Presa de azi: Un "menage a trois" cu PNL incinge Coalitia

Marti, 24 Februarie 2009, ora 07:05
1991 citiri
Presa de azi: Un "menage a trois" cu PNL incinge Coalitia

PSD si PD-L amana iar dosarele lui Nastase titreaza Evenimentul Zilei. Deputatii nu se grabesc sa decida daca PSD-istul Adrian Nastase poate fi cercetat in dosarele "Matusa Tamara" si "Zambaccian 2".

La "sugestia" parlamentarilor PD-L si PSD, Biroul Permanent al Camerei a hotarat luni sa amane, deocamdata, dezbaterile in plen pe acest subiect, invocand lipsa unor prevederi regulamentare privind cvorumul, dupa ce Curtea Constitutionala a decis, pe 1 octombrie, ca articolul privind majoritatea de doua treimi este neconform Legii fundamentale.

Dosarele lui Adrian Nastase au fost "rezolvate" in cadrul unei intalniri dintre presedintele Camerei Roberta Anastase (PD-L) si PSD-istii Aura Vasile si Valeriu Zgonea, desfasurata inainte de Biroul Permanent.

Invocand decizia Curtii Constitutionale, Anastase a anuntat ca discutiile privind dosarele lui Nastase vor fi amanate pentru saptamana viitoare, cand conducerea Camerei va decide daca le pune sau nu pe ordinea de zi.

Geoana, deranjat de conditiile PD-L, scrie Romania libera. Cum social-democratii refuza constant cererea pedelistilor de a fi reconfigurata majoritatea si in teritoriu, la dosarele lui Nastase se aduna rapid noi subiecte de divergenta intre PSD si PD-L. Pasajul Basarab, descentralizarea si Codurile din Justitie ameninta si ele sa stranga nori asupra coalitiei.

La o zi dupa ce pedelistii au pus din nou, prin intermediul ministrului Radu Berceanu, problema colaborarii la nivel local, spunand ca nu pot merge intr-un "menage a trois" alaturi de PSD si PNL, din partea social-democratilor a venit inca un refuz transant. Oficiul de a respinge cererea partenerilor de coalitie a fost facut de presedintele PSD, Mircea Geoana, care a reiterat ideea libertatii acordate filialelor in ceea ce priveste asigurarea unei majoritati in plan local.

"O spun fara nici un fel de tenta polemica: << menage a trois >> nu inseamna menajerie si, din punctul meu de vedere, libertatea pe care am acordat-o in mod democratic organizatiilor noastre judetene de a alege in functie de interesul partidului majoritatea pe care si-o doresc ramane neschimbata", a subliniat Geoana.

Seful social-democratilor a aratat totusi ca ar fi posibila colaborarea PSD-PD-L in teritoriu daca organizatiile se inteleg in acest sens, dar a respins ideea unei conditionari.

Si Ziua scrie despre Coalitia cu nabadai. Democrat-liberalii au sarit luni la gatul pesedistilor, cerandu-le acestora sa rupa aliantele care mai exista, la nivelul unor judete, cu PNL. Liderii PSD insa nu vor sa renunte si le-au pus in vedere partenerilor de coalitie ca nu vor renunta la libertatea pe care au acordat-o organizatiilor judetene de a alege majoritatea pe care si-o doresc.

"Daca vrei sa te casatoresti cu cineva, trebuie mai intai sa desfaci casatoria dinainte. Nu poti sa faci, asa, un menage a trois", a declarat vicepresedintele PD-L Radu Berceanu, vadit deranjat de incapatanarea liderilor PSD. El a adaugat ca in situatia actuala nu se poate vorbi de o "relatie corecta" intre PSD si PD-L.

"Oare ei (n.r. PSD) n-ar fi cerut acelasi lucru daca ar fi fost in locul nostru?", s-a intrebat retoric ministrul Transporturilor. Si secretarul general al PD-L, Vasile Blaga a apreciat ca incheierea protocoalelor de colaborare intre PSD si PD-L, la nivel local, ar fi "o dovada de incredere intre cele doua partide".

