Berceanu: Nici Antonescu, nici Basescu nu se retrag din politica dupa 29 iulie - Interviu

Joi, 26 Iulie 2012, ora 18:26
8946 citiri
Berceanu: Nici Antonescu, nici Basescu nu se retrag din politica dupa 29 iulie - Interviu
Foto: Nasul TV

Senatorul PDL Radu Berceanu crede ca, indiferent de rezultatul referendumului, Romania nu o sa se linisteasca dupa 29 iulie, iar un euro va ajunge 5 lei. El ii acuza pe Victor Ponta si Crin Antonescu de lipsa de responsabilitate si incalcarea Constitutiei.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Radu Berceanu declara ca, daca anumite lucruri de natura economica, care se petrec acum, sub guvernarea USL, s-ar fi petrecut cu guvernul Boc si cu PDL, ar fi iesit lumea pe strazi.

Senatorul democrat-liberal anticipeaza ca liderul PNL, Crin Antonescu, nu va iesi din viata publica in cazul in care Traian Basescu va reveni la Cotroceni, invocand diverse motive.

El ii ironizeaza pe cei doi lideri USL si spune ca, din cauza scandalului de plagiat, Victor Ponta va ramane in curand "cu mana intinsa" in vizitele sale prin Europa, chiar daca in tara va fi "in mediul lui".

- Cum vedeti Romania dupa 29 iulie?

Dupa parerea mea, pe 29 iulie nu o sa se lamureasca mai nimic. Formal, o sa fie, sigur, un rezultat - o sa se intoarca Basescu sau nu o sa se intoarca. Dar chestia asta nu linisteste si nu rezolva problemele Romaniei si mai ales ale romanilor. Pentru ca oricum ar fi, cealalta parte va fi destul de indreptatita sa spuna ca nu e in regula.

Daca o sa vina 47% la vot, sa zicem, Basescu o sa se intoarca, dar scorul o sa fie probabil 60-40 si USL o sa zica 'Cum se intoarce un presedinte care a avut 60% impotriva? Ce daca au venit numai 47% la vot, daca veneau 77%, cam tot proportia aia era, etc.'. Fiecare parte va avea niste argumente corecte intr-un anume fel, dar inverse. Si circul va continua si scandalul.

Si euro o sa ajunga 5 lei.

- Se vehiculeaza diverse scenarii, de exemplu o noua suspendare sau demiterea lui Traian Basescu pentru inalta tradare. Credeti ca aceste scenarii vor fi puse in practica?

Vad ca cei din actuala majoritate nu prea au nicio limita, adica nu se gandesc 'Stai putin, chestia asta totusi nu se face...' si se joaca cu lucruri extem de delicate si de grave fara sa isi dea seama, pentru ca sunt condusi de doi baieti care cred ca, datorita tineretii, lipsei de experienta si caracterului fiecaruia, au impresia ca pot sa faca orice, iar consecintele, si daca exista, nu ii privesc. Ceea ce mi se pare o lipsa de responsabilitate colosala. Dar asta e.

Daca o majoritate a cetatenilor asa vede lucrurile, ei se bazeaza pe asta. Fac niste sondaje si vad ca, acolo, USL are mult si altii au mai putin. De aici, prin logica lor absolut stramta, spun 'Domne, daca ai majoritate, inseamna ca tot ce faci e bine'.

- Credeti ca Victor Ponta si Crin Antonescu sunt sfatuiti cum sa isi conduca partidele de "oameni din umbra", asa cum spun unii?

Nu, nu! Conduc! Da! Nu sunt deloc manevrati. Asa, oricine pana la urma e oarecum influentat de informatiile care i se dau, de cei din anturaj, dar ce preluam din ce spun altii devine al nostru.

Conduc si fac un joc foarte ciudat, adica se sprijina unul pe altul ca boii in jug. Poate nu e foarte frumoasa comparatia, dar boii chiar se reazema unul de altul cand trebuie sa traga inainte.

Ei fac tot felul de fente unul cu celalalt, adica in PNL, cand are Crin Antonescu vreo chestie, imediat zice 'Vedeti ca Ponta a facut cu mine USL si daca eu....' sau o da pe partea cealalta 'Asa vor ei, cei de dincolo'. Ceilalti zic si ei invers.

Numai ca rezultatele intregii acestei comedii, dupa parerea mea, vor fi foarte rele. Nu stiu insa daca cineva le va pune pe seama adevaratilor vinovati pentru ca de foarte multe ori, si in istoria noastra si in istoria altora, unii au fost vinovati de cate ceva, dar imaginea publica a fost ca sunt niste ghiocei neprihaniti, si altii n-au fost vinovati de mai nimic si imaginea publica a fost ca sunt niste monstri.

Daca o serie intreaga de lucruri de natura economica, care se petrec acum, s-ar fi petrecut cu Guvernul Boc si cu PDL, toata lumea ar fi sarit in stratosfera. Ar fi iesit lumea pe strazi. In schimb, daca se petrec cu Ponta si cu Antonescu, sunt foarte bune si foarte frumoase. Bravo, inseamna ca asa doreste o majoritate a cetatenilor acestei tari si mergem inainte cu drag si spor.

- Va duceti la referendum?

Nu ma duc.

