Un pesedist cere CE bani pentru presa din Romania

Miercuri, 24 Martie 2010, ora 22:40
1411 citiri
Un pesedist cere CE bani pentru presa din Romania

Europarlamentarul PSD Ioan Enciu a trimis Comisiei Europene o solicitare de emitere a unei reglementari care sa prevada acordarea de ajutoare de stat pentru mass media, care a fost grav afectata de criza economica mondiala.

"Stiti bine ca pentru politicieni presa este vitala atat pentru rau cat si pentru bine, dar noi speram sa fie pentru bine si ea trebuie sa existe si in continuare. Am remarcat faptul ca tot mai mult presa apeleaza la partea online renuntand la ziarele clasice, din cauza acestei crize economice.

Situatia in Romania, dar nu numai aici, ci in intreaga Uniune Europeana este destul de dificila intrucat mii de oameni care lucreaza in afara de jurnalism si cei care lucreaza in asa zisa industrie orizontala legata de presa sunt lasati pe drumuri sa se descurce singuri", a declarat miercuri europarlamentarul social democrat pentru Ziare.com.

Ioan Enciu spune ca a observat, informandu-se din diverse surse, ca in multe din statele Uniunea Europeana se acorda subventii din partea atat a Guvernului, cat si din alte surse.

"De exemplu, in Ungaria s-au acordat peste 3 milioane de euro, in Portugalia 7 milioane de euro, in Suedia unde s-au acordat deja 48 de milioane de euro, in Austria - 12 milioane de euro, in Belgia 7 milioane de euro si lista este foarte lunga. Atunci m-am gandit sa intreb Comisia Europeana de ce nu se gandeste ca sa facem o directiva, un regulament, prin care din cauza situatiei de criza sa ajutam presa din UE prin crearea unor parghii legale si egale pentru fiecare stat pentru sustinerea presei", a mai precizat acesta.

Parlamentarul PSD a afirmat ca, in cazul in care aceasta propunere va fi aprobata, banii vor fi acordati de fiecare stat in parte.

"Acordarea de bani catre presa nu s-a intamplat in Romania decat in cateva cazuri pe care nu le cunosc indeajuns si nu le comentez. Am inteles ca statul a acordat bani prin reclama, dar nu intr-un cadrul legal. Eu m-am gandit ca ar fi momentul sa se creeze un cadrul legal la nivelul UE prin care statele sa fie in masura sa acorde subventii pentru ca aceasta activitate, importanta din toate punctele de vedere: sociala, politica si asa mai departe, sa nu moara", a mai declarat Ioan Enciu pentru Ziare.com.

Europarlamentarul PSD a mentionat ca nu s-a gandit la un cuantum exact al subventiilor.

"Nu m-am gandit la un cuantum vazand ca fiecare stat in parte acorda sume diferite in functie de presiunea care exista pe piata interna, dar acesta nu poate fi gandit decat de catre CE pentru ca inseamna bani, lucru la buget in gasirea surselor", a mai spus europarlamentarul social democrat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ioan Enciu subventii presa, #cerere Comisia Europeana , #stiri PSD