Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Sindicatele feroviare au suspendat declansarea conflictului de munca

Marti, 12 Mai 2009, ora 22:27
1445 citiri
Sindicatele feroviare au suspendat declansarea conflictului de munca

Sindicatele feroviare au convenit cu ministrul transporturilor, Radu Berceanu, in cadrul unei intalniri a unor lideri PD-L cu liderii Confederatiei Sindicale Meridian, sa amane procedurile de deschidere a conflictului de munca si sa inceapa negocierile.

Ministrul Radu Berceanu a anuntat, marti seara, ca ministerul va avea, miercuri la 12.30, o discutie cu sindicatele pentru identificarea unor solutii privind optimizarea activitatii CFR Marfa, CFR Personal si CFR Infrastructura, astfel incat pierderile sa fie diminuate, iar disponibilizarile de personal sa fie evitate.

"Ne confruntam cu chestiuni grave. Transportul de marfa este la jumatate fata de nivelul anului trecut, iar incasarile s-au diminuat.

CFR Marfa dintr-o societate profitabila acum acumuleaza datorii si nu putem sa stam cu mainile in san in aceasta situatie", a declarat Berceanu la finele intalnirii unei delegatii a PD-L, la care au participat din Adriean Videanu, Radu Berceanu si Mircea Toader, cu liderii sindicatelor ce alcatuiesc Confederatia Sindicala Meridian.

Berceanu a precizat ca este luata in calcul si privatizarea CFR Marfa, dar pana atunci trebuie gasite solutii pentru diminuarea cheltuielilor si cresterea veniturilor.

"Sa discutam solutii de crestere a veniturilor, toate categoriile de venituri, si de scadere a cheltuielilor, toate categoriile de cheltuieli. Cheltuielile salariale se pot diminua nu doar prin disponibilizari. Putem gandi tot felul de variante, precum mutarea unor oameni in zone in care sa produca venituri", a spus ministrul.

Gheorghe Popa, liderul Federatiei Nationale Feroviare Miscare-Comercial, a anuntat ca, in urma discutiilor, s-a decis amanarea procedurilor de declansare a conflictului de munca astfle incat sa se ajunga, pe calea negocierilor, la o solutie convenabila ambelor parti.

"Noi cerem semnarea unui contract colectiv de munca in care suntem de acord cu inghetarea salariilor pe anul 2009, cu blocarea posturilor vacante precum si cu suspendarea unor sporuri: cel de utilizare a unei limbi straine, cel de doctorat si cel pentru munca suplimentara sistematica.

Cerem Ministerului Transporturilor sa renunte la disponibilizari pentru ca este forta de munca ce este calificata pe un domeniu care pe piata muncii nu si-ar gasi un loc de munca" a spus Popa.

El a adaugat ca sindicatul sau este de acord cu pensionarea la limita de varsta a personalului la initiativa unitatii astfel incat sa nu se ajunga la cumulul intre pensie si salariu.

In schimb, nu sustine pensionarea celor care au dreptul la pensionare anticipata datorita grupelor de munca deoarece cuantumul pensiei acestora ar fi mai mic decat cel pentru pensionarea la limita de varsta.

In schimb, Popa agreeaza mutarea de personal intre cele trei unitati implicate in transportul feroviar astfel incat sa fie evitate disponibilizarile.

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) a anuntat, in data de 20 martie, sindicatele, ca va reduce numarul personalului in sistemul feroviar cu 12.139 la toate cele trei companii CFR, astfel la CFR Marfa cu 5.949, la Calatori cu 2.545 si la Infrastructura cu 3.536.

Sindicalistii de la cele trei societati au organizat la sfarsitul lunii aprile un miting de protest cerand pastrarea locurilor de munca.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#protest CFR suspendat, #discutii sindicate CFR , #ministrul Transporturilor