Berceanu acuzat ca a votat, desi nu era prezent in Senat

Luni, 03 Mai 2010, ora 23:02
1385 citiri
Berceanu acuzat ca a votat, desi nu era prezent in Senat

Liderul liberalilor din Senat, Puiu Hasotti, si social-democratul Sorin Bota au sustinut ca ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a lipsit de la plen si, cu toate acestea, apare pe lista de vot, subiect pe marginea caruia s-a consumat intreaga sedinta de luni.

Discutiile au pornit de la initiativa legislativa a presedintelui Senatului, Mircea Geoana, si a deputatului Constantin Nita pentru modificarea Legii patronatelor, pentru a carei sustinere s-a pronuntat in plen grupul PNL, dar nu si reprezentantii Guvernului.

Supus votului, raportul Comisiei economice a fost respins, intrunind doar 30 de voturi pentru, 43 impotriva si 4 abtineri. Liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, a luat cuvantul de la tribuna pentru a denunta faptul ca "un coleg" a votat de doua ori, cu doua cartele, iar, daca PD-L nu este de acord cu reluarea votului, ii va dezvalui numele.

Interventia lui Hasotti a starnit o intreaga disputa intre senatorii puterii si cei ai opozitiei. Democrat-liberalul Dumitru Oprea i-a replicat liberalului ca-i apreciaza observatia, dar ca nu a avut aceeasi atitudine atunci cand a fost vorba de cineva dintre "ai lui".

"Este trist ca sunteti un mincinos de cea mai joasa speta", i-a intors cuvantul Hasotti. "Daca vreti, va prezint stenograma si cu nume... cand s-a intamplat", a insistat Oprea.

Impaciuitor, liderul senatorilor PD-L, Traian Igas, a intervenit spunand ca, daca exista vreun coleg care vrea sa semnaleze ca nu a functionat aparatul de vot, atunci "cu mare drag" se poate relua procedura. El a cerut insa sa fie lasat "spectacolul" la o parte.

Discutiile au fost punctate de insistenta social-democratului Petre Daea de a se verifica cvorumul si a lui Mircea Geoana de a asigura ca sunt suficienti parlamentari prezenti pentru a se continua sedinta.

Geoana a cerut pana la urma un nou vot, in cadrul caruia s-au exprimat 42 de senatori impotriva, 18 pentru si 3 s-au abtinut. "Sunt flatat ca propunerea mea capata valente atat de epice", a comentat el amuzat.

"Am solicitat lista pentru a vedea cum a votat ministrul Berceanu, care nu era in sala (...) Din sala am auzit te-as bate!. Domnule presedinte, daca presedintele de sedinta constata ca un ministru apare pe lista de vot, dar nu a votat, firesc este sa se suspenda lucrarile", a afirmat Puiu Hasotti, indicand de aceasta data persoana catre care s-au indreptat suspiciunile sale in privinta votului.

Si PSD sustine ca Berceanu a lipsit

Si senatorul PSD Sorin Bota a punctat ca, potrivit listei, ministrul Transporturilor a votat. "N-a fost in sala, chiar in fata mea sta si nu pierd ocazia de a-l monitoriza ca activitate si-n Senat, nu era in sala la acel vot", a spus el.

Igas a intervenit pentru a solicita apel nominal, pentru a se vedea ca sunt senatori de la anumite grupuri parlamentare care au plecat de la sedinta de plen pentru a nu dori sa legifereze. "De ce nu observati ca ministrii Cabinetului Boc au stat azi in plen cam cat sta cioara in par. De ce nu stau si dansii in plen?", i-a replicat Hasotti.

De altfel, liderul senatorilor PNL a precizat ca propunerea legislativa initiata de Mircea Geoana si Constantin Nita nu a fost respinsa, ci a fost respins doar raportul, astfel ca textul va trece la Camera prin adoptare tacita.

Divergentele l-au determinat pe presedintele Senatului sa solicite pauza de consultari. Dupa consultarea cu liderii de grup, Mircea Geoana a anuntat ca a fost constata lipsa cvorumului, fiind suspendata sedinta plenului Senatului.

In afara actului normativ propus de presedintele Senatului, pe ordinea de zi de luni au fost inscrise alte 19 propuneri si proiecte legislative, dintre acestea 16 trecand prin adoptare tacita la Camera Deputatilor. In plus, OUG privind aprobarea programului de sprijin pentru beneficiarii proiectelor in domenii prioritare pentru economia romaneasca, finantate din instrumentele structurale ale Uniunii Europene alocate Romaniei trece marti tacit la Camera.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#scandal Radu Berceanu, #vot Senat absenta , #PDL