Ziare.com

Proiect de lege: Se propune amanarea platii chiriei, pe perioada starii de urgenta

Marti, 24 Martie 2020, ora 16:08

   

Proiect de lege: Se propune amanarea platii chiriei, pe perioada starii de urgenta
PSD a depus marti, la Parlament, un proiect de lege potrivit caruia operatorii economici si profesionistii a caror activitate a fost intrerupta ca urmare a unor acte ale autoritatilor publice aplicate in starea de urgenta sunt scutiti de la plata chiriei pentru folosinta imobilelor inregistrate ca sedii sau puncte de lucru.

"Locatarii, operatorii economici, profesionisti si autoritatile publice si entitatile juridice de drept privat a caror activitate a fost intrerupta sau restransa prin aplicarea unor acte ale autoritatilor publice in perioada de aplicare a starii de urgenta sunt scutiti de la plata chiriei pentru folosinta imobilelor inregistrate ca sedii sau puncte de lucru.

Locatorii care nu incaseaza contravaloarea chiriei ca urmare a aplicarii scutirii prevazute la art. 1 sunt scutiti de plata obligatiilor fata de bugetul de stat si bugetele locale aferente chiriilor neincasate.

Scutirile prevazute la art.1 si 2 se aplica in mod corespunzator de la 1 martie 2020, pentru fractia ramasa din luna in care inceteaza starea de urgenta, precum si pentru luna urmatoare lunii in care a incetat starea de urgenta", prevede proiectul de lege.

Potrivit acestuia, facturile emise pentru plata chiriei aferente lunii martie 2020 se anuleaza, iar sumele achitate in baza acestora se restituie de indata.

"Contractele de inchiriere la care se refera dispozitiile 1-3 se prelungesc, in mod corespunzator, cu durata pentru care s-au aplicat scutirile", mai stipuleaza proiectul.

Initiatorii subliniaza in expunerea de motive ca starea de urgenta determinata de epidemia de COVID-19 instituita prin decretul presedintelui Romaniei a impus o serie de restrictii, care au dus la restrangerea sau chiar intreruperea unor activitati economice, iar in aceste conditii operatorii economici si profesionistii sunt in situatia de a plati chiria aferenta unor imobile inregistrate din punct de vedere fiscal ca sedii sau puncte de lucru fara a-si putea desfasura activitatea.

"Este firesc si echitabil ca operatorii economici a caror activitate a fost restransa sau intrerupta prin aplicarea actelor autoritatilor publice aferente starii de urgenta sa nu achite contravaloarea unei folosinte de care nu beneficiaza", se sustine in expunerea de motive.

Initiatorii acestui proiect de lege sunt senatorii PSD Serban Nicolae si Paul Stanescu si deputatul PSD Alfred Simonis.

Urmareste LIVE cele mai noi informatii despre pandemia de coronavirus si modul cum a paralizat intreaga lume


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre proiect PSD plata chirie
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 5462 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

la persoanele fizice nu se aplica??

*

 

Dar pe propietarul cladirii cine in despagubaeste?

Daca propietarul cladirii are rate de achitat la banca in acest timp si el nu le poate achita din cauza actului legislativ initiat de marii ganditori atunci pe el cine il despagubeste?

"propietarul cladirii"=afacerist: pierzi & cistigi

Asa e viata! Mai perde mai cistiga....de! Fiecare cu riscul lui!

Stirea apartine integral ciumei rosii, inclusiv titlul, iar ...

pomanagii de imitatii de jurnalisti se multumesc cu cei doi gologani murdari primiti si o publica pe nemestecate !
Despre ce vorbesc ?
Din titlu rezulta ca este vorba despre AMANAREA platii chiriei, pentru ca din continut sa aflam ca nu este nici o amanare, ci ANULAREA chiriei!!!
Tiganul nicolae are probabil un sediu lucrativ, tip chat si vrea sa-i plateasca statul chiria !!!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor