PSD vrea serviciu militar pe baza de voluntariat si Garda Civila

Marti, 05 Septembrie 2017, ora 15:03
3719 citiri
PSD vrea serviciu militar pe baza de voluntariat si Garda Civila
Foto: Arhiva Ziare.com

Zeci de parlamentari PSD au depus un proiect de lege prin care se doreste serviciu militar pe baza de voluntariat si Garda Civila pe acelasi principiu.

Potrivit proiectului, depus de 23 de senatori si deputati, vor serviciu militar pe baza de voluntariat pentru toate persoanele cu varste intre 18 si 30 de ani care vor sa aiba pregatire militara si infiintarea Garzii Civile pe baza de voluntariat, in subordinea primariilor.

Aceasta Garda Civila ar urma sa fie formata din persoane care au facut serviciul militar voluntar si care ar putea sa intervina in situatii de urgenta - cutremure, inundatii, incendii - si "ori de cate ori situatia o impune".

Si fosti militari sau politisti trecuti in rezerva ar putea face parte din aceasta. O data la 5 ani se efectueaza un stagiu de pregatire de doua zile - o zi de instruire militara si o zi de pregatire teoretica civila.

In ceea ce priveste serviciul militar pe baza de voluntariat, se pot inscrie atat barbati, cat si femei cu varste intre 18 si 30 de ani.

Cei care au studii superioare vor urma un stagiu de pregatire de 3-6 luni, iar cei care nu au studii superioare un stagiu de pregatire de 4-9 luni. Serviciul militar voluntar va putea fi facut in cadrul Armatei, la Pompieri, Politia de Frontiera, Jandarmerie, Jandarmeria Montana, ISU si STS si se va considera vechime in munca.

La final, voluntarii vor primi un livret militar si un certificat de perfectionare profesionala.

Citeste AICI proiectul depus de parlamentarii PSD

Bota: Infiintarea Garzii civile - necesara pentru interventia rapida in cazuri de accidente sau calamitati

Deputatul PSD Sorin Bota, unul dintre inititorii proiectului, a declarat, marti, ca este nevoie de infiintarea unei Garzi civile de voluntari pentru interventia mai rapida in cazurile de accidente si calamitati, in sprijinul autoritatilor de resort.

"Sunt doua motivatii. Una este nevoia de a exista o minima pregatire practica si teoretica pentru tineri pentru ca de 10 ani este o ruptura in pregatirea militara si e bine sa fie cel putin la nivel informativ si practic. A doua este ca Garda Civila de voluntari, formata dintre cei care au aceste cursuri de pregatire militara si din cei care sunt rezervisti, intervine in cazuri de accidente, calamitati. Trebuie sa intervina si organizat si dotat cu echipamente pana cand intervin reprezentantii institutiilor abilitate sau poate institutiile respective sunt depasite de anvergura evenimentului respectiv si trebuie sa fie ajutate", a motivat Sorin Bota, citat de Agerpres.

Bota a dat exemplul accidentului aviatic din Apuseni, sustinand ca daca exista Garda civila se reducea numarul victimelor. El a explicat ca voluntarii vor beneficia de echipamente si de anumite facilitati, cum ar fi unele reduceri la impozite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#infiintare Garda Civila, #serviciu militar voluntariat proiect, #PSD proiect Garda CIvila , #stiri PSD