Presa de azi: PSD si PNL au pus capat razboiului rece

Marti, 10 August 2010, ora 08:04
2344 citiri
Presa de azi: PSD si PNL au pus capat razboiului rece

Romania a devenit tara in care seful de la sindicat este bugetarul fara nici o grija, unde jumatate dintre autorii de accidente grave scapa de puscarie, armata ramane fara soldati, in timp ce politicienii sunt mai preocupati sa scape unii de altii, sa faca strategii politice sau sa puna capat unui asa inchipuit razboi rece, cum a fost cel dintre PSD si PNL.

Jurnalul National titreaza in editia de marti ca PSD si PNL au pus capat razboiului rece, in timp ce Evenimentul Zilei prezinta cum s-a facut mica reforma in PD-L. Pe de alta parte, Gandul scrie ca peste jumatate dintre cei care comit accidente grave scapa de puscarie.

Daca criza este benefica pentru unii vine sa ne spuna asta Romania Libera in editia de marti si anume ca seful de la sindicat este bugetarul fara criza. Si Puterea titreaza ca intretinerea masinilor deputatilor pe 2010 este de 2.000.000 de lei .

Gandul: Jumatate dintre autorii de accidente grave scapa de puscarie

Gandul scrie in editia de marti ca, in Romania, multi autori de accidente grave scapa de puscarie, dupa ce judecatorii decid sa le dea pedepse cu suspendare.

Potrivit politistilor, anul trecut, 2.700 de persoane au decedat in accidente rutiere. Alte cateva mii de oameni au suferit leziuni grave sau au ramas infirmi in astfel de accidente. Statisticile arata ca, de multe ori, autorii unor astfel de accidente scapa fara sa execute pedepse cu inchisoarea, unii alegandu-se doar cu amenda in baza deja celebrului articol 18 indice1, care vorbeste de inexistenta pericolului social in cazul lasarii in libertate a faptuitorului.

Practic, daca ne referim doar la autorii unor accidente mortale, 40% dintre acestia scapa de puscarie. Daca ne referim la soferii care au produs accidente grave soldate cu raniti, statistica arata si mai prost: jumatate scapa de inchisoare.

Legislatia tarii noastre este una relativ blanda, comparativ cu cea a altor state membre ale UE.

"Exista un standard privind fondul comun al infractiunilor la regimul rutier, ca anexa la Conventia privind Interdictia Dreptului de a Conduce, ne-au declarat surse din Politia Rutiera. Fiecare tara decide cum aplica prevederile. La noi problema nu este atat legislatia, cat modul in care magistratii o interpreteaza atunci cand judeca".

Romania Libera: Seful de la sindicat, bugetarul fara nici o grija

Daca criminalii scapa de inchisoare, tot in Romania seful de la sindicat este bugetarul fara nicio grija, chiar daca este criza. Romania Libera dezvaluie in editia de marti ca mii de angajati isi vor pierde posturile in urma restructurarilor anuntate de Guvern in sistemul public, dar liderii de sindicat stau linistiti: legea ii protejeaza, indiferent de rezultatele profesionale.

Guvernul anunta evaluari si restructurari masive in ministere si agentiile subordonate, dar statul nu se va putea atinge si de liderii de sindicat.

Astfel, daca intr-un departament al unei directii sau agentii exista patru inspectori si, in urma restructurarii, se decide sa ramana trei posturi, se va da examen, a decis Guvernul. Insa daca unul dintre cei patru este lider de sindicat, acela isi va pastra automat postul, fara a mai fi evaluat. Intr-o atare situatie, examen se va mai organiza doar pentru celelalte doua posturi ramase. Exista si o a doua situatie: daca s-ar decide sa ramana un singur angajat din cei patru, acela va fi liderul de sindicat, ceilalti trei urmand a fi concediati fara vreo evaluare prealabila a competentelor.

