Opinii: PSD scoate pisica

Miercuri, 04 August 2010, ora 21:05
7651 citiri
Opinii: PSD scoate pisica

In laboratorele PSD pare sa fi fost gandita o schimbare importanta de strategie: fie doar la nivel declarativ, fie pe fond. Dupa ce liderii social democrati, in frunte cu Victor Ponta, se intreceau in a-si arata resemnarea cu actuala guvernare pana in 2012, iata ca presedintele PSD iese cu o declaratie diametral opusa.

"Noi ne concentram toate eforturile ca sa il dam jos pe Emil Boc si sa gasim apoi o solutie dintr-o multitudine de variante pentru a ajunge la anticipate. Vom respecta toate principiile, regulile si procedurile astfel incat sa ajungem mai repede la alegeri. Nu conteaza daca acest lucru se va intampla in trei luni, in sase luni sau in opt luni, dar se va ajunge la anticipate", spune Victor Ponta.

Asadar, brusc, PSD nu se mai arata dispus sa astepte inca doi ani, ci doreste alegeri anticipate in primavara. In acelasi timp, social democratii resping intrarea la guvernare in actuala configuratie, ascunzandu-se in spatele obsesiei antiBasescu, de care ei insa, cu mult mai pragmatici, par cu mult mai desprinsi decat liberalii:

"Nu vom accepta nimic din ce propune Traian Basescu. Nu cred ca Traian Basescu isi mai poate permite sa traga de timp cum a facut anul trecut".

Doua pot fi, in principiu, resorturile unei astfel de schimbari de viziune. Daca ea este autentica, inseamna ca PSD se asteapta ca anul viitor sa asistam, intr-adevar, dupa cum anticipeaza, FMI la o imbunatatire a situatiei economice. O prima conditie a fost indeplinita: exporturile cresc constant. Cu alte cuvinte, locomotiva europeana va ajunge anul viitor sa traga si ultimul sau vagon.

Primele de semne de revigorare, combinate cu beneficiile eventualei decizii de a reduce drastic cota unica, la care guvernul lucreaza acum intens, ar putea marca si inceputul unei redresari pentru PD-L, redresare la care PSD nu vrea sa ajunga cu niciun chip.

Primavara viitoare ar fi, intr-adevar, momentul ideal pentru anticipate, caci dupa iarna grea care se anunta, cu subventii taiate, salarii amputate si majorari substantiale ale cheltuielilor cu incalzirea, actuala guvernare se va afla in cel mai jos punct cu putinta, in vreme ce PSD si-ar putea atinge varful potentialului.

Este insa posibil si ca Victor Ponta sa fi incercat un bluf, ca raspuns la ipoteza emisa saptamana trecuta de Cristian Preda, potrivit caruia PD-L ar trebui sa se retraga de la guvernare din toamna pentru a lasa in loc o guvernare PSD-PNL, care sa-si arate, la randul ei, capacitatea de a scoate tara din criza.

Asadar, mesajul lui Victor Ponta ar putea fi: nu incercati sa ne atrageti intr-o capcana, caci nu vom cadea si vom raspunde cu varianta care va dezavantajeaza cel mai rau in conditiile date - alegerile anticipate. Iar dupa aceea, suspendarea urmata de demiterea lui Traian Basescu, adica preluarea intregii puteri, ar fi floare la ureche.

Ca de obicei, PNL nu pare sa aiba cu ce plusa la schimbarea de strategie a PSD, asezandu-se cuminte in trena social democratilor. Mihai Voicu afirma ca PNL va vota orice motiune de cenzura fara a-i citi prea mult textul.

Adica orice ineptie social democrata este acceptabila cat timp alimenteaza obsesiile liberale. Adevarul ca PSD nici macar nu putea visa la asa ajutor gratis pentru planurile sale de a acapara intreaga putere din care, ma tem, liberalii nu vor primi nici macar o firimitura.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#PSD strategie, #PSD anticipate, #PSD motiune cenzura , #Victor Ponta
Comentarii
Poza pisica_alba
pisica_alba
rank 5
PSD se gandeste numai cum sa puna mana pe ciolanul puterii nu cum sa se reformeze Romania
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Aha ! Deci Romania iese incet -- dar SIGUR !-- din criza ! Si monstruletii comunistoizi simt ca pierd avantajul .