Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ministrii nu fac autostrazi ca sa nu se mandreasca altii cu ele!

Duminica, 11 Octombrie 2009, ora 23:52
3271 citiri
Ministrii nu fac autostrazi ca sa nu se mandreasca altii cu ele!
Foto: Arhiva

Romania nu are autostrazi din cauza faptului ca niciun ministru nu vrea sa demareze un proiect pentru care sa culeaga laurii un altul, cativa ani mai tarziu, este de parere ministrul Transporturilor, Radu Berceanu.

Pe de alta parte, Berceanu crede ca Romania ar putea avea 2.000 de kilometri de autostrada peste 20 de ani, avand atat posibilitati tehnice, cat si economice.

Prezent in emisiunea "Dupa 20 ani", la Pro TV, Berceanu a spus ca, daca Guvernul va aloca doua miliarde de euro anual, in urmatorii trei ani, ar putea fi finalizati 500 de kilometri de autostrada, iar alti 200 - 300 ar fi in lucru.

"Daca insa va pune, cum a fost anul asta, pentru autostrazi, vreo 500 de milioane euro, o sa fie pe sfert aceasta chestiune", a spus Berceanu, citat de Mediafax.

Ministrul Transporturilor este de parere ca "dorintele noastre sunt mai mari decat posibilitatile", cand vine vorba de construirea autostrazilor, luand in considerarea faptul ca, in acest an, s-au finalizat mai putini kilometri decat estimarile.

Infrastructura sufera din cauza lipsei de fonduri

Potrivit spuselor sale, acest lucru s-a intamplat din cauza fondurilor insuficiente, de numai 1,4% din produsul intern brut. Pentru anul viitor, Berceanu intentioneaza sa ceara 3,5% din PIB.

De altfel, pentru 2010, ministrul Transporturilor estimeaza ca vor fi finalizati inca 90 de kilometri de autostrada, daca vor fi alocate resursele financiare necesare. "Un ministru e ca o gospodina", crede Berceanu. "Face mancare cu ce are. Nu poti face o mancare buna din doi cartofi si trei morcovi", a spus el.

Ministrul a adaugat ca nivelul de 836 de kilometri de autostrada, pe care i-a propus in programul de guvernare, reprezinta maximul care ar fi putut fi realizat in patru ani, luand in considerare conditiile tehnice.

In prezent, in Romania exista numai 290 de kilometri de autostrada dati in folosinta. In luna septembrie, Berceanu s-a aratat sceptic si in privinta fondurilor provenite din partea Uniunii Europene.

Ministrul Transporturilor explica, la acea data, ca fondurile europene nerambursabile nu pot fi accesate pentru ca statul nu are resurse pentru co-finantare, una dintre conditiile acordarii acestor bani.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#constructie autostrazi Romania, #radu berceanu autostrazi , #ministrul Transporturilor