Presa de azi: PNL, PC si PSD ar putea da premierul in 2012

Luni, 10 Ianuarie 2011, ora 08:41
2552 citiri
Presa de azi: PNL, PC si PSD ar putea da premierul in 2012
Foto: Arhiva

Actiunile politice ale Opozitiei continua in forta dupa ce social democratii, prin vocea liderului Victor Ponta, au anuntat ca vor sa se alature Aliantei de Centru Dreapta.

Si in tot acest spectacol de pe scena politica, care se joaca in mai multe acte, adevaratele probleme raman nerezolvate: birocratia si lipsa infrastructurii.

Adevarul anunta in editia de luni ca Romania a ramas sub dictatura functionarilor de ghiseu, in timp ce Romania Libera dezvaluie de ce transporturile nu au bani sa intretina sosele. In editia de luni veti afla ca banii din roviniete se duc la bancheri si regii asfaltului.

In acelasi timp, Puterea titreaza in editia de luni ca anul debuteaza cu cheltuieli electorale. Autoritatea Electorala Permanenta e pregatita sa plateasca 3,6 milioane de euro pentru softul aferent Registrului Electoral.

Revenind pe scena politica, Jurnalul National scrie in editia de luni ca PSD se cere alaturi de PC si PNL, iar Evenimentul Zilei merge mai departe si precizeaza ca cele trei partide ar putea da premierul in 2012. In urma acestui scenariu, Gandul titreaza in editia de luni ca pedelistii se uita stramb la Antonescu.

Jurnalul National: PSD se cere alaturi de PC si PNL

Dupa ce PNL si PC s-au format intr-o Alianta de Centru Dreapta, liderul social democrat, Victor Ponta, a anuntat si el ca vrea sa li se alature. Jurnalul National scrie in editia de luni ca PC si PNL vor parafa luni protocolul Aliantei de Centru-Dreapta, iar PSD arata ca doreste sa faca parte din aceasta.

Victor Ponta vrea ca PSD si ACD sa se inregistreze juridic ca o alianta politica, ale carei obiective politice sunt insumate in ceea ce numeste "Agenda 2019", si vrea ca formatiunile componente sa-si asume clar ca nu vor colabora nicicum cu Traian Basescu si PD-L.

Drept raspuns, Crin Antonescu a spus ca obiectivele propuse de liderul social democrat pot fi asumate de partidele politice din Opozitie chiar si dupa ce alianta lor va inceta sa existe.

Evenimentul Zilei: PNL, PC si PSD ar putea da premierul in 2012

Si cum lucrurile par sa demareze in forta, iar planurile sa se transforme in actiuni concrete, Evenimentul Zilei dezvaluie in editia de luni ca PNL, PC si PSD ar putea da premierul in 2012.

Analistii politici sustina ca unificarea, intr-o alianta, a celor trei partide din Opozitie ar putea fi un succes electoral in 2012, iar cu perspectiva unui 50% din electorat, i-ar putea impune lui Traian Basescu premierul.

"Eu nu cred ca electoral se va ramane aici. Electoral, cele doua partide se vor alia cu PSD-ul si va fi o alianta a opozitiei foarte puternica, in care toate cele trei componente vor fi foarte bine avantajate", a explicat pentru EVZ, Bogdan Teodorescu.

De asemenea, parteneriatul dintre PNL si PC avantajeaza ambele partide in aceeasi masura.

"Alianta este una care avantajeaza PC, care nu are inca structuri sificiente de puternice pentru a atinge 5%... PNL a constat ca are o situatie fara precedent: un electorat in plina crestere. Astfel, o alianta care ii asigura accesul mediatic, nu poate decat sa-i intareasca pozitia", a comentat politologul Cristian Pirvulescu.

Acesta mai sustine ca o alianta dintre PNL si PSD este posibila, intrucat "nu mai exista un electorat liberal".

Si din aceasta unire s-ar putea ca in 2012 Opozitia sa poata sa isi numeasca premier.

"Nu vor obtine scorul electoral de 60% care reiese acum din insumare, dar 50% vor depasi, ceea ce reprezinta un succes pentru ca numirea primului ministru va fi scoasa din mana domnului Traian Basescu", a mai spus Bogdan Teodorescu.

Gandul: Pedelistii se uita stramb la Antonescu

In urma acestor actiuni, Gandul anunta in editia de luni ca pedelistii se uita stramb la Antonescu. Dupa ce liderul PNL a anuntat ca face o alianta cu PC, democrat liberalii au parut dezamagiti pentru ca pana in prezent, cea mai naturala alianta pe scena politica era intre PD-L si PNL.

Drept urmare, declaratiile acide din partea fostilor parteneri de alianta, catre PNL, nu s-au lasat mult asteptate. Eurodeputatul PD-L Cristian Preda pune optiunea lui Antonescu pe seama esecului de a "distruge" partidul aflat la putere. "Cred ca PNL a optat pentru alianta cu stanga, pentru ca a devenit clar ca nu putea realiza ceea ce a definit ca obiectiv, si anume distrugerea PD-L", a declarat Preda.