Pentru ca negocierile dintre PD-L si PSD s-au blocat in mai multe judete din tara, liderii coalitiei au numit luni reprezentanti din ambele formatiuni care se vor deplasa in judetele in care exista astfel de probleme.

Pedelistii, deranjati ca PSD ii obliga sa stea in pat cu dusmanul, aflam din Gandul. Scandalul din Coalitie pe tema refacerii majoritatilor locale a reizbucnit luni, la intalnirea de inceput de saptamana pe care pesedistii si pedelistii obisnuiesc sa o aiba. Liderii PD-L le-au reprosat din nou aliatilor din PSD ca, in multe judete, au uitat sa desfaca relatia anterioara, incheiata cu PNL.

Ministrul Transporturilor, senatorul PD-L Radu Berceanu, si-a manifestat public indignarea, inaintea sedintei Coalitiei: un "menage a trois" intre PSD, PD-L si PNL - avand in vedere problemele legate de refacerea majoritatilor din consiliile judetene, dorita de PD-L si respinsa de PSD - nu este posibil.

"Fiecare vede lucrurile intr-un anume fel. Eu cred ca, daca vrei sa te casatoresti cu cineva, trebuie mai intai sa desfaci casatoria dinainte, nu poti sa faci, cum se spune, un << menage a trois >>, dar probabil ca altii au alta parere", a spus Berceanu.

"Majoritatile in consiliile judetene s-au facut la un moment dat, cand PSD avea alta colaborare cu PNL. Despre altceva discutam acum, cand Guvernul este realizat de cele doua partide (PSD si PD-L, n.r.)", a adaugat si Blaga.

PSD, acuzat de << bigamie >>. PD-L cere social-democratilor fidelitate si in teritoriu noteaza Gardianul. Coalitia guvernamentala se confrunta din nou cu probleme "casnice". Continuarea "mariajului" cu PNL in teritoriu, la nivelul administratiilor locale, i-a suparat iarasi pe democrat-liberali care nu vor sub nici o forma ca liberalii sa beneficieze de vreo particica din ciolanul puterii.

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, le-a transmis colegilor de guvernare, social-democratilor, sa renunte la "casatoria" cu PNL daca vor sa incheie un mariaj cu cei de la PD-L. In schimb, social-democratii nu vor sa-si piarda bunele colaborari din teritoriu cu liberalii si continua sa lase mana libera organizatiilor sa decida.

"Libertatea pe care am acordat-o in mod democratic organizatiilor noastre judetene de a alege, functie de interesul PSD in acel judet, majoritatea pe care si-o doresc, ramane neschimbata", a precizat, ieri, liderul PSD, Mircea Geoana.

Incapatanarea social-democratilor de a renunta la colaborarile cu PNL in unele judete ii irita la culme pe democrat-liberali, care invoca, mai nou, "menage-ul a trois".

Si Cotidianul scrie ca Un "menage a trois" cu PNL incinge Coalitia. Liderii PD-L si PSD s-au certat din nou luni in sedinta Biroului Politic de Coordonare al Coalitiei. Subiectul: refuzul PSD de a denunta protocoalele de colaborare semnate dupa alegerile locale cu PNL la nivelul Consiliilor Judetene si Locale.

"Daca vrei sa te casatoresti cu cineva, trebuie mai intai sa desfaci casatoria de dinainte. Nu poti sa faci, asa, un menage a trois", a declarat luni democrat-liberalul Radu Berceanu, ministrul Transporturilor, inainte de sedinta.

Potrivit unor surse din conducerea celor doua partide, liderii PSD si PD-L s-au certat in sedinta pe tema acestui subiect. In timp ce democrat-liberalii le-au cerut social democratilor sa renunte la protocoalele cu PNL, pentru a oferi "o dovada a implicarii in coalitie alaturi de PDL", acestia sustineau ca nu pot denunta intelegeri facute in urma cu opt-noua luni, cu atat mai mult cu cat acest punct nici nu a fost cuprins in protocolul semnat la nivel central.

La finalul sedintei, liderul PSD, Mircea Geoana, a anuntat din nou, public, refuzul PSD de a renunta la protocoalele cu PNL.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#PDL PSD PNL, #Coalitie PSD PDL, #menage a trois, #Radu Berceanu , #PDL