PSD: Legea pensiilor e neconstitutionala

Vineri, 12 Februarie 2010, ora 19:37
6075 citiri
PSD: Legea pensiilor e neconstitutionala
Foto: linia1.ro

Legea pensiilor, adoptata prin Hotarare de Guvern, este neconstitutionala, sustine PSD, anuntand ca parlamentarii social-democrati vor depune toate eforturile pentru restabilirea ordinii constitutionale.

"Consideram ca Proiectul de lege privind Legea unica a pensiilor incalca prevederi constitutionale si prevederi ale unor conventii europene. Potrivit art. 41 lin. (1) din Constitutie, dreptul la munca nu poate fi ingradit. Art. 53 din Constitutie reglementeaza 'restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati', care poate fi aplicata doar daca este proportionala cu situatia care a determinat-o, in mod nediscriminatoriu.

Recalcularea pensiilor - o lege fara mari sanse

Art. 15 alin. (2) din Constitutie consacra neretroactivitatea legii, exceptie facand doar legea penala sau contraventionala mai favorabila", se arata intr-un comunicat de presa semnat de vicepresedintele Departamentului de Justitie al PSD Florin Iordache si citat de Mediafax.

Potrivit lui Iordache, "prin recalcularea pensiilor stabilite prin legi speciale, aflate in plata la data introducerii sistemului unitar de pensii publice, se incalca principiul neretroactivitatii legii".

"Drepturile castigate, recunoscute intr-un stat de drept trebuie acordate chiar daca ulterior acestea se modifica. in acest sens, Curtea Constitutionala s-a pronuntat prin mai multe decizii. Sub acest aspect, functionarii parlamentari, militarii, magistratii, personalul auxiliar al instantelor judecatoresti si parchete, personalul diplomatic si consular constituie sisteme ocupationale carora li se aplica prevederile Directivei 86/378/EEC. Cu privire la modalitatea de finantare, CJCE a stabilit, in mai multe cazuri, ca acestea pot fi finantate total sau partial de la bugetul de stat", se arata in comunicat.

Pensia medie din Romania va fi depasita de salariul minim in 2013

Mai mult, deputatul PSD atrage atenti asupra faptului ca "varsta de pensionare stabilita in proiect ca fiind de 65 de ani nu este o cerinta a UE si nici nu exista sanctiunea pentru mentinerea unor diferente".

Legea pensiilor a fost aprobata

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Florin Iordache legea pensiilor, #lege pensii neconstitutionala , #stiri PSD