Adevarul: Solutie la criza de soldati a Romaniei

Daca sindicalistii pot sta linistiti si pe timp de criza nu putem acelasi lucru si despre angajatii din armata, care sunt din ce in ce mai putini. Adevarul scrie in editia de marti ca Ministerul Apararii a lansat un proiect de lege menit sa rezolve problema deficitului de soldati aparut dupa desfiintarea serviciului militar obligatoriu.

Criza loveste Romania nu doar in ceea ce priveste mancarea, salariile, pretul benzinei, factura de curent electric sau costul intretinerii la bloc. Romania are tot mai putini medici, ingineri sau programatori, iar acum a intrat si in criza de soldati. Situatia poate fi rezolvata de Legea privind statutul rezervistilor voluntari, al carei proiect a fost elaborat de specialistii MApN.

Expunerea de motive a viitorului act normativ prezinta situatia in termeni reci: "Ca urmare a aplicarii prevederilor Legii 395/2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu, a scazut numarul rezervistilor din rezerva operationala, fiind de asteptat ca acesta sa se reduca drastic in urmatorii doi-trei ani". Viitoarea Lege privind statutul rezervistilor voluntari, propusa de MApN, are rolul de a "fabrica" rezervisti tineri, care sa poata fi moblizati in situatii de criza sau de razboi.

Membrii acestei categorii de militari vor fi acele persoane care vor accepta, prin semnarea unui contract, sa ocupe functii in structura Ministerului Apararii Nationale. Contractul va fi pe durata determinata, iar MApN va accepta candidati de ambele sexe.

Rezervistii voluntari vor fi soldati, gradati, subofiteri si ofiteri. Primul lor contract va avea durata de 4 ani, iar urmatoarele cate trei ani. Limitele de varsta ale rezervistilor voluntari nu sunt indicate in proiectul de lege, dar ele vor fi probabil similare limitelor de varsta ale soldatilor si gradatilor voluntari, adica de la 18 la 45 de ani.

Jurnalul National: PSD si PNL au pus capat razboiului rece

Si in tot acest timp politicienii isi vad de ale lor. Jurnalul National titreaza in editia de marti ca presedintele PSD, Victor Ponta, si cel al PNL, Crin Antonescu, au fost de acord sa renunte la declaratiile belicoase facute la talk-show-uri, acceptand sa inceapa discutiile pentru colaborarea dintre cele doua partide in Parlament.

Decizia celor doi a survenit la insistentele senatorului PC, Dan Voiculescu, "un om cu multa intelepciune", dupa cum a declarat Victor Ponta. De altfel, discutiile dintre delegatiile celor doua partide au avut loc in biroul lui Dan Voiculescu, la Senat, in prezenta lui Adrian Nastase, Viorel Hrebenciuc, Relu Fenechiu, Valeriu Zgonea, Radu Stroe si Bogdan Ciuca.

Liderii PSD, PNL si PC au stabilit sa actioneze la unison in Parlament, la sesiunea extraordinara care va incepe la 15 august, cand vor incerca sa respinga o serie de ordonante vitale pentru Guvernul Boc - cele referitoare la cresterea TVA, transferul spitalelor in subordinea autoritatilor locale si cea legata de finantele publice locale.

Opozitia mizeaza pe faptul ca si parlamentari ai Puterii vor vota impotriva acestor ordonante, avand in vedere potentialul de imagine al respingerii cresterii TVA, spre exemplu.

In ceea ce priveste motiunea de cenzura, mai precis ceea ce se va intampla in cazul in care ar trece motiunea de cenzura, adica daca cele doua partide s-ar angaja sa faca Guvernul impreuna, intre Victor Ponta si Crin Antonescu raman anumite divergente de opinie. De altfel, Crin Antonescu a declarat dupa intalnire ca "Ce se va intampla in legatura cu motiunea de cenzura, daca vom gasi impreuna o continuare fara de care o motiune nu isi poate face decat pe jumatate misiunea, sunt lucruri care raman sa fie discutate".

