Isi face PSD falanga nationalista? Jobbik de la Bucuresti

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 21 August 2014, ora 18:01
2810 citiri
Isi face PSD falanga nationalista? Jobbik de la Bucuresti
Foto: Facebook Bogdan Diaconu

Deputatul Bogdan Diaconu a demisionat din PSD pe motivul prezentei UDMR la guvernare si a anuntat ca va infiinta Partidul Romania Unita, nationalist.

"Plec din PSD pentru a fonda un nou proiect politic, bazat pe credinta in valorile romanesti si in puterea noastra ca natiune. Ii chem pe toti cei care doresc sa salvam Romania de marasmul ultimilor 25 de ani si de continua tradare a partidelor de pana acum sa se alature Partidului Romania Unita, formatiunea care ii va uni pe romani pentru a le apara binele, spre deosebire de toti cei care pana acum i-au dezbinat ca sa-i insele si sa-i saraceasca", a explicat dl Diaconu.

PSD se rupe, s-au grabit sa jubileze unii, auzindu-l pe dl Diaconu sigur ca demersului sau se vor alatura si alti parlamentari din PSD, PC si independenti.

Eu cred ca nu se rupe, ci, daca vreti, se diversifica. Adica ce mi se pare mie e ca PSD isi amenajeaza o falanga nationalista foarte utila in perspectiva campaniei electorale viitoare.

Victor Ponta face demult cu ochiul electoratului nationalist ramas orfan dupa disolutia Partidului Romania Mare. E o paine electorala buna de mancat acolo. Va amintiti probabil ca sloganul principal al campaniei europarlamentare a PSD, cu Victor Ponta in centru desi nu candida pentru PE, a fost "mandru ca sunt roman".

Te lovea mandria asta de pe toti stalpii. Cartea nationalista este cea mai facil de jucat pentru ca nu presupune cine stie ce viziune mareata, ci doar gadilarea unei coarde sensibile pe care, dupa PRM, nu a prea mai avut cine s-o gadile.

Peste cateva zile va fi gata probabil proiectul de lege privind autonomia Tinutului Secuiesc. Si maghiarii joaca o carte electorala desigur. Dezbaterea va pune in dificultate PSD in raport cu electoratul nationalist pentru ca nu isi permite sa dea UDMR afara de la guvernare. Si atunci electoratul acesta trebuie recuperat cumva, nu-i asa?

Dupa intrarea in competitia prezidentiala a lui Klaus Iohannis, painea electorala nationalista a devenit si mai mare, si mai apetisanta. Un candidat neamt si lutheran este visul oricarei campanii nationaliste. Victor Ponta a si tras primele focuri in aceasta directie chiar la lansarea candidaturii sale, dar mai cu perdeluta: "nu vreau sa ma acuze nimeni sau sa spuna ca e un defect faptul ca sunt roman sau ortodox in tara mea".

Mai mult nu prea poate insa din pozitia actuala. Nu poti sa fii premier european, sa doresti sa ajungi presedinte de tara UE, sa mai fii si de stanga si sa te dedai la campanii nationalist-ortodoxe agresive. Nu se face! Dl Ponta incearca totusi sa-si pastreze o aparenta europeana.

Si, atunci, cel mai probabil ca PSD a ales sa rupa din painea aceasta electorala nationalista prin intermediari. Avea nevoie de un partid tampon, nationalist, cu discurs agresiv care sa se dedea la toate atacurile pe care PSD nu le poate lansa si sa acceseze tot electoratul receptiv la aceste mesaje pentru Victor Ponta.

Cine sa puna in practica acest proiect? Dl Diaconu are profilul perfect. S-a remarcat deja prin initiative legislative in zona vizata: a propus interzicerea manifestarilor si organizatiilor de tip extremist, interzicerea steagurilor cu caracter etnic, interzicerea autonomiei teritoriale si a oricaror forme de secesionism sau cea care se refera si combaterea faptelor, declaratiilor si actiunilor de leznatiune.

De ce imi vine greu sa cred ca pe dl Diaconu il mana in lupta un sincer nationalism? Pentru ca UDMR este la guvernare de luni bune timp in care nu l-am vazut pe dl Diaconu in greva foamei. Pentru ca nu e in concordanta cu spiritul pesedist ca un deputat sa plece dintr-un PSD aflat pe culmile puterii si cu perspectiva de a redeveni partid-stat dintr-un elan idealist, indiferent care o fi el. Din PSD se demisioneaza la greu. La bine exista doar excluderi.

CV-ul politic al dlui Diaconu este de altfel foarte interesant. Dupa 10 ani de PSD a demisionat brusc si a plecat la PC unde a avansat rapid in functia de vicepresedinte al partidului. Era in aceasta functie cand a fost creata alianta PC cu PNL, pentru ca dupa constitutirea USL sa revina acasa in PSD, ca un om intors din misiune, fara ca acest transfer sa creeze cea mai mica suparare in noua alianta.

Numele ales pentru noua formatiune mi-a starnit un zambet: Partidul Romania Unita. Este ostentativ asemanator cu PRM. Dar cred ca acest efect a si fost urmarit. Nu se adreseaza electoratului sensibil la subtilitati, ci unui electorat care are nevoie de asemena similitudini izbitoare pentru a rezona cu voiosie.

Dar aici mai e ceva ce imi suna rau. Stiti cum se numeste partidul lui Putin? Rusia Unita. Putin actioneaza in UE cu parghii de agitatie nationalista de tip Jobbik. Asa ca ma intreb daca misiunea lui Bogdan Diaconu urmareste un iepure sau doi, eventual frati?

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Bogdan Diaconu demisie PSD, #Partidul Romania Unita , #stiri PSD
Comentarii