Radu Mazare nu scapa de controlul judiciar

Joi, 23 Octombrie 2014, ora 23:51
2919 citiri
Radu Mazare nu scapa de controlul judiciar
Foto: Arhiva

Cererea de ridicare a controlului judiciar formulata de primarul Constantei, Radu Mazare, a fost respinsa, joi seara, de un complet de cinci judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), care a mentinut decizia luata in 8 octombrie de aceeasi instanta.

Hotararea completului de cinci judecatori este definitiva.

In 8 octombrie, ICCJ a respins cererea lui Mazare de de ridicare a masurii controlului judiciar in dosarul in care este acuzat ca ar fi primit 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern pentru ca acesta sa castige contractul privind construirea locuintelor sociale din cartierul "Henri Coanda" din Constanta.

In cererea de ridicare a masurii controlului judiciar, avocatii lui Mazare au aratat ca procurorii romani ar fi comis nereguli in aplicarea comisiei rogatorii, context in care Ministerul de Justitie din Liechtenstein a notificat institutia similara din Romania. Acestia sustin ca procurorii DNA au folosit ca probatoriu si documente legate de Elan Schwartzenberg, in ciuda "conditiilor imperative" impuse de magistrati din Liechtenstein.

Potrivit avocatilor, aceasta situatie este "fara precedent", sustinand ca "toate care au fost administrate in legatura cu Radu Mazare (...) sunt nule de drept ca urmare a faptului de necontestat ca procurorii romani au incalcat conditiile imperative impuse de judecatorii din Liechtenstein cu privire la utilizarea documentelor din cauza lui Elan Schwartzenberg in dosarul prezent".

Radu Mazare, o noua zi in fata instantei supreme

In solicitarea depusa la ICCJ, demersurile anchetatorilor sunt descrise de avocati drept "o incercare abuziva de umilire publica" a lui Radu Mazare.

Pe de alta parte, in solicitare s-a mentionat ca nu sunt indicii in sensul ca Mazare ar avea intentia de a se sustrage urmaririi penale prin parasirea tarii, mai ales ca acesta, intr-un alt dosar de coruptie, s-a prezentat la toate termenele de judecata de la Curtea de Apel Bucuresti. In acelasi context, s-a aratat ca, data fiind calitatea de primar a lui Mazare, acesta trebuie sa fie in tara in cea mai mare parte a anului, cu exceptia perioadelor de concediu.

Totodata, in cererea adresata instantei supreme, s-a reclamat faptul ca, dupa aproximativ cinci luni de la punerea lui Mazare sub control judiciar, "nu s-a desfasurat nicio activitate de urmarire penala, cu atat mai mult una care sa implice prezenta acestuia".

In dosarul locuintelor sociale "Henri Coanda", primarul Constantei este acuzat de procurorii DNA ca ar fi primit 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern pentru ca acesta sa castige contractul pentru construirea caselor. Mazare mai este acuzat ca nu a trecut in declaratiile de avere din 2012 contul personal deschis la banca din Israel in care a primit, in septembrie 2011, 95.000 de euro de la Elan Schwartzenberg.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Mazare control judiciar, #Mazare spaga Henri Coanda , #DNA