Excesul de par la femei - Ce spune medicul

Duminica, 16 Septembrie 2012, ora 14:06
39370 citiri
Excesul de par la femei - Ce spune medicul

Boala care se manifesta prin cresterea necontrolata de par pe fetele si corpul femeilor, intr-un fel asemanator cu al barbatilor, se numeste hirsutism.

In afara de faptul ca reprezinta o mare problema estetica, dupa cum declara dr. Bogdan Macadon pentru Ziare.com, reprezinta si un dezechilibru hormonal, care in timp poade duce chiar la producerea unor tumori.

In mod normal, fiecare fir de par creste dintr-un folicul aflat in piele. Atata timp ce acesti foliculi nu sunt complet distrusi, parul va creste in continuare.

Fiecare persoana are doua tipuri de par: unul subtire, transparent si scurt, care in cazul femeilor creste pe fata, piept, sani, spate si gat si da impresia de zone fara par, si altul mai lung, mai dur, mai inchis la culoare, din zonele axilare, ale picioarelor, pubiene si ale scalpului.

In cazul hirsutismului, parul este gros si negru mai pe toata suprafata corpului.

Ce cauzeaza hirsutismul

In cele mai multe cazuri, este vorba despre un exces de androgen, hormonul masculin, in sange. Acesta este prezent atat la femei cat si la barbati, dar mai ridicat la acestia din urma.

Poate sa fie vorba despre gene, hirsutismul transmitandu-se din familie. Poate sa fie vorba si despre sindromul ovarului polichistic, care duce si la infertilitate. Ovulatia este neregulata, ciclul menstrual de asemenea si persoanele sunt obeze.

Mai poate sa fie vorba despre tumori la nivelul ovarelor, care poduc si ele dezechilibre hormonale. Acestea pot fi gasite printr-o examinare atenta a pelvisului.

Dereglari la nivelul glandelor suprarenale produc si ele exces de androgen, dar si boala Cushing.

Tratament

De obicei, hirsutismul se trateaza prin echilibrarea hormonilor, prin administrarea de mici doze de steroizi si prin inducerea ovulatiei (in cazul in care aceasta este deficitara, cum ar fi atunci cand este vorba despre ovar polichistic).

Desi tratamentul hormonal poate duce in final la tratarea sau ameliorarea bolii, cateodata dureaza ani de zile pana cand acesta isi arata rezultatele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#hirsutism cauze, #exces par femei cauze, #exces par femei boala, #exces par femei motive , #boli
Comentarii