PSD si PC asteapta Guvernul sa acorde majorarile de salarii si pensii

Miercuri, 15 Octombrie 2008, ora 17:24
976 citiri
PSD si PC asteapta Guvernul sa acorde majorarile de salarii si pensii

Reprezentantii PSD si PC au salutat si ei deciziile CCR prin care sunt considerate constitutionale majorarile de pensii pentru grupele I si II si a salariilor profesorilor, aratandu-se reticenti fata de argumentele Guvernului si ale premierului ca nu exista fondurile necesare.

Vicepresedintele PSD Marian Sarbu (foto) spune ca, de acum inainte, guvernul nu mai are motive sa nu aplice aceste majorari salariale, informeaza NewsIn.

"Asteptam guvernul sa vina cu indicatori, cu proiectul de buget, sa vedem care sunt resursele pentru aceste majorari ale salariilor profesorilor si pensionarilor care au lucrat in conditii grele, majorari declarate constitutionale. Asteptam sa vina Guvernul si cu un sistem de salarizare al bugetarilor care sa stabileasca adevaratele ierarhii sociale", a mai declarat Sarbu.

Deputatul PSD admite ca, in conditiile in care tot invoca lipsa banilor, Guvernul ar putea sa emita o ordonanta prin care sa elimine aceste majorari. "Sigur, ar putea sa vina si cu o ordonanta in care sa spuna ca aceste majorari nu se aplica, dar ar fi un act nedemocratic, pentru ca nu poti sa treci peste vointa Parlamentului, dar si extrem de injust social", a adaugat el.

Purtatorul de cuvant al Partidului Conservator, deputatul Bogdan Ciuca, a declarat ca declararea drept constitutionala a Legii pensiilor si a celei de crestere a salariilor profesorilor va avea efecte fericite din punct de vedere social. "Efectele deciziilor Curtii Constitutionale sunt fericite din punct de vedere social.

Noi am considerat demersul nostru unul constitutional, legal si moral. Problema nu este constituita de sursele de finantare pentru ca avem bani, dar nu stim sa-i folosim. Cheltuim sume imense pe studii de fezabilitate pentru autostrazi pe care nu le construim, platim pentru dotari care nu-si demonstreaza utilitatea. Bani exista, dar noi ii cheltuim alandala", a declarat Ciuca.

Ciuca a apreciat ca revendicarile profesorilor sunt legitime in conditiile in care veniturile acestora au ramas reduse, intr-o situatie similara aflandu-se si pensionarii. "Credem ca a venit timpul sa ne gandim si la romanii simpli, la romanii saraci, de care clasa politica isi aduce aminte doar in pragul alegerilor", a conchis deputatul PC.

CCR a decis miercuri ca nu se incalca legea fundamentala prin modificarile privind Legea Curtii de Conturi, marirea salariilor cu 50% pentru profesori si cresterea punctului de pensie pentru categoriile grele de munca.

Premierul Tariceanu a declarat miercuri ca e in interesul Romaniei ca hotarari de genul majorarii cu 50% a salariilor profesorilor sa nu fie puse in practica in acest moment si a precizat ca a primit cu "reala surprindere" decizia Curtii Constitutionale.

Seful guvernului a precizat ca a primit cu "reala surprindere" decizia CCR privind legea de majorare cu 50% a salariilor profesorilor, in conditiile in care in situatii identice s-a luat decizia de neconstitutionalitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Tesla reduce personalul cu 10% și vrea să reinstituie pachetul salarial de 56 de miliarde de dolari pentru Elon Musk
Tesla reduce personalul cu 10% și vrea să reinstituie pachetul salarial de 56 de miliarde de dolari pentru Elon Musk
Tesla va cere acţionarilor să reinstituie pachetul salarial de 56 de miliarde de dolari al CEO-ului Elon Musk, pe care un judecător din Delaware l-a anulat la începutul acestui an, după ce a...
#PSD, #saluta, #decizia, #CCR, #astepta, #majora, #salariu , #stiri PSD