Zona libera de coruptie: Protestatarii din Sibiu lanseaza, dupa un an de rezistenta civica, Declaratia pentru Europa

Miercuri, 12 Decembrie 2018, ora 15:38
3377 citiri
Zona libera de coruptie: Protestatarii din Sibiu lanseaza, dupa un an de rezistenta civica, Declaratia pentru Europa
Foto: Facebook/Radu Vancu

In cinci fraze sintetice, protestatarii reuniti in grupul "Va vedem din Sibiu" au reusit sa transmita convingerile si valorile care i-au tinut in strada, zilnic, vreme de un an: o Romanie in Europa, in care justitia corecta si independenta, meritocratia, educatia ca liant national sa fie reguli.

Citeste si #Vavedem din Sibiu: Ce se intampla cand strada nu se lasa divizata Interviu

"Aici incepe Europa. Declaratia de la Sibiu" este un document la care toti cei care au protestat fata de abuzurile de putere ale PSD/ALDE au muncit cateva luni.

"E, de fapt, nu atat despre Sibiu - cat despre oamenii care au protestat in toate pietele si strazile Romaniei. Si despre cei care n-au protestat - dar sunt convinsi ca singurul destin al Romaniei e cel european.

Am vrea, prin urmare, sa nu fie doar un document al comunitatii noastre, ci al nostru, al tuturor celor pentru care Romania e Europa.

Va invitam, prin urmare, sa-l cititi - si, daca vi se pare consonant cu ce credeti personal despre felul in care trebuie sa arate Romania, sa il considerati drept un document scris si de dumneavoastra.

Fiindca aici incepe Europa: cu ce facem fiecare pentru destinul nostru european", spune scriitorul Radu Vancu.

Redam integral Declaratia de la Sibiu, adoptata in 11 decembrie 2018

1. Demnitatea revoltei. Aici incepe Europa.

In fiecare sibian care, vreme de 365 de zile, zi dupa zi, a protestat tacut si demn pentru justitie in Zona libera de coruptie. Aici si asa incepe Europa: cu fiecare cetatean roman care isi exercita demnitatea in strada, in institutii publice, la locul de munca. Pana cand toata Romania va fi o Zona libera de coruptie. E un drept pe care nu ni-l poate lua nimeni. Fiindca Romania e Europa.

2. Justitie, nu coruptie. Aici incepe Europa.

In institutii curate. Nici un condamnat definitiv nu poate ocupa inalte functii publice in statul roman. Nici o ordonanta de urgenta nu este admisa in domeniul legilor justitiei si al legislatiei penale. Nici un judecator al Curtii Constitutionale nu trebuie sa fi facut parte in ultimul deceniu de activitate dintr-un partid politic. Fiindca integritatea in viata publica nu este negociabila. Fiindca Romania e Europa.

3. Meritocratie, nu impostura. Aici incepe Europa.

In buna repartitie a rolurilor sociale. In scoli construite cu profesori buni. In spitale construite cu medici buni. In ministere conduse de profesionisti. In presa decuplata de la finantarea de stat si interesata de binele public. In partide in care orice culpa etica, de la plagiat la orice alt fel de furt, il elimina pe orice lider. In meritocratie. Fiindca Romania e Europa.

4. Construim impreuna. Aici incepe Europa.

Cu fiecare magistrat, cu fiecare profesor, cu fiecare muncitor, cu fiecare antreprenor, cu fiecare pensionar care iese din spatiul lui de confort. Cu fiecare grup de oameni asociati pentru binele public. Fiindca spiritul comunitar e sufletul corpului social. Libera asociere a facut din Europa spatiul cel mai favorabil de manifestare al individului. O va face si la noi. Fiindca Romania e Europa.

5. Cunoasterea ca libertate. Aici incepe Europa.

In constiinta fiecarei generatii educate in spiritul valorilor europene. In 1918, in interbelic, educatia finantata cu 12% urmarea formarea constiintei nationale: aici incepea Romania. In 2018, aici incepe Europa: finantarea cu 6% anual a educatiei va integra constiinta nationala si constiinta europeana. Orice guvernare va trebui sa finanteze educatia cu 6%. Fiindca Romania e Europa.

Rezistenta de la Sibiu

365 de zile, neintrerupt, oamenii au venit zilnic in fata sediului PSD din Sibiu si au protestat in tacere.

Tineri si batrani, familii cu copii, intelectuali si muncitori, romani, maghiari si germani, locuitori ai Sibiului sau turisti au continuat sa iasa in fiecare zi, pentru a reaminti partidului condus de Liviu Dragnea ca mai sunt si oameni care se opun mutilarii Justitiei si care nu se lasa cumparati sau redusi la tacere, din frica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#protest PSD Va vedem Radu Vancu , #proteste
Comentarii