Unul dintre principalii militanti pentru refacerea Aliantei DA, deputatul Sever Voinescu, spune, la randu-i ca respectiva "combinatie" politica aduce avantaje PD-L, marturisindu-si insa "mahnirea" fata de actiunea presedintelui PNL.

"Din acest moment si pana dupa alegerile generale din 2012 nu mai exista nici o sansa pentru o alianta intre PD-L si PNL. Crin Antonescu a facut astfel incat sa elimine orice sansa de alianta cu PD-L.

Pe de o parte, aceasta combinatie cu PC este o enorma greseala politica din partea PNL. De aici rezulta fie ca in conducerea PNL sunt multi oameni care au o gandire de stanga, fie ca sunt multi care, in spiritul acesta ingust, nu renunta la o opozitie radicala fata de Traian Basescu. Este clar ca aceste doua variante constituie o majoritate in PNL", a precizat Voinescu.

Puterea: Anul debuteaza cu cheltuieli electorale

In timp ce politicienii se lupta, din ce in ce mai asiduu, pe ciolanul puterii, viata romanilor nu se imbunatateste, iar cheltuielile "nejustificate" cresc ca ciupercile dupa ploaie. Puterea dezvaluie in editia de luni ca Autoritatea Electorala Permanenta e pregatita sa plateasca 3,6 milioane de euro pentru softul aferent Registrului Electoral.

Desi nu e an electoral, iar banii ar trebui cheltuiti pentru investitii, lucrurile nu stau asa in realitate. De la bugetul de stat se vor cheltui 3,6 milioane de euro pentru achizitionarea unor servicii de programare software de aplicatie pentru Serviciul Informatic al Registrului Electoral.

Autoritatea Electorala Permanenta doreste sa creeze o baza de date cu toate persoanele care au drept de vot in Romania. Un alt obiectiv este acela al intocmirii unei liste a tuturor sectiilor de votare si cu informatiilre despre acestea, concomitent cu realizarea unor liste de alegatori pe fiecare sectie de votare in parte, in functie de tipul alegerilor care au loc (parlamentare, locale, prezidentiale sau europarlamentare, inclusiv partiale). Acest Registru Electoral va putea, astfel, oferi informatii geografice si administrative pentru fiecare sectie de votare.

Romania Libera: Banii din roviniete, la bancheri si regii asfaltului

Iar banii nu se duc doar catre pregatiri electorale, ci si in buzunarele unor anumiti oameni. Romania Libera scrie in editia de luni ca transporturile nu au din ce sa intretina soselele din cauza ca banii din roviniete ajung la bancheri si regii asfaltului.

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) nu va mai avea in 2011 prea multi bani pentru intretinerea drumurilor nationale, dupa ce va trebui sa plateasca in acest an zeci de milioane de euro in plus in contul unor credite, furnizor angajate in anii trecuti, destinate platii lucrarilor facute de unii regi ai asfaltului.

In loc sa repare si sa intretina soselele importante de acesti bani, conducerile succesive ale CNADNR din ultimii ani au gasit de cuviinta sa semneze contracte pentru modernizarea unor drumuri nationale secundare cu firme ale regilor asfaltului, urmand sa plateasca o dobanda piperata si bancherilor care au finantat lucrarile. Drept urmare, si in 2011 nu ne putem astepta la mari realizari in ceea ce priveste infrastructura rutiera.

Adevarul: Romania, sub dictatura functionarilor de ghiseu

Si de parca nu le-ar fi suficient cate au de indurat, romanii sunt sub dictatura functionarilor de ghiseu, asa cum ne anunta Adevarul in editia de luni.

Incepand de la eliberarea unei carti de identitate si pana la obtinerea unui autorizatii de constructii pentru casa, romanii sunt nevoiti sa stea la cozi interminabile, iar de cele mai multe ori nu rezolva nimic.

In momentul de fata, aproape toate institutiile statului sunt informatizate, dar bazele de date nu sunt interconectate. Rezultatul: functionarii te plimba dupa zeci de adeverinte stampilate in loc sa dea un simplu click. Dar astfel isi justifica existenta miile de angajati mereu nervosi din spatele ghiseelor.

Desi trebuia sa fie functional din aceasta luna, mult laudatul sistem electronic de plata online a taxelor si impozitelor (SNEP) - www.ghiseul.ro - este si astazi inutilizabil. Lansarea a fost amanata, iar termenul este incert. Sistemul este asteptat cu interes si de functionarii publici, care spera ca SNEP le va usura considerabil munca.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#alianta PCPNL PSD, #premier Opozitie 2012, #soft electoral 2011 , #stiri PSDPC