Surprizele Guvernului Boc

Joi, 18 Decembrie 2008, ora 23:15
8455 citiri
Surprizele Guvernului Boc
Foto: www.vidu.ro

Nu sunt foarte multi cei care pot spune ca nu au avut nicio surpriza la aflarea ministrilor Guvernului Boc. Mai mult, unele dintre numiri au nascut nemultumiri chiar si in interiorul fericitei coalitii.

Pe langa necunoscutii care au aparut, deodata, direct ministri, mai sunt si cei ale caror nume au fost vehiculate in ultimele saptamani pentru alte functii.

Desi multi ar putea spune ca Elena Udrea sau Vasile Blaga nu au fost o surpriza, trebuie sa ne amintim, totusi, ca in urma cu o saptamana zvonurile o dadeau pe Udrea presedinte al Camerei Deputatilor, iar Blaga ar fi trebuit sa fie numit la Interne, functie care, dupa cum spunea chiar el, l-a pus in valoare cel mai bine.

Intorsatura pe care au luat-o lucrurile in cazul celor doi a fost relatata in presa abia miercuri seara, si atunci pe surse, nimic nefiind sigur pana joi la pranz.

Ministri de judet

Majoritatea ministrilor din noul Guvern, ale caror nume nu ne suna deloc cunoscute, sunt lideri de filiale de partid, din diferite judete ale tarii, care nici macar nu aveau asemenea aspiratii inaltatoare.

Un exemplu foarte bun in acest caz este noul ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi, care a fost impins de la spate de primarul Constantei, social-democratul Radu Mazare.

El a avut-o drept contracandidata pe Rovana Plumb, insa a obtinut o majoritate covarsitoare, primind 42 de voturi fata de cele 15 ale social-democratei.

Nemirschi a declarat, insa, dupa numire, ca el nu a vrut neaparat sa devina ministru, insa "sefu, daca trebuie sa ma duc la Bucuresti, asta-i ordinu', o sa ma duc". Insa, romanii care s-au panicat la aflarea acestei vesti chiar din gura viitorului ministru, pot sa stea linistiti: el promite ca va "face ce stie mai bine pentru Romania". Oare ce stie?!

Si noul ministru al Sanatatii, Ion Bazac, este un nume relativ nou pe scena politicii romanesti. El a mai lucrat, insa, la minister, in calitate de secretar de stat, atat in perioada decembrie 2000-martie 2002, cat si din august 2004 pana la data de 29 decembrie 2004.

Mai mult, CV-ul sau este destul de impresionant, si nu doar al lui, ci al tuturor ministrilor care au stat ascunsi pana acum.

Au iesit pe primul loc dupa ce au candidat singuri

Au fost insa si cazuri in care surprizele nu au existat - e vorba de cei care au fost candidati unici pe o anumita functie.

Acestia sunt Dan Nica, viitor vicepremier, Ilie Sarbu, la Agricultura, Ecaterina Andronescu, la Educatie, Victor Ponta, ministru pentru Relatia cu Parlamentul, Marian Sarbu la Munca.

Unele dintre aceste nume au fost date ca sigure inca de la inceputul saptamanii, asa ca surpriza ar fi putut interveni numai daca unul dintre acesti candidati solitari nu ar fi obtinut numarul necesar de voturi pentru investitura.

Cine ne va conduce?

Printre ministrii noului Guvern sunt, insa, si nume cunoscute cum ar fi Victor Ponta, Cristian Diaconescu sau Radu Berceanu.

Ministrii PSD-isi sunt Marian Sarbu, la Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei sociale, Ecaterina Andronescu, la Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Ionut Bazac, la Ministerul Sanatatii, Ilie Sarbu, la Ministerul Agriculturii, Gabriel Oprea, la Ministerul Administratiei si Internelor, Cristian Diaconescu, la Ministerul Afacerilor Externe, Nicolae Nemircshi, la Ministerul Mediului, Constantin Nita, la Ministerul pentru IMM si Afaceri si Victor Ponta, ministru delegat pentru Relatia cu Parlamentul. Dan Nica va fi vicepremier.

Din partea PD-L la Ministerul Finantelor publice a fost desemnat Gheorghe Pogea, la Ministerul Infrastructurii si Transporturilor Radu Berceanu, la Ministerul Economiei Adriean Videanu, la Ministerul Apararii Nationale Mihai Stanisoara, la Ministerul Dezvoltarii regionale si locuintelor a fost desemnat Vasile Blaga.

De asemenea, la Ministerul Comunicatiilor si Societatii informationale este Gabriel Sandu, la Ministerul Culturii, Cultelor si Patromoniului national Teodor Paleologu, la Ministerul Tineretului si Sportului Monica Iacob Ridzi, iar la Ministerul Turismului Elena Udrea.

La Justitie, insa, mai este inca asteptat castigatorul, el uramand sa fie anuntat de presedintele Traian Basescu, uramand ca, apoi, sa fie acceptat de PD-L si PSD. Numele vehiculat joi a fost cel al lui Mihai Selegean, fost director al Institutului National al Magistraturii, numit in mandatul Monicai Macovei.

Lista coloratului si deja controversatului Guvern Boc este, insa, acum completa, la termen, asa cum promisese presedintele Traian Basescu inca de saptamana trecuta. Si, cum spunea noul ministru al Sanatatii Nicolae Nemirschi: "sefu, daca trebuie..."

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#surprize Guvern Boc, #ministrii, #PDL PSD , #stiri PSD