Se asteapta un candidat la Justitie. Va fi o persoana apolitica?

Luni, 20 Februarie 2017, ora 21:25
3572 citiri
Se asteapta un candidat la Justitie. Va fi o persoana apolitica?
Foto: Facebook/Liviu Dragnea

De la incheierea negocierilor de aderare cu benchmark-uri pe domeniul Justitiei, portofoliul acesta a fost mereu cel mai vulnerabil si mai expus criticilor.

Premierul a anuntat saptamana trecuta, dupa intalnirea cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, ca ar putea numi la Justitie o persoana apolitica "care nu face parte din coalitia de guvernare". Cu siguranta ca acest anunt este o infrangere pentru PSD, care si-a facut un titlu de glorie din a prefera un ministru politic.

Pentru orice alt guvern ar fi reprezentat o infrangere, asa cum a fost si acceptarea lui Catalin Predoiu ca ministru al Justitiei in guvernul Tariceanu, dupa prabusirea lui Tudor Chiuariu. Justitia a fost mereu domeniul unde s-au resimtit cel mai puternic presiunile Uniunii Europene, impunand practic partidelor sa scoata acest portofoliu din aria intereselor de partid.

Supus acelorasi presiuni, guvernul USL a investit la Justitie o judecatoare, Mona Pivniceru, care se facuse cunoscuta in cadrul CSM prin criticile la adresa politicii judiciare initiate de presedintele Traian Basescu. Totusi cariera sa ministeriala nu a fost prea indelungata deoarece nu a reusit sa se faca acceptata la Bruxelles. Prin urmare ne putem astepta ca PSD sa incerce sa traga anumite invataminte din experienta trecutului.

Nu stim ce va face prim-ministrul Sorin Grindeanu, dar putem presupune ca va cauta o solutie similara cu cea din 2012, selectand, eventual, tot un magistrat care in anii din urma s-a remarcat prin opinii critice la adresa dispozitivului anticoruptie. Principalele critici, asa cum stim, au vizat abuzurile DNA si participarea SRI la desfasurare anchetelor.

De exemplu UNJR (Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania) publica in 12 ianuarie 2017 Raportul organizatiei Henry Jackson Society, cu titlul "Luptand cu coruptia prin trucuri de escroci: asaltul asupra statului de drept din Romania" (Fighting Corruption with Con Tricks: Romania's Assault on the Rule of Law), care contine in sinteza tot ce s-a spus rau la adresa sistemului judiciar.

Prin urmare Guvernul ar putea cauta un candidat printre judecatorii nemultumiti, dar unul care sa aiba "l'usage du monde". Nu va fi insa deloc usor, mai ales ca Guvernul actual nu pare in masura sa ofere garantii puternice.

Liviu Dragnea a facut si el cateva precizari din care am mai putea extrage cateva indicii: "Cea mai buna solutie este un om care sa aiba capacitatea si stiinta de a putea genera, purta dezbateri atat cu asociatiile magistratilor din Romania, cat si cu institutii internationale, Consiliul Europei, Comisia de la Venetia, barouri de avocati, comisiile din Parlament in asa fel, incat sa fie o dezbatere in care sa se discute nu numai deciziile CCR pe Codul penal, ci toata legislatia din domeniul Justitiei".

Reiese de aici ca PSD a inteles ca o politica judiciara nu sta in doua-trei ordonante si cateva masuri circumstantiale, ci presupune un intreg sistem de gandire. Desi nu e destul sa intrezaresti acest adevar si sa-l rostesti ocazional, mai e nevoie sa dispui si de oamenii competenti dispusi sa lucreze organizat in directia dorita.

In orice caz, Guvernul va fi admis ca a pierdut batalia intelectuala si ca politica nu poate fi restransa la dimensiuni "parohiale". Asa este: e nevoie de un om capabil sa-si argumenteze convingator politicile, nu doar la un post local de televiziune, ci si in forurile europene competente.

Dar exigenta e valabila nu doar in cazul ministrului de Justitie, ci si in cazul ministrului de Interne si a celorlalti ministri, cu atat mai mult cu cat exista semne ca se va acorda o tot mai mare importanta Consiliului de Ministri in toate afacerile europene.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#PSD nou ministru Justitie, #Grindeanu despre ministru justitie, #Dragnea nou ministru justitie, #miza ministru Justitie , #stiri PSD
Comentarii