Evenimentul Zilei: Cum s-a facut mica reforma in PD-L

In timp ce Opozitia se coalizeaza din nou, Evenimentul Zilei dezvaluie ca reteta lui Boc de resuscitare a partidului presupune infiintarea unor "grupuri de lucru", care ii au in frunte pe aceiasi lideri ai PD-L, pe care parlamentarii partidului si-i inchipuiau schimbati.

Marea reforma a lui Emil Boc in propriul partid aduce solutii care nu arata o mare originalitate.

Dupa luni de discutii interne, inclusiv cu presedintele Traian Basescu peste umar, despre reinventarea PD-L, Boc a venit luni cu "ideea salvatoare", reducand mult-trambitata operatiune de reformare la organizarea unor "grupuri de lucru" care sa supervizeze activitatea Guvernului. In fruntea lor: Adriean Videanu, Vasile Blaga, Elena Udrea.

Revolutionarea PD-L dupa Boc, pe care premierul le-a vandut-o luni liderilor democrat-liberali ca pe o inovatie, ingroapa totodata discutia despre cei patru-cinci prim-vicepresedinti ceruti de Basescu la Snagov pentru a schimba partidul la fata pana la alegerile interne din 2011.

Noua garnitura de secunzi ai lui Boc era programata initial sa se aleaga in iulie. Din motive de vacanta, Colegiul Director in care urmau sa se stabileasca numarul de noi lideri si atributiile provizorii a fost impins pana in prima jumatate a lunii august. Luni, Boc "a uitat" insa sa mai convoace sedinta, lasand-o astfel pentru la toamna.

"Se va amana in continuare aceasta decizie. Nu vrea nimeni sa discute subiectul. Abia s-au stabilit comisiile de specialitate de care discutam de patru luni, iar presedintele partidului vine si ni le da ca pe o mare noutate", a comentat pentru EVZ unul dintre liderii PD-L.

Puterea: Intretinerea masinilor deputatilor pe 2010: 2.000.000 de lei

Si desi ar trebui sa economiseasca, ca doar despre asta vorbesc, deputatii dau aproximativ un milion de euro doar pe intretinerea masinilor lor. Puterea titreaza in editia de marti ca unii dintre ei au masini luxoase in proprietate. Sunt unii care chiar colectioneaza autoturisme, in garajele de acasa.

Cu toate astea, ei folosesc limuzinele de la serviciu. Intretinerea, asigurarea si carburantii autovehiculelor alesilor neamului a costat statul roman aproape 2.000.000 de lei numai in acest an. Iar anul inca nu s-a terminat. Probabil ca la finalul anului, suma va bate spre un milion de euro.

Aproape 2.000.000 de lei au insemnat cheltuielile cu service-ul, benzina, motorina si asigurarea limuzinelor deputatilor pe anul 2010. Conform Sistemului Electronic de Achizitii Publice (SEAP), anul acesta, din banii contribuabililor s-au dat 1.979.503 de lei pe cele necesare deplasarii alesilor neamului cu masinile de lux.

La aceste costuri se mai adauga inca alti bani, 36.225 de lei dati pe autobuzele si pe autoutilitarele pe care le foloseste Camera Deputatilor. Chiar daca cei mai multi deputati au masini in proprietate personala, iar unii sunt colectionari de masini, sau chiar piloti de raliuri, mai toti folosesc limuzine de serviciu ale caror costuri de intretinere inseamna milioane de lei anual.

Mai bine de 300.000 de lei din banii contribuabililor s-au dus anul acesta pentru service-ul limuzinelor si autoturismelor de teren cu care se plimba deputatii. Camera Deputatilor a organizat mai multe licitatii publice pentru a gasi firmele dispuse sa ceara cei mai putini bani pentru reparatiile si reviziile Mercedesurilor, Audiurilor, Volkswagenurilor, sau Mitsubishi-urilor care ii plimba pe alesii neamului.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#PSD PNL razboi rece, #Crin Antonescu Victor Ponta, #sef sindicat bugetar , #stiri PSD