- Cine credeti ca paraseste scena politica dupa 29 iulie? Crin Antonescu a spus ca pleaca din viata publica daca Traian Basescu se intoarce la Cotroceni. Traian Basescu a spus ca se intoarce pe mare, dupa ce isi incheie, intr-un fel sau altul, mandatul.

Intuitia imi spune ca nici unul, nici altul nu o sa dea curs acestor declaratii vijelioase, pentru ca or sa aiba tot felul de 'virgula si altceva', in sensul ca Crin Antonescu o sa zica 'S-a intors la Cotroceni dintr-o porcarie, ca referendumul e valabil numai cu 50% plus nu stiu cati si, de fapt, nu mai sunt atatia si, stati sa vedeti ca aia din strainatate, ca aia din interior, ca de fapt populatia e mai mica, nu s-a luat in calcul nu stiu ce... Deci, dupa virgula vor fi foarte multe alte chestii care ii vor permite sa nu isi mai aduca aminte de declaratia respectiva.

Daca va fi invers, e mai simplu, pentru ca Traian Basescu nu se va mai intoarce, iar daca va pleca pe mare nu stiu, e o problema deja particulara. Mai departe, legea ii da niste drepturi.

Asta pana cand o sa o schimbe USL, ca sunt in stare sa schimbe orice, m-am lamurit ca nu au nici mama, nici tata, sunt facuti direct de o matusa. Au niste lucruri in cap pe care eu nu le-as fi crezut posibile, credeam ca exista o limita, ca la box: lovesti, dar pana la centura. Nu, ei sunt in stare sa schimbe inclusiv legea care da anumite drepturi fostilor presedinti, nu cine stie ce mari filosofii, dar sa o schimbe si sa spuna: 'Fostii presedinti al caror nume de familie incepe cu B nu mai au drepturile respective'.

Eu ii cunosc pe amandoi. La Ponta am avut mai putine surprize, la Crin Antonescu am avut, dar nu acum, ceva mai demult, niste surprize colosale. Nu mi-l imaginam deloc asa 'hitlerist'. Are niste tendinte... El probabil simte ca nu e foarte tare pe picioarele lui, nici pe alte lucruri - cunostinte, experiente, etc - si atunci procedeaza cum procedeaza cainii mici - latra de te asurzesc ca sa epateze.

Si in partid a facut niste lucruri pe care, daca era el in public si facea un alt presedinte ce a facut el, il facea zob. Dar asa, a spus ca un om care conduce trebuie sa isi aleaga echipa si atunci i-a decapitat pe cei credea el ca il deranjeaza, i-a dat la o parte pe ceilalti, nu a avut niciun fel de...

Iar acum continua tot asa. L-a tot acuzat pe Traian Basescu ca e presedinte jucator, dupa care, cand a ajuns presedinte interimar, adica mai nimic, a iesit la televizor si a zis 'Va spun verde in fata ca ma bat in campanie, cat pot de tare si de direct. Asta e, daca va convine, bine, daca nu, vedeti ca eu sunt Crin Antonescu, sunt iubit de multa lume'.

Iar cand populatia Romaniei se va vedea cu Crin Antonescu presedinte, va fi deosebit de interesant de urmarit (sper ca nu va fi cazul, dar s-ar putea) pentru ca eu cred ca el va oscila intre niste extreme. Se va duce la Cotroceni la ora 1 si oricum nu o sa il intereseze foarte tare si daca il va intreba cineva va zice 'N-ati vrut un presedinte nejucator? Eu nu joc'. Mai ales ca nici nu are ce sa joace, ca limbi straine nu prea stie, alte chestii nu prea intelege...Deci el va oscila intre niste puturosenii maxime si niste interventii foarte violente. Asta a devenit Crin Antonescu, nu era asa sau cel putin se ascundea foarte bine.

- Cum comentati scandalul de plagiat in care este implicat Victor Ponta?

Daca o sa mergi prin Dolj, prin sudul judetului, si o sa intrebi de plagiat, o sa intrebe: 'Asta se da la vaca sau se da la porci? E un fel de ingrasamant sau e un furaj?'. Habar n-au si nici nu ii misca foarte tare.

Domnul Ponta, insa, cat de curand, va incepe sa ramana cu mana intinsa. Asta da! In mod sigur prin strainatate va avea parte de niste dosuri intoarse brusc si niste maini ramase intinse, care insa n-or sa-l deranjeze. O sa se intoarca in Romania, unde e in mediul lui si in apele lui, si o sa zica 'Aia, nu se pricep, nu stiu ei ce inseamna doctoratul la noi'.

Pai, daca presa de la Craiova l-a prins pe Solomon (Antonie, n.red.) ca si-a dat doctoratul la Chisinau, dar el nu a fost niciodata in Republica Moldova? El a facut Facultatea de Stiinte economice, inainte de '89, la Craiova timp de 8 ani, si ea era de 4. Ca si Crin Antonescu, care a ramas repetent de doua ori la Facultatea de Istorie. Eu nu am mai auzit asa ceva. Inainte de 1989, dintre cei care intrau la Istorie unii terminau cu 10, cei buni, si altii cu 9. N-am mai auzit de vreunul care sa ramana repetent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Berceanu referendum, #Berceanu Ponta mana intinsa, #Berceanu Antonescu presedinte , #PDL