Ce cauta DNA la Primaria Constanta: Contracte de 4,6 milioane de euro cu firmele amicului lui Mazare

Joi, 05 Februarie 2015, ora 12:21
4503 citiri
Ce cauta DNA la Primaria Constanta: Contracte de 4,6 milioane de euro cu firmele amicului lui Mazare
Foto: Arhiva (Ziua de Constanta)

Dosarul DNA in care au loc perchezitii, joi, la Primaria Constanta si la firme care ar fi avut contracte cu institutia se bazeaza pe sesizarea ANI privind conflictul de interese in cazul lui Mazare, dupa ce Primaria a acordat contracte de 4,6 milioane de euro firmelor Conpress Holding si Soti Cable Neptun al caror asociat, Sorin Strutinsky, este in relatii comerciale cu Mazare in opt societati.

ANI s-a sesizat din oficiu, in 17 noiembrie 2010, in cazul lui Radu Mazare, iar evaluarea inspectorilor de integritate a vizat mandatele 2008-2012 si 2012-2016 ale primarului Constantei.

De asemenea, au fost avute in vedere aspecte semnalate intr-un material de presa in care se arata ca Primaria Constanta plateste Conpress Holding un milion de euro pentru paza unor bunuri publice din statiunea Mamaia.

In acest sens, ANI a cerut mai multe documente de la Primaria Constanta, respectiv:

- contractul incheiat cu Conpress Holding SRL, care are ca obiect "paza bunurilor din Constanta", atribuit la data de 14.11.2008, valoarea acestuia fiind de 4,7 milioane lei;

- contractul incheiat cu Conpress Holding SRL, ce are ca obiect "paza bunurilor din statiunea Mamaia", valoarea acestuia fiind de 8,7 milioane de lei;

- contractul incheiat la data de 25.06.2008 cu Soti Cable Neptun, ce are ca obiect "organizarea spectacolelor artistice din perioada sezonului estival";

- contract incheiat cu Soti Cable Neptun, ce are ca obiect "prezentarea spectacolelor organizate cu ocazia zilei Constantei", valoare acestuia fiind de 630.000 lei;

- contractul incheiat la data de 01.09.2011 cu societatea comerciala Conpress Holding S.R.L, ce are ca obiect "asigurarea serviciilor de paza";

- contractul incheiat cu societatea comerciala Conpress Holding SRL, ce are ca obiect "paza si protectie primarie", incheiat pentru perioada 15.02.2009-15.02.2012, valoarea acestuia fiind de 624.960 lei.

In 21 ianuarie, Primaria Constanta a comunicat ANI ca in 3 decembrie 2013 a fost atribuit SC Soti Cable Neptun contractul privind organizarea spectacolelor de Craciun, incheiat pentru perioada 6-30 decembrie 2013, a carui valoare era de 425.000 de lei inclusiv TVA, bani din bugetul local.

"Cu privire la acest contract mentionam faptul ca acesta nu poarta semnatura olografa a primarului Radu Stefan Mazare, fiind semnat de o alta persoana 'pentru' primar, mentiune ce se regaseste in continutul contractului. Raportul Procedurii de atribuire nr. 152705/02.12.2013, ce reprezinta rezultatul procedurii de selectie a ofertelor pentru atribuirea contractului de finantare din fonduri nerambursabile necesare sustinerii spectacolelor ce vor fi organizate cu ocazia evenimentului 'Sarbatori de Iarna - Oraselul Copiilor 2013', a fost supus spre aprobarea primarului Radu Stefan Mazare, semnat olograf de catre acesta", se mai arata in documentele procurorilor.

Procurorii DNA fac perchezitii, joi, la sediul Primariei Constanta, precum si la sediile mai multor firme, intre care si SC Soti Cable Neptun SRL, a omului de afaceri Sorin Strutinsky, fiind verificate contractele incheiate intre acestea si Primaria Constanta.

Mazare s-a trezit cu DNA la primarie: Daca ma salta, bine, daca nu, ma duc sa ma dau cu caiacul

Surse judiciare au declarat ca procurorii au descins atat la la sediul SC Soti Cable Neptun SRL, cat si la punctele de lucru din Cluj si Constanta ale SC Tripont Invest SRL, la sediul social din Constanta si la un punct de lucru din Bucuresti ale SC Soti Cable SRL, la sediul din Constanta al SC Polaris M. Holding si la SC Telegraf Advertising SRL, societate care ar fi coordonata de primarul Constantei, Radu Mazare si de omul de afaceri Sorin Strutinsky.

De asemenea, procurorii DNA fac perchezitii la locuinta administratorului SC Property Developement TWO SRL din Bucuresti, Asi Kahana, la Vasile Florin Ciorca din Cluj-Napoca si la Carmen Ghermus (fosta Iorga) din Eforie Nord, aceasta din urma fiind o persoana de incredere a lui Strutinsky.

Omul de afaceri Sorin Strutinsky, presedintele CVM Tomis Constanta, a fost retinut de procurorii DNA, miercuri, intr-un dosar in care este suspectat de dare de mita si trafic de influenta, urmand ca joi sa fie dus in instanta cu propunerea de arestare preventiva.

Apropiat al lui Radu Mazare, retinut de DNA

Dosarele lui Mazare

Primarul Constantei, Radu Mazare, este cercetat intr-un dosar instrumentat de DNA, in care este acuzat ca ar fi primit 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern pentru ca acesta sa castige contractul privind construirea locuintelor sociale din cartierul "Henri Coanda" din Constanta.

Mazare mai este acuzat ca nu a trecut in declaratiile de avere din 2012 contul personal deschis la banca din Israel in care a primit, in septembrie 2011, 95.000 de euro de la Elan Schwartzenberg. In aceasta cauza, Radu Mazare este sub control judiciar si are interdictie de a parasi tara.

De asemenea, DNA l-a trimis in judecata pe primarul Radu Mazare in 28 octombrie 2008, intr-un dosar privind atribuirea nelegala a unor terenuri, in care este acuzat alaturi de 36 de persoane, intre care Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean Constanta, fosti si actuali functionari din Primaria Constanta si din Oficiul de Cadastru, mandatari si notari publici.

Cele 37 de persoane sunt acuzate ca au incalcat Legea 10/2001 privind persoanele indreptatite la restituire, termenul de depunere a cererilor, indisponibilizarea bunurilor restituibile in natura, competenta de solutionare a cererilor de restituire, intinderea suprafetei revendicate. Prejudiciul in aceasta cauza a fost estimat la aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezinta prejudiciu in dauna statului si 36,16 milioane de euro in dauna municipiului Constanta, potrivit DNA.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Radu Mazare DNA contracte Strutinsky, #Sorin Strutinsky retinut , #primar Constanta