PSD ii raspunde lui Iohannis: Este probabil doar o gluma de 1 Aprilie

Luni, 01 Aprilie 2019, ora 15:49
5811 citiri
PSD ii raspunde lui Iohannis: Este probabil doar o gluma de 1 Aprilie
Foto: Arhiva Ziare.com

Partidul Social Democrat a transmis, luni, ca nu va exprima niciun punct de vedere asupra referendumului vizat de Klaus Iohannis pana cand acesta nu va enunta intrebarea pe care vrea sa o adreseze in cadrul acestui scrutin.

"Astazi Iohannis nu a spus nimic nou despre referendum, deci nu e nimic de precizat in acest sens. Este probabil doar o gluma de 1 Aprilie, pentru ca Parlamentul a mai fost consultat pe aceasta tema in urma cu doi ani, iar parlamentarii PSD au votat in favoarea referendumului.

Este limpede ca intentia lui Iohannis este doar de a muta dezbaterea.

In loc sa avem o dezbatere despre economie, despre veniturile romanilor, despre cum trebuie aparata Romania in Parlamentul European, Iohannis insista sa mute atentia electoratului pe teme legate de justitie.

Presedintele acuza PSD ca insista pe tema Justitiei, dar in realitate Iohannis este cel care insista ca aceasta tema sa fie adusa in prim planul agendei publice", a transmis PSD intr-un comunicat remis Ziare.com.

PSD sustine ca Iohannis foloseste Justitia ca pe un cal troian electoral, cu care vrea sa intre in constiinta electoratului pentru a determina un vot in favoarea sa si a partidului pe care il sustine. "Este o tentativa grosolana de manipulare a electoratului", au punctat social-democratii.

PSD a adaugat ca nu va face jocurile lui Iohannis si ca social-democratii vor continua ca in campania pentru alegerile europarlamentare sa vorbeasca strict despre chestiunile de maxim interes pentru alegatori: "cresterea de venituri, majorarea salariilor medicilor si profesorilor, investitiile din sanatate, aducerea de fonduri europene in Romania si despre cum trebuie aparat interesul Romaniei de catre viitorii europarlamentari".

"Presedintele nu este in masura sa avertizeze nici Guvernul, nici Parlamentul - doua institutii fundamentale rezultate din votul cetatenilor. Emiterea ordonantelor de urgenta reprezinta in momentul de fata singura modalitate a Guvernului de a evita blocajele repetate ale presedintelui Iohannis.

In doar 3 ani de mandat, Iohannis a blocat legile emise de Parlament prin 56 de sesizari la Curtea Constitutionala, folosind in mod abuziv aceasta prerogativa pe care i-o confera Constitutia. Astfel, de la infiintarea CCR si pana in prezent, peste 60% din contestatiile la legile emise de Parlament ii apartin presedintelui Iohannis, in timp ce Traian Basescu a sesizat aceasta instanta in doar 31 de cazuri (36%) in zece ani de mandat, Ion Iliescu de doua ori, iar Emil Constantinescu o singura data", au adaugat social-democratii.

Acestia au punctat ca presedintele trebuie sa respecte Constitutia Romaniei si "sa nu mai foloseasca Justitia ca pe o carja electorala, pentru a suplini lipsa oricarei realizari din mandatul sau de presedinte".

Amintim ca luni la amiaza presedintele Klaus Iohannis a transmis ca initiaza o noua consultare a Parlamentului pentru largirea ariei de cuprindere a referendumului care va avea loc pe 26 mai.

"Am decis sa fac o reconsultare a Parlamentului Romaniei pentru largirea ariei de cuprindere a referendumului. Voi adresa Parlamentului o noua consultare care largeste aria de cuprindere pentru referendum, pentru a-l face mai eficient si mai puternic", a spus presedintele, avertizand "Guvernul sa nu emita OUG in aceste domenii - justitie, politica penala - pana cand nu se exprima poporul, pana nu cunoastem vointa suverana a romanilor".

Precizam ca presedintele e obligat sa consulte Parlamentul inainte de convocarea unui referendum, iar alesii sunt obligati sa decida, in cel mult 20 de zile de la solicitarea sefului statului, daca sunt de acord, cu votul majoritatii celor prezenti.

Pe 28 martie, Iohannis a anuntat ca va convoca referendum pe justitie pe 26 mai, in aceeasi zi cu alegerile europarlamentare.

De asemenea, Iohannis a mai consultat o data parlamentarii in 2017.

A.G.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#PSD raspuns Iohannis Parlament, #Iohannis consultare Parlament referendum , #stiri PSD