Hasotti: Hala Matache este o ruina - trebuie mutata si reconstruita

Luni, 29 Octombrie 2012, ora 17:43
1900 citiri
Hasotti: Hala Matache este o ruina - trebuie mutata si reconstruita
Foto: EVZ

Puiu Hasotti, ministrul Culturii, a declarat luni, intr-o conferinta de presa, ca, din punctul lui de vedere, Hala Matache este "o ruina", care trebuie mutata si reconstruita folosindu-se elementele sale originale, astfel incat sa nu "impieteze asupra urbanismului si circulatiei in Bucuresti".

Ministrul Culturii si Patrimoniului National, Puiu Hasotti, a prezentat, luni, intr-o conferinta de presa o serie de initiative legislative in domeniul patrimoniului, aflate in prezent pe circuitul de avizare.

In acest context, Hasotti a vorbit, raspunzand unor intrebari, despre Hala Matache, un monument istoric de categoria B - de interes local -, spunand ca subiectul nu poate fi discutat la nivelul Ministerului Culturii in absenta unui aviz de la Ministerul Dezvoltarii.

"Hala Matache este o ruina. Nu avem inca nimic de la Ministerul Dezvoltarii (...) Un punct de vedere strict personal este acela ca Hala Matache nu trebuie sa intre in coliziune cu interesul public al cetateanului si cu urbanizarea Bucurestiului. Ea trebuie mentinuta, dar trebuie mutata, inclusiv cu cat mai multe elemente constitutive ale Halei Matache.

Trebuie mutata in asa fel incat monumentul trebuie sa ramana, dar in alt loc, astfel incat sa nu se impieteze asupra urbanismului si circulatiei in Bucuresti si ea ar trebui sa fie un spatiu cultural. La ora actuala, este un dezastru Hala Matache", a spus Puiu Hasotti.

El a mai spus ca Ministerul Dezvoltarii nu a remis Ministerului Culturii niciun fel de punct de vedere referitor la Hala Matache.

"Noi am dat un aviz pentru o documentatie de interventie de conservare de urgenta. E singurul aviz pe care l-am dat", a spus si Sergiu Nistor, secretarul de stat in Ministerul Culturii.

Pe de alta parte, prezent la conferinta de presa, organizata la sediul Ministerului Culturii, Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, a spus ca Ordinul Arhitectilor tocmai a premiat o propunere care prevede pastrarea Halei Matache pe locul actual.

El a mai amintit ca Directia pentru Cultura a Municipiului Bucuresti a dat un aviz de demolare in cazul acestui edificiu fara sa tina cont de recomandarea Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice.

Declaratiile acestea vin in contextul in care, pe 26 octombrie, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a spus ca ii face o curte acerba ministrului Culturii, Puiu Hasotti, avand nevoie de avizul acestuia pentru mutarea Halei Matache, la construirea Diametralei Buzesti - Berzei.

Oprescu: Ii fac o curte acerba ministrului Culturii, Puiu Hasotti

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Hala Matche Hasotti cultura, #Hasotti ruina Matache hala, #Hasotii ministru Matache demolare , #ministrul Culturii