Scolile de vara - lectie de ipocrizie

Autor:
Joi, 28 August 2008, ora 14:03
2787 citiri
Scolile de vara - lectie de ipocrizie

In fiecare vara, partidele isi cheama juniorii la scolarizare, insa nu reusesc niciodata sa transforme aceste evenimente in altceva mai mult decat un soi de socializare corporatisto - politica pentru elevi si o trambulina provizorie de imagine pentru "profesori".

Indiferent daca e vorba de PSD, PNL sau PD-L, scolile de vara raman, de ani buni de zile, inca o expresie a felului in care clasa politica se incapataneze sa pedaleze in gol.

Scenariul celor doua - trei zile in care presupusa pepiniera de tineret este convocata in cate un hotel decent de la mare sau de la munte este acelasi: multe discursuri stereotipe ale liderilor de partid incantati sa se auda vorbind si sa fie si cat mai mediatizati, cateva dezbateri formale in care tinerii isi recita devotamentul fata de partid si mult prea putine intrebari indraznete si fundamentale despre reforma reala din formatiunile politice, pe care toti clameaza, de altfel ca si-o doresc.

Zilele se incheie de cele mai multe ori in vreo discoteca aleasa de staff-ul partidului, in care sefii mimeaza antrenul iar juniorii relaxarea, pe sistemul "ma mai distrez cinci minute si plec".

Intr-o fraza ceva mai simpla, scolile de vara pot fi rezumate astfel: multa forma, mult formalism si prea putin fond.

Realitate cu atat mai deprimanta cand te gandesti ce ar putea sa insemne ele daca prezentii si viitorii din politica ar fi in stare sa-si scoata mintile din cutiile ambalate cu fundite rosii, portocalii sau galbene: confruntarea reala intre generatii, dezbateri adevarate despre anacronismul mesajelor politice, locul in care sa se si creeze vedete, nu doar sa se cultive si linguseasca acelea care deja exista.

De la o scoala de vara, tinerii partidelor ar putea sa plece cu sentimental ca au avut, intr-adevar ce invata de la mai-marii lor, nu cu acel amestec de confuzie, nepasare si multumire ca si-au vazut starurile in carne, oase si costume scumpe chiar si cand sunt casual- stari de spirit pe care ziaristii se resemneaza sa le constate de fiecare data.

Mult prea rar, la cate o scoala de vara se mai gaseste cate un junior mai indraznet, gata sa le spuna verde in fata sefilor ce crede el ca nu functioneaza - aceasta, insa, este mai degraba o exceptie nascuta dintr-un soi de vedetism pueril, decat o regula pornita din dorinta sincera de a problematiza in mod real soarta partidelor.

In final, lectia scolilor de vara din Romania este dramatic de simpla: unii se fac ca au ce sa predea, iar ceilalti se prefac ca au de la cine sa invete.

Oana Dobre

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
#scoala de vara, #partide, #PSD, #PNL, #PDL , #stiri PSD