoare la infiintarea Companiei Nationale Energetice.

Evenimentul Zilei noteaza ca Tariceanu infiereaza sporurile profesorilor. Premierul Calin Popescu-Tariceanu s-a aratat miercuri iritat de insistenta cu care profesorii solicita majorarea salariilor si a acuzat sindicatele ca nu vorbesc despre sporurile care le rotunjesc dascalilor, semnificativ, veniturile.

"Liderii sindicatelor nu spun adevarul despre salariile din invatamant, pentru ca nu vorbesc despre acele sporuri care se adauga salariului de baza si nu spun nici ca un profesor are o norma de 14 ore pe saptamana", a declarat Tariceanu.

"Ei spun (liderii sindicali - n.r.) cat e salariul de baza. Stiti cate sporuri sunt in invatamant? Douasprezece. Spor neuropsihic, spor de mediu rural, spor de dirigentie sau de ore suplimentare. Cat are norma nu spune nimeni. Stiti cate ore are pe saptamana?

Paisprezece ore pe saptamana pentru un profesor si patru ore pentru un profesor universitar", le-a spus, miercuri, premierul angajatilor unei fabrici private de echipament pentru industria petroliera, din Campina.

Seful guvernului le-a spus muncitorilor ca salariile bugetarilor sunt platite din impozitele pe salariile lor si ca profesorii trebuie sa inteleaga ca totul se obtine cu efort.

Horoscop zilnic. Joi, 25 aprilie. Zodia care va câștiga niște bani
Horoscop zilnic. Joi, 25 aprilie. Zodia care va câștiga niște bani
Astrele au pregătit noi provocări pentru zodii, unele fiind mai norocoase, iar altele mai puțin. Toate previziunile despre dragoste, bani sau job, în horoscopul zilnic. Berbec: Va trebui să...
Despăgubiri de milioane de dolari pentru victimele medicului Nassar
Despăgubiri de milioane de dolari pentru victimele medicului Nassar
Departamentul american de Justiţie a ajuns la un acord pentru plata a 138,7 milioane de dolari în procesul civil cu sutele de victime ale fostului medic al Federaţiei americane de gimnastică,...
#PDL, #PSD, #motiune, #bani, #guvern, #Tariceanu , #stiri PSD