PSD, spre Orient sau spre Occident?

Sambata, 02 Mai 2009, ora 13:05
3755 citiri
PSD, spre Orient sau spre Occident?

Felul in care a marcat PSD 1 Mai si reactiile starnite chiar in partid de extinderea la nivel national a modelului Vanghelie reprezinta cele mai bune ilustrari ale fracturii din partid si, pana la urma, din politica romaneasca.

In toata tara aproape, PSD a facut pomana cu mici si bere. Mancarea si bautura au fost primite in baza unor bonuri la a caror impartire, cel putin in Bucuresti, s-a lasat cu imbranceli, racnete si haine rupte.

Marian Vanghelie a reusit sa-si impuna, ba chiar sa-si generalizeze, actiunea, pe care o socoteste traditionala, in pofida opozitiei initiale a lui Mircea Geoana. Presedintele PSD dorise ceva mai sobru si mai educativ, o adica o zi de munca voluntara de Ziua Muncii si nu in Bucuresti, ci la Cluj. Primarul de la 5 a avut insa castig de cauza, intr-un fel de demonstratie de forta pentru cine se mai indoia de influenta sa covarsitoare in PSD.

Doua PSD-uri antagonice

Cea mai aspra critica a venit chiar din interiorul partid, tocmai din partea unui personaj care, apropiindu-se de campania electorala pentru europarlamentare, ar fi trebuit sa fie un beneficiar al "vangheliadei" de 1 Mai. "Evenimentele precum cel de astazi din parcul Izvor nu reprezinta decat o mita sociala, miluiri oligarhice. Devenim o societate de pomanagii", a spus Adrian Severin, evident scarbit.

Replica lui Vanghelie nu a intarziat: "Avem foarte multi politicieni care mai au inca niste sechele comuniste pe creier si au senzatia ca vine Bau-Bau dupa ei daca sarbatoresc cumva o traditie internationala cum s-ar fi sarbatorit pe vremuri. Cred ca si prin PSD sunt cativa".

Mircea Geoana a incercat sa salveze situatia cat de diplomatic a putut:"Intr-o lume a valorilor incerte, in care totul e redus la crampeie de informatie usor digerabile, este vital sa nu ieftinim semnificatia zilei de 1 Mai reducand-o la o chermeza politica. Este vorba de ceva mult mai profund - o valoare universala".

Incotro?

Avem asadar un PSD convins, si poate pe buna dreptate, ca in Romania, cea mai eficienta campanie electorala este pomana. Ca votul romanilor este de vanzare pe bani putini. Cel mai rau este ca acest PSD, reprezentat si condus de Marian Vanghelie, nici nu doreste altceva decat o Romanie inapoiata, saraca, ieftina la pret, deci usor de cumparat. De ce ar educa-o? De ce ar ajuta-o sa evolueze, sa capete demnitate si discernamant si sa-si schimbe criteriile?

Marian Vanghelie si ai sai nu vor alte criterii de vot, pentru ca in alta grila nu au absolut nicio sansa. Si apoi Vanghelie insusi ar trebui intai educat. Inapoierea acestor oameni tine o parte din Romania captiva in inapoiere. Scene precum impartirea bonurilor pentru mici am vazut cu ani in urma in Turcia, tot intr-o campanie electorala, insa nu cred ca au fost vreodata vazute intr-o tara UE.

Si atunci, de fapt incotro vrem sa mergem? Spre Ankara sau spre Bruxelles?

De partea cealalta avem PSD-ul care a luat contact cu lumea occidentala, a evoluat in lumea occidentala si care a capatat oroare de astfel de practici. Anul trecut ii statea micul in gat lui Cristian Diaconescu, anul acesta l-a scarbit pe Adrian Severin.

Mircea Geoana este intre categorii. Este un personaj politic mult plimbat prin cancelariile occidentale, dar tare ii plac voturile si banii balcanicilor partidului si nu vrea sa-i supere, mai ales ca sunt majoritari. A cochetat cu actiunea de la Cluj, dar a sfarsit fericit cu micul lui Vanghelie in gura. Tipic Geoana! A incercat o acrobatie pragmatica deasupra faliei dintre cele doua tabere.

In mod cert insa, PSD are o problema de identitate. Se vrea un partid social democrat modern, european? Atunci pomeni electorale si haine rupte la bataia pe bonuri pentru mici nu sunt de conceput. Vrea sa fie un partid balcanic, al secolului trecut si al unui electorat care nu-si pretuieste votul cat pe un mic si o punga de faina? Se poate si asa, insa fara ifose europene si pretentii de modernitate.

Dilema este in principal a PSD, dar nu este chiar straina nici restului partidelor politice care, desi nu ating culmile lui Vanghelie, nu se dau inapoi de la astfel de practici, dar ceva mai discrete.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#PSD mici bere, #PSD Vanghelie Geoana , #stiri PSD