PSD, partid in deriva, caut sponsor de campanie

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 14 Mai 2008, ora 20:58
4482 citiri
PSD, partid in deriva, caut sponsor de campanie

Pentru PSD pare a fi vremea scandentelor. Presa de miercuri scrie ca social-democratii au ramas fara bani pentru campania electorala. Au fost deja parasiti de consultantii britanici carora le-ar datora cateva zeci de mii de euro, iar doua institute de sondare a opiniei publice au anulat comenzile PSD tot pentru ca nu si-au primit banii.

Echipa de campanie a partidului lucreaza "in orb" sau pe baza sondajelor "furate" de la adversari. Se pare ca social-democratii au mari probleme si cu fluturasii si afisele pentru campanie care nu ar fi fost inca tiparite pentru ca nimeni nu prea mai vrea sa lucreze cu social-democratii decat cu banii in avans. Iar bani nu sunt.

Temerile furnizorilor sunt justificate avand in vedere informatiile ca PSD ar fi acumulat datorii istorice de 3 milioane de euro inca din campania din 2004. S-a ajuns la somatii si blocari de conturi, rezolvate partial, in extremis. Partidul a ajuns la fundul sacului tocmai in acest an electoral si singura sansa a candidatilor este sa-si sustina singuri campania, asa cum face de exemplu Marian Vanghelie.

Si totusi, liderii PSD sunt politicieni foarte bogati, iar la sedintele de partid din Soseaua Kiseleff, curtea sediului arata ca un salon auto. Ei s-au imbogatit in mare masura pe seama puterii partidului, insa asta nu inseamna ca sunt dispusi sa sustina, la randul lor, PSD.

Problema partidului nu este insa zgarcenia liderilor sai. Criza politica are acum efecte in plan financiar.

Investitia in PSD

Cele mai multe datorii provin din campania electorala din 2004. Pe-atunci Adrian Nastase era premier si candida la presedintie, PSD era la putere, fara fisuri, si se pregatea pentru inca patru ani de guvernare. Nu cred ca exista pe atunci om de afaceri care sa refuze o comanda din partea PSD si nu numai pentru ca nu avea curajul.

Pe de-o parte, nimeni nu-si imagina ca partidul nu va avea bani sa acopere datoria, iar pe de alta parte, clientelismul politic fiind in floare, creditarea PSD parea o investitie sigura si profitabila.

Alegerea lui Traian Basescu si propulsarea Aliantei D.A. la guvernare a stricat insa toate socotelile. PSD a pierdut puterea, liderii cei mai legati de lumea afacerilor au fost maziliti si au intrat apoi in atentia DNA. Noua conducere a partidului s-a dovedit din ce in ce mai slaba, iar PSD a intrat intr-o criza de autoritate, pe zi ce trece mai grava.

In acest moment, investitia intr-un PSD divizat este foarte riscanta, cel putin in Capitala, pentru ca in provincie jocurile de interese ca si aliantele au cu totul alte criterii. Actuala conducere oficiala, aripa Geoana adica, are nevoie de bani ca de aer pentru campania din Bucuresti, insa nu toti candidatii sustinuti de ea sunt si candidatii aripii Iliescu.

Cum revenirea aripii Iliescu la putere este foarte probabila, investitia in candidatii lui Geoana este riscanta, cu atat mai mult cu cat ei, in primul rand Cristian Diaconesccu, nici macar nu au sanse reale sa castige.

Asa ca eventualii sponsori ai PSD asteapta, probabil, clarificarea situatiei din partid, inainte de eventuale investitii pentru alegerile parlamentare.

Cat despre locale, este posibil ca unii dintre ei sa fi fost reorientati, discret. Apropos, oare si Sorin Oprescu are probleme financiare in aceasta campanie?

Horoscop zilnic. Joi, 25 aprilie. Zodia care va câștiga niște bani
Horoscop zilnic. Joi, 25 aprilie. Zodia care va câștiga niște bani
Astrele au pregătit noi provocări pentru zodii, unele fiind mai norocoase, iar altele mai puțin. Toate previziunile despre dragoste, bani sau job, în horoscopul zilnic. Berbec: Va trebui să...
Despăgubiri de milioane de dolari pentru victimele medicului Nassar
Despăgubiri de milioane de dolari pentru victimele medicului Nassar
Departamentul american de Justiţie a ajuns la un acord pentru plata a 138,7 milioane de dolari în procesul civil cu sutele de victime ale fostului medic al Federaţiei americane de gimnastică,...
#PSD, #campanie, #afise, #bani, #Diaconescu, #fluturasi, #fundul sacului, #pliante , #stiri PSD