Algoritmul pentru numirea judecatorilor CCR, motiv de disputa intre PSD si PD-L?

Duminica, 07 Martie 2010, ora 15:56
3523 citiri
Algoritmul pentru numirea judecatorilor CCR, motiv de disputa intre PSD si PD-L?

Numirea unor noi judecatori ai CCR de catre Senat si Camera Deputatilor pune PSD si PD-L intr-o disputa legata de negocierile pe algoritm parlamentar, deoarece social-democratii spun ca e randul lor sa faca propuneri, in timp ce democrat-liberalii spun ca negocierile vor porni "de la zero".

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca numirea judecatorilor CCR nu se poate face fara a se tine seama de desemnarile facute pana acum.

"Daca se respecta democratia si bunul simt inseamna ca va putea si opozitia sa-si desemneze reprezentantii la CCR. In ultimele randuri de numiri PSD nu a avut nicio propunere. Au existat din partea PD-L (Augustin Zegrean, fost deputat PDL, numit de fapt de presedintele Basescu, n.r.) si UDMR (Valentin Zoltan Puskas, fost senator. n.r.), iar presedintele a numit si el un judecator (Petre Lazaroiu, pentru un rest de mandat, in urma decesului lui Petre Ninosu, n.r.). Daca PDL se va comporta precum un partid fascist isi va impune doar candidatii lor vom merge mai departe si vom proceda la fel la randul nostru, vom avea si noi grija pe viitor", a declarat Ponta, precizand ca PSD ii revine cel putin un mandat.

La randul sau vicepresedintele Camerei Deputatilor, Ioan Oltean (PD-L) a precizat ca, in ceea ce priveste desemnarea judecatorilor Curtii Constitutionale de catre Camerele Parlamentului, exista o cutuma prin care liderii de grupuri parlamentare ajung la un consens, in urma negocierilor, iar votului plenului este supus un singur candidat.

"Pana acum, de fiecare data s-au intalnit si au negociat liderii de grup pana au cazut de acord asupra unui singur candidat. Nu au fost contestari ale experientei si expertizei candidatilor pentru ca a fost vorba de oameni cu un anumit prestigiu care, in plen, au fost sustinuti de toata lumea", a declarat Oltean.

Intrebat daca exista un algoritm neoficial dupa care un partid ar avea dreptul sa propuna un judecator la CCR, datorita faptului ca celelalte partide au sustinut judecatori aflati acum in functie, Oltean a raspuns: "Nu exista un astfel de algoritm. Negocierile se pornesc de la zero si cred ca vor fi negocieri foarte dure, ca si pana acum".

Desi exista cutuma dupa care in plen ajunge un singur candidat ce are acceptul tuturor grupurilor parlamentare, Oltean nu a exclus varianta ca, in cazul in care partidele nu e vor pune de acord, fiecare grup sa sustina un candidat, iar plenul Camerei sa decida.

Trei dintre mandatele judecatorilor Curtii Constitutionale expira in luna mai si iunie a acestui an.

Este vorba de cel al lui Petre Lazaroiu, numit judecator de catre presedintele Romaniei in 2008, pentru a finaliza mandatul lui Petre Ninosu, care a decedat, si al carui mandat expira in luna iunie. Este foarte probabil ca Traian Basescu sa il propuna pentru un nou mandat tot pe Lazaroiu.

De asemenea, expira mandatul actualului presedinte al Curtii Constitutionale, Ioan Vida, care a fost numit judecator CCR de catre Camera Deputatilor in mai 2001, pentru un mandat de 9 ani.

Al treilea mandat este cel al judecatorului Nicolae Cochinescu, numit judecator de Senat in mai 2001, pentru un mandat de 9 ani.

Parlamentul are astfel de desemnat, pentru fiecare din cele doua Camere, cate un judecator.

PNL nu ar mai avea dreptul teoretic sa revendice un post, deoarece liberalii l-au propus in 2006, in timpul guvernarii Tariceanu, pe Tudorel Toader. Liberalul Teodor Melescanu care si-a exprimat saptamana aceasta dorinta de a pleca la CCR nu ar avea sanse sa fie propus de Senat decat daca ar fi sprijinit fie de PSD, fie de PD-L. La randu-i, UDMR are deja un reprezentant, Valentin Zoltan Puskas, fost senator, numit in 2007.

In conditiile in care, teoretic, PNL si UDMR nu mai pot face propuneri, cele doua locuri ar trebui impartite intre PSD si PD-L.

PD-L nu facut in mod direct propuneri pentru CCR in ultimii 15 ani. Augustin Zegrean, desi fost deputat PD-L, a fost numit de presedintele Basescu in 2007, astfel ca PDL poate invoca faptul ca nu a facut recent o nominalizare, deci ar avea dreptul sa revendice un post.

Nici PSD nu a nominalizat persoane pentru CCR din 2004, desi intre timp s-au mai eliberat niste locuri, astfel ca social-democratii se vor bate si ei pentru unul din cele doua locuri ce revin Parlamentului. In 2004, formatiunea i-a sustinut pe Ion Predescu (din partea Senatului) si pe Aspazia Cojocaru (din partea Camerei).

Este foarte posibil ca PSD si PD-L sa nege fiecare dreptul celuilalt sa faca una din cele doua nominalizari, sau ca PSD sa incerce sa ajute PNL sa obtina un nou mandat, pe precedentul CA al BNR, cand liberalii au reusit sa obtina, ajutati de pesedisti, un post la care, teoretic, PDL era indreptatit.

CCR se compune din 9 judecatori

Potrivit Legii de functionare a CCR, Curtea Constitutionala se compune din 9 judecatori numiti pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau innoit. Daca un judecator a fost numit pentru un rest de mandat, el poate fi numit si pentru un mandat intreg de 9 ani. Trei judecatori sunt numiti de Camera Deputatilor, trei de Senat si trei de Presedintele Romaniei. Curtea Constitutionala se innoieste cu o treime din numarul judecatorilor din 3 in 3 ani.

"Fiecare Camera a Parlamentului numeste, cu votul majoritatii membrilor sai, la propunerea Biroului Permanent si pe baza recomandarii Comisiei juridice, in calitate de judecator, persoana care a intrunit numarul cel mai mare de voturi.

Candidaturile se pot depune la Comisia juridica de grupurile parlamentare, de deputati si de senatori. Fiecare candidat va depune Curriculum Vitae si actele doveditoare ca indeplineste conditiile prevazute de Constitutie (pregatire juridica superioara, inalta competenta profesionala si 18 ani de activitate in domeniul juridic, n.r.). Candidatii vor fi audiati de comisie si de plenul Camerei. Raportul Comisiei juridice se va referi, motivat, la toti candidatii", precizeaza Legea CCR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#numire judecatori CCR, #algoritm numire judecatori, #confliect PSD PDL, #Victor Ponta, #Ioan Oltean , #Victor Ponta
Comentarii
Poza scufi
scufi
rank 5
Tot bebe din Romania stia ca trecutul si prezentul Justitiei Romanesti este in mana lui Ilici&co.
Poza Ioan din Chicago
Ioan din Chicago
rank 5