Ziare.com

PSD: Coplata din Sanatate duce la suprafiscalizarea cetateanului

Joi, 02 Decembrie 2010, ora 20:12

   

PSD: Coplata din Sanatate duce la suprafiscalizarea cetateanului
PSD sustine ca proiectul de Lege privind coplata in sistemul public de sanatate va suprafiscaliza individual pe cei care au nevoie de servicii medicale, intr-o perioada in care veniturile oamenilor s-au diminuat.

"Aplicarea actualului proiect va genera o presiune suplimentara pe unitatile de primiri urgente, intrucat aici nu este prevazuta coplata. Ca urmare, vor avea de suferit pacientii care datorita coplatii nu mai pot sa se adreseze serviciilor de asistenta medicala primara sau secundara (medic de familie, medic specialist),. Acestia vor supraaglomera un serviciu dedicate exclusiv urgentelor medicale (UPU, CPU), care si asa este suprasolicitat si duce lipsa de resurse umane specializate", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Social democratii mai semnaleaza faptul ca proiectul de lege nu defineste clar modul de utilizare a sumelor rezultate din coplata, acest lucru fiind lasat pe seama normelor de aplicare, pe care Guvernul nu le-a prezentat, evitand verificarea publica a coerentei si ratiunii acestei reglementari.

"Coplata, in viziunea noastra, este o initiativa de care nu ne dezicem, dar care poate sa fie aplicabila doar in anumite conditii: deductibilitatea fiscala a sumelor respectivelor; reglementarea prin lege a contributiile adunate in FNUASS, incat toate sumele sa ramana pentru finantarea sistemului public de sanatate si dezvoltarea serviciilor de medicina de familie si de ambulatorii de specialitate apropiate de domiciliul pacientului", se mai arata in comunicat.

Totusi, PSD anunta ca sustine coplata ca principiu de imbunatatire a relatiilor dintre medic si pacient, dar, totodata, reafirma ca introducerea acestei practici este neavenita in conditii de recesiune si saracie generalizata.

"Coplata introdusa acum agraveaza situatia financiara a pacientilor, fara sa rezolve problemele de subfinantare a sistemului.Pentru aceasta este nevoie de un set de solutii compensatorii si alternative, pe care actualul Guvern este incapabil sa le configureze", mai cred social democratii.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 760 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Alba, neagra ?

Ce sa intelegem ?
Ultimul aliniat din articol:
1)PSD sustine coplata ca principiu de imbunatatire relatie medic-pacient
2)Coplata introdusa agreaza situatia financiara a pacientilor.
Noi zicem sa va hotarati ce faceti si sa ne spuneti

 

Adaugare la alba, neagra

Cand gresesesti corect este sa iti ceri scuze

A SE CITI
"COPLATA INTRODUSA AGRAVEAZA SITUATIA FINANCIARA
A PACIENTILOR" (si nu agreeaza asa cum s-a scris)

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor