Cazinoul din Constanta se darama in timp ce autoritatile arunca pisica dintr-o curte in alta

Luni, 09 Septembrie 2013, ora 17:27
3242 citiri
Cazinoul din Constanta se darama in timp ce autoritatile arunca pisica dintr-o curte in alta
Foto: Primaria Constanta

Cazinoul din Constanta continua sa fie in stare avansata de degradare dupa ce in ultimii ani a fost pasat intre autoritati in incercarea de a se gasi solutii pentru reabilitare, fara niciun rezultat insa. Autoritatile locale sustin totusi ca lucrarile la cazinou ar putea incepe anul viitor.

Viceprimarul Constantei Decebal Fagadau a declarat ca la inceputul acestui an a fost aprobata finantarea pentru reabilitarea cazinoului cu fonduri europene, iar in prezent se lucreaza la elaborarea documentatiei. Vor urma etapa de evaluare a proiectului, semnarea contractului de finantare si organizarea unei licitatii pentru desemnarea constructorului.

Viceprimarul estimeaza ca daca lucrurile vor decurge conform planului in primavara anului viitor ar putea incepe reabilitarea cazinoului.

Planul lui Mazare a esuat

Dezbaterea privind soarta cazinoului a inceput in luna mai 2011, dupa ce a incetat contractul cu firma care concesionase acest obiectiv, iar primarul Radu Mazare a anuntat ca vrea sa-l vanda.

In 2007, Primaria Constanta a incheiat un contract cu firma Queen Investments SRL, pentru concesionarea cazinoului pe o perioada de 49 de ani, cu drept de prelungire, iar municipalitatea Constanta urma sa primeasca anual 140.000 de euro.

Firma Queen Investments SRL nu si-a putut duce la planul la bun sfarsit, iar in sedinta ordinara a Consiliului Local Municipal din luna mai 2011 s-a votat incetarea respectivului contract de concesiune.

"Il mentinem cu banuti putini cat sa nu cada"

"Sa dea Dumnezeu sa vina cineva sa vrea sa il cumpere, sa investeasca in el si sa-l faca functional. Municipalitatea nu poate sa tina cazinouri. Il vindem. Nu stiu cu cat, o sa spuna evaluatorii, dar nu gasesc pe nimeni. Sa dea Dumnezeu sa-l cumpere vreun arab bogat sau vreun turc care se ocupa de cazinouri. Pana atunci il mentinem cu banuti putini cat sa nu cada, sa nu se degradeze. Nu pot sa ma apuc sa fac cazinouri, nici salon de nunti", declara primarul Radu Mazare.

Ulterior, Radu Mazare a anuntat ca au fost trimise adrese catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si catre Ministerul Culturii propuneri pentru a se vedea daca acestea sunt interesate de preluarea Cazinoului.

Mazare afirma ca vinde cazinoul cu un leu pentru a fi reabilitat.

Elena Udrea a preluat cazinoul la minister

La jumatatea lunii august 2011, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a transmis o scrisoare reprezentantilor Primariei prin care anunta ca ministerul se va implica financiar in realizarea lucrarilor de consolidare a Cazinoului Constanta, dar cladirea trebuie sa ramana in proprietatea Consiliului Local.

Tot atunci, fostul ministru al Turismului Elena Udrea spunea ca, dupa ce va fi reparat, cazinoul va reveni la administratia locala.

In august 2011, consilierii locali constanteni au fost de acord ca monumentul sa fie preluat de catre Ministerul Dezvoltarii pentru a fi renovat.

Hotararea Consiliului Local avea un amendament potrivit caruia cazinoul revenea in administrarea Primariei daca in termen de un an de la momentul preluarii nu incepeau lucrarile de reabilitare.

Guvernul a aprobat in sedinta din 4 ianuarie 2012 indicatorii tehnico-economici pentru consolidarea si restaurarea Cazinoului Constanta. Valoarea totala a investitiei era de 39.229.000 lei, inclusiv TVA.

Cazinoul, inapoi la Mazare, in 2012

In septembrie 2012, Radu Mazare anunta ca monumentul urmeaza sa revina la municipalitate in conditiile in care trecuse mai bine de un an de cand fusese preluat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si nu incepusera lucrarile.

In octombrie 2012, primarul Constantei spunea ca isi doreste ca litoralul sa fie o zona cu facilitati pentru cazinouri: "Cazinoul, asa cum v-am spus, va reveni municipalitatii si o sa-l vindem. Dar vreau sa-l vindem in momentul in care avem aceasta lege aprobata cu facilitati speciale pentru cazinouri, vom incasa bani mult mai multi si sunt mult mai multi operatori interesati".

Mazare "s-a sucit" in privinta cazinoului

In noiembrie 2012, Mazare anunta ca s-a razgandit in privinta vanzarii cazinoului si ca vrea sa faca un parteneriat public-privat cu o firma interesata de reabilitatea acestui monument si de folosirea acestuia pentru jocurile de noroc.

In februarie 2013, Radu Mazare s-a razgandit din nou si a prezentat o alta modalitate de reabilitare a cazinoului, cu fonduri europene. "Cazinoul il bagam pe finantare europeana. Nu am certitudinea ca vom gasi un partener cu care sa ne asociem si care sa investeasca cele 6-7 milioane de euro necesare reabilitarii".

In martie 2013, presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, anunta ca a fost aprobata finantarea pentru reabilitarea cazinoului, lucrarile urmand sa fie realizate cu fonduri europene, valoarea investitiei ridicandu-se la aproximativ 10 milioane de euro.

De la cazinou, la spital, restaurant si apoi ruina

Demersurile pentru construirea cazinoului au inceput in anul 1903, iar cel insarcinat cu proiectarea a fost Daniel Renard, un arhitect roman de origine elvetiana. Lucrarile sunt finalizate in 1910, cand are loc inaugurarea oficiala.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, cazinoul, transformat in spital, a fost afectat de bombardamente. Dupa instaurarea regimului comunist, cazinoul nu a mai fost folosit pentru jocurile de noroc, care erau interzise, ci a fost transformat in restaurant. Timp de cateva decenii, el a fost unul dintre localurile de lux de pe litoral. La mijlocul anilor '80, cazinoul a fost inchis pentru o perioada pentru a fi supus unor lucrari de restaurare.

Dupa revolutia din 1989, cazinoul a continuat sa functioneze ca restaurant.

Cazinoul Constanta a trecut in administrarea Primariei Constanta in anul 2000.

Cazinoul este inclus pe lista monumentelor istorice, intocmita de Institutul National al Monumentelor Istorice - Ministerul Culturii si Cultelor.

”Le este teamă de mine”. Declarația lui Cătălin Cîrstoiu despre contracandidații săi, în fața unor sticle cu ”tărie”
”Le este teamă de mine”. Declarația lui Cătălin Cîrstoiu despre contracandidații săi, în fața unor sticle cu ”tărie”
Candidatul PSD-PNL pentru Primăria Generală a Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, afirmă că le-a cumpărat, de la un târg din curtea Ministerului Agriculturii, câte o sticlă de tărie...
Drumul anevoios al strângerii semnăturilor pentru alegeri: ”În 2020 s-a putut online, în 2024 trebuie cu pixul” VIDEO
Drumul anevoios al strângerii semnăturilor pentru alegeri: ”În 2020 s-a putut online, în 2024 trebuie cu pixul” VIDEO
Cu doar câteva zile înainte de termenul până la care trebuie depuse semnăturile pentru candidaturile la alegerile locale și europarlamentare, candidații AUR și ai Alianței Dreapta Unită...
#cazinou Constanta Mazare, #cazinou Constanta pasat autoritati, #ruina cazinou constanta , #primar